Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voormalig geradicaliseerde jongere doet zijn verhaal bij Pauw

  •  
24-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Bij Pauw schoof woensdagavond de voormalig geradicaliseerde jongere, nu inmiddels dertig, Mahmoud Tighadouini  aan. Hij vertelt over zijn ervaringen en geeft inzicht in hoe het radicaliseringsproces enigszins verloopt. De omslag kwam voor hem, als 18-jarige jongen, na de aanslagen op de Amerikaanse World Trade center en het verhitte debat dat toen wereldwijd ontstond, ingeleid door Bush met de woorden ‘ben je voor of tegen ons’.
Volgens Mahmoud voelde het alsof hij een kant moest kiezen. Hij voelde zich aangevallen door de manier waarop de islam en mensen met een moslimachtergrond geframed werden en zocht heil in het geloof. Hij verdiepte zich in de religie om te ontdekken wat zijn achtergrond was, en kwam zodoende op verkeerde wegen terecht.
De ronselaars in de buurt – onder andere aangesloten bij Sharia4Belgium –  kregen Mahmoud in het vizier en indoctrineerden hem door middel van filmpjes van het leed in het Midden-Oosten. Zij pretendeerden islamgeleerden te zijn maar predikten enkel wraakzucht, haat en agressie richting het ‘kwade Westen’. De jihad en aanslagen zouden een afstraffing zijn voor de ongelovigen en de oorlog die zij voerden tegen hun ‘moslimbroeders’.
"Ik ging me terugtrekken. Ik heb van mijn beste vriend – een Nederlandse jongen –  afstand genomen. Ik keerde me af tegen het Westen dat bezig was met mijn broeders en zusters te vermoorden. Ik voel me nu Nederlands maar toentertijd was het niet zo. Ik was de Nederlander in Marokko en de Marokkaan in Nederland . Ik wist niet wat ik was en ineens kwam er iemand die zei ‘je bent een moslim, dat is je identiteit’. Op een gegeven moment ga je mensen haten en zie je ze niet meer als mensen. Je creëert een vijandig beeld in je hoofd. "
Mahmoud licht verder toe hoe je emoties door de ronselaars afgestompt worden en je tot een machine omgevormd wordt die enkel haat kan voelen voor het Westen en de westerling. Het keerpunt kwam toen hij in het ziekenhuis lag met lymfklierkanker en door Nederlandse chirurgen behandeld werd. Hij besefte dat hij door mensen van vlees en bloed gered werd en kon weer inzien dat de wereld niet zo zwart/wit in elkaar steekt als hij dacht. Vanuit dat punt duurde het deradicaliseren, wat een heel proces blijkt, een jaar of drie.
Ook aan tafel en in gesprek over onder andere de aanslagen in Brussel zijn Sander van Hoorn Midden-Oostencorrespondent voor de NOS, Brusselaars Yamila Idrissi, Erik Lamens en Joris Posche en hoogleraar terrorisme Edwin Bakker. Bekijk het interview met Mahmoud (vanaf ongeveer minuut 30) hierboven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.