Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Psycholoog: 'Verbied smartphonegebruik tijdens het oversteken'

  •  
19-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-19-om-17.47.47
Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het oversteken moet strafbaar worden. Dat vindt een Oostenrijkse psycholoog die bij de overheid aandringt op het instellen van extra regelgeving.
Volgens dr. Gregor Bartl, behalve psycholoog ook verkeersdeskundige, moet de wet die al voor automobilisten en fietsers geldt, nu ook voor voetgangers gaan gelden. Volgens Bartl kennen mensen de gevaren wel, maar staan ze er alleen bij stil wanneer ze erop worden gewezen. Nog te vaak gebeurt het dat mensen druk zijn met berichtjes sturen of andere dingen doen op hun smartphone, terwijl ze volledig afgeleid de straat oversteken.
"Je doet het één keer, twee keer, tien keer en er gebeurt niets. Daarna wordt het een levensgevaarlijke gewoonte."
Een eerder onderzoek, uitgevoerd door de Amerikaanse Academie van Orthopedisch Chirurgen, wees al uit dat 78 procent van zesduizend ondervraagden zelf ook wisten dat ‘afgeleid lopen’ een serieus probleem is. Vier op de tien gaf aan het met eigen ogen mis te hebben zien gaan. 26 procent van ondervraagden was zelf al eens betrokken geweest bij een ongeluk doordat ze tijdens het lopen druk waren met hun telefoon.
‘Het is denkbaar dat er een wet komt die voetgangers verbiedt berichtjes te lezen wanneer ze een straat oversteken,’ aldus Bartl. Petra Jens van de Weense voetgangersbond denkt echter dat het zo’n vaart niet zal lopen. ‘Wat doen we dan met de volgende afleiding? Verbieden we dan ook het voeren van een gesprek of in een etalage kijken?’
Smartphones hinderen verkeer Het probleem met afgeleide voetgangers doet zich ook voor in Nederland. Eind vorig jaar meldde het AD al dat bestuurders van het Haagse OV-bedrijf HTM gemiddeld zo’n 40 keer per dag op hun rem moeten trappen omdat een voetganger of fietser het smartphonescherm net even belangrijker vindt dan de verkeersveiligheid. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleitte toen al in de krant voor eenzelfde wetgeving als waar Gregor Bartl nu om vraagt:
"Je Facebook bekijken of een whatsappje lezen is misschien nog wel veel gevaarlijker in het verkeer dan bellen. Er zouden eigenlijk regels moeten komen voor het gebruik van een smartphone in het verkeer net zoals het bellen achter het stuur enkele jaren geleden al verboden is geworden."
Bron: The Local cc-foto: Theodore Lee

Meer over:

veiligheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.