Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

TTIP: lees de geheime documenten

  •  
01-05-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-01-om-19.53.53
De Amerikaanse overheid zet Europa beduidend sterker onder druk en voert verdergaande maatregelen uit in het omstreden handelsverdrag TTIP dan tot nog toe bekend was. Dat blijkt uit gelekte, geheime documenten die onder meer de Süddeutsche Zeitung , WDR en NDR in handen hebben. Het materiaal is afkomstig van Greenpeace dat de volledige, originele inhoud van deze TTIP Papers in het bezit heeft en maandag heeft gepubliceerd.
Uit de documenten zou blijken dat Washington dreigt de export van Europese auto’s naar de Verenigde Staten te blokkeren, als de EU de grenzen niet opent voor meer Amerikaanse landbouwproducten. Ook opent de Amerikaanse overheid de aanval op de Europese voedingswetten die consumenten beschermt tegen genetisch gemanipuleerde gewassen en met hormonen behandeld vlees. Daarnaast laten de documenten zien dat Amerika de Europese wens om van de controversiële arbitrage af te zien weigert. De EU zou liever zien dat die arbitrage een openbaar instituut wordt in plaats van een particuliere commissie, maar daar wil de Amerikaanse overheid niets van weten.
In de onderhandelingsnota’s is te zien hoe de verhoudingen tussen Europa en Amerika rond TTIP zijn verhard. De Amerikanen eisen dat Europa de wetten ter bescherming van de consument drastisch versoepeld, of dat de Amerikanen die wetten zelfs compleet mogen omzeilen. Zo wordt voorgesteld dat de uiteindelijke beslissing of gewassen wel of niet schadelijk voor de gezondheid zijn, bij de importeur neergelegd.
Door het vrijgeven van de TTIP Papers krijgen burgers voor het eerst ongecensureerd inzicht in de onderhandelingen tussen de VS en Europa, aldus de Duitse kranten. Sinds de gesprekken rond TTIP begonnen, bijna drie jaar geleden, hebben burgers wat betreft de inhoud van de onderhandelingen moeten vertrouwen op de eerlijkheid van betrokken politici. Het is mede daardoor dat wereldwijd miljoen mensen protesteren tegen invoering van het omstreden verdrag.
Greenpeace zette alle documenten maandagochtend om 11.00 uur online.
Update 14:00
Uit de documenten blijkt onder andere dat Amerikanen onverbiddelijk zijn in hun overtuigingen, die haaks op die van Europa staan. De milieumaatregelen tegen het opwarmen van de aarde worden stopgezet en het bedrijfsleven lijkt het vooral te zeggen te hebben als het verdrag geratificeerd wordt. Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) twijfelt of TTIP met de huidige stand van zaken er überhaupt gaat komen, vertelt zij bij de  NOS.
" Het is eigenlijk geen klassiek handelsverdrag, want er zijn geen grote tariefmuren meer of importheffingen tussen ons en de VS. Het gaat vooral om het afstemmen van regelgeving. Obama zou het graag willen afronden, maar de presidentskandidaten Donald Trump en Bernie Sanders en ook Hillary Clinton zijn geen groot voorstander van handelsverdragen. Volgens Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking loopt het zo’n vaart nog niet. Het zou logisch zijn dat de VS en Europa verschillende opvattingen hebben, ‘anders hoef je niet te onderhandelen’. Dat de EU en de VS uiteenlopende posities hebben is geen verrassing. Anders zouden we ook niet hoeven onderhandelen. Maar Nederland zet uiteindelijk alleen een handtekening onder een akkoord dat onze rode lijnen respecteert. Dat kunnen we pas beoordelen als de onderhandelingen zijn afgerond. "
Het is eigenlijk geen klassiek handelsverdrag, want er zijn geen grote tariefmuren meer of importheffingen tussen ons en de VS. Het gaat vooral om het afstemmen van regelgeving. Obama zou het graag willen afronden, maar de presidentskandidaten Donald Trump en Bernie Sanders en ook Hillary Clinton zijn geen groot voorstander van handelsverdragen.
Volgens Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking loopt het zo’n vaart nog niet. Het zou logisch zijn dat de VS en Europa verschillende opvattingen hebben, ‘anders hoef je niet te onderhandelen’.
"Dat de EU en de VS uiteenlopende posities hebben is geen verrassing. Anders zouden we ook niet hoeven onderhandelen. Maar Nederland zet uiteindelijk alleen een handtekening onder een akkoord dat onze rode lijnen respecteert. Dat kunnen we pas beoordelen als de onderhandelingen zijn afgerond."
Ploumen sluit zich aan bij de Europese Commissie die de ophef, veroorzaakt door Greenpeace, ‘domweg fout’ noemt. En eurocommissaris Cecilia Malmström die het als ‘een storm in een glas water’ ziet.
GroenLinks heeft zich inmiddels ook in duidelijke bewoordingen uitgelaten over de ontdekkingen van Greenpeace en TTIP. Europarlementariër Bas Eickhout zegt het volgende:
"Europa kan alleen een akkoord met de Amerikanen bereiken als het haar principes overboord gooit; de enige juiste conclusie is om met de onderhandelingen over TTIP te stoppen. Er is bij de TTIP geen compromis denkbaar dat op publieke steun kan rekenen in Europa. Zowel in de VS als in Europa snakken mensen ernaar om trans-Atlantische samenwerking over een andere boeg te gooien. Laten we met de VS samenwerken bij de aanpak van klimaatverandering, belastingontwijking en toenemende ongelijkheid in plaats van onze energie te verspillen aan een handelsakkoord dat nog meer macht geeft aan multinationals."
Laten we met de VS samenwerken bij de aanpak van klimaatverandering, belastingontwijking en toenemende ongelijkheid in plaats van onze energie te verspillen aan een handelsakkoord dat nog meer macht geeft aan multinationals.

Meer over:

ttip, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.