Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leger Myanmar vernietigt op grote schaal Rohingya-dorpen

  •  
22-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-11-22-om-08.49.20
Rohingya-dorpen in het noordwesten van Myanmar worden op grote schaal vernietigd door het leger. Dat blijkt uit satellietbeelden die Human Rights Watch (HRW) heeft gepubliceerd. De beelden bevestigen dat het leger in Myanmar nog altijd bezig is aan een zuivering van de islamitische Rohingya-bevolking. HRW wil dat de Verenigde Naties een onderzoek instellen.
Uit de beelden blijkt dat in de laatste twee weken vijf dorpen in de deelstaat Rakhine zijn platgebrand. Daarbij zouden minstens 1250 huizen zijn verwoest. Volgens Phil Robertson van HRW kunnen dat er nog veel meer zijn, aangezien de dichte bebossing in de streek het zicht op de grond grotendeels ontneemt.
Het Myanmarese leger is al langere tijd actief in Rakhing, naar eigen zeggen vanwege een ‘tegenoffensief tegen gewapende terroristen’ die begin oktober negen politieagenten doodden bij een overval op een grenspost bij de grens met Bangladesh. Volgens de regering zou dit het werk zijn geweest van Rohingya’s. Het leger heeft het gebied afgezet, maar er komen berichten naar buiten of martelingen, verkrachtingen executies door het leger.
‘Wij hebben zeer serieuze beschuldigingen over mensenrechtenschendingen binnen gekregen, maar we hebben die nog niet onafhankelijk kunnen bevestigen,’ zegt Robertson van HRW. ‘Veel verklaringen van Rohingya neigen naar overdrijving, dus we betrachten enige voorzichtigheid.’
Volgens officiële regeringsverklaringen zijn bij de legeracties 69 Rohingya’s gedood en zouden ook 17 soldaten om het leven zijn gekomen. Werkelijke cijfers van het aantal burgerslachtoffers zijn onbekend, omdat internationale waarnemers, hulpverleners en journalisten geen toegang krijgen tot het gebied. Volgens activist Ko Ko Linn van de Arakan Rohingya National Organization zijn meer dan 100 burgers gedood en zijn nog eens honderden gearresteerd. Ook zouden tienduizenden burgers op de vlucht zijn geslagen.
De internationale organisatie voor migratie van de VN (IOM) laat weten dat alleen al afgelopen weekend en maandag meer dan 500 Rohingya-vluchtelingen de grens met Bangladesh zijn overgestoken. Zij zijn daar in kampen ondergebracht. Zaterdag liet de grenspolitie van Bangladesh nog weten dat 200 vluchtelingen aan de grens zijn tegengehouden. Myanmarese staatsmedia ontkennen alle berichten.
De Rohingya vormen een islamitische minderheid van circa 1 miljoen mensen in Myanmar en bevinden zich voornamelijk in de deelstaat Rakhine. Al decennia lang hebben zij te kampen met discriminatie, repressie en geweld door de boeddhistische Birmese meerderheid die hen als illegale immigranten beschouwen. In 2012 laaide het geweld tegen de Rohingya zo hoog op, dat waarnemers spreken van een poging tot genocide. Sinds die periode verblijven meer dan 100.000 Rohingya in vluchtelingenkampen.
Sinds de verkiezingen van 2015 is Aung San Suu Kyi de leider van het land, hoewel zij wegens grondwettelijke beperkingen officieel geen president mag zijn. Haar regering voert sinds de verkiezing een beleid van verzoening met de Rohingya. De nieuwe satellietbeelden lijken erop te wijzen dat zij er echter niet in slaagt het leger, dat in de voormalige dictatuur altijd de dienst uitmaakte, in toom te houden.
Bron: De Morgen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.