Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije: de bezorgde burgers op straat

  •  
16-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Erdogan kan nu met al zijn tegenstanders afrekenen: van de liberale elite tot islamieten met een andere overtuiging dan de zijne
Geert Wilders was er als de kippen bij om zich uit te spreken over de staatsgreep in Turkije. Hij hoopte dat er een eind zou komen aan het islamo-fascistische regime van Erdogan. Ondertussen vertoonde de televisie beelden die hem en het romantische deel van zijn aanhang met diepe jaloezie moet hebben vervuld: wat daar te zien was, had alle kenmerken van een revolte.
Wilders heeft bij verschillende gelegenheden een revolte voorspeld als de elite zou blijven weigeren te luisteren naar het volk. Een revolte waarvan hij hoopte dat die vreedzaam zou blijven.
Erdogan is een geliefde kop van Jut voor extreemrechtse politici in West-Europa, maar in feite heeft hij veel met hen gemeen. Als je de godsdienst uit de partij wegfiltert, blijft er een conservatief populistische beweging over die voor orde, netheid en regelmaat gaat. Dat blijkt ook uit het gedrag van de Erdogan-aanhang voor het Turkse consulaat in Rotterdam, die agressief optrad tegen de Lügenpresse en de wagen van de NOS wegjoeg.
In Istanboel en Ankara trokken de volksmassa’s op een vingerknip van de leider naar de straten en de pleinen Ze gaven blijk van grote woede. Dit was een combinatie van rancune en razernij die zich gaat richten tegen alles wat afwijkt, want iedereen met kritiek op het kleinburgerlijk benepene van de AK-partij zal nu in verband worden gebracht met de coupplegers.
Natuurlijk getuigde de coup van onverantwoordelijk avonturisme. De putschisten verloren het laatste restje geloofwaardigheid toen ze in Istanboel het vuur openden op het volk en een bom tot ontploffing brachten voor het parlement. Een TV-commentator zei dat de machtsgreep twintigste eeuwse methodes gebruikten – TV en andere sleutelposten in het land bezetten – terwijl de politieke leiders de crisis op de manier van de eenentwintigste eeuw aanpakten: via de sociale media rechtstrtreeks instructies geven aan hun aanhang. Dat is allemaal waar. Toch waren het geen edele massa’s die op straat gingen ter verdediging van de democratie. Zij namen het op voor een leider die ze heeft begoochelt met vijandbeelden en zijn mannen oproept voor God en vaderland op te trekken te gaan tegen de krachten van het kwaad en de ondermijners van orde en godsdienst.
Erdogan kan nu met al zijn tegenstanders afrekenen: van de liberale elite tot islamieten met een andere overtuiging dan de zijne. Het laatste restje ruimte dat ze nog hadden raken ze nu ook kwijt dankzij de krankzinnige gok van een stel militairen.
“Nu volk, sta op en storm, breek los”, herinnerde ik mij het slot van een bekende toespraak uit het verleden. De Turkse volksmassa’s illustreerden de wensdromen van onze eigen populistische bloggers en twitteraars: dit was Brexit maar dan niet via de stembus. Dit was het referendum van de straat. Daar stonden ze, de bezorgde burgers, op het Taksimplein in Istanboel en de Westblaak in Rotterdam.
 

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.