Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Juriste die in Den Haag werkt voor Palestijnse zaak maandenlang bedreigd

  •  
11-08-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
26191581924_2e1f4f639e_z
Het verhaal van Nada Kiswanson, een Zweeds-Libanese juriste uit Den Haag, leest als een thriller, maar gaat toch echt over haar leven. Kiswanson werkt voor onder meer mensenrechtenorganisatie Al Haq en levert namens hen bewijsmateriaal aan het Internationaal Strafhof voor een onderzoek naar Israëlische oorlogsmisdrijven in Palestina. Dat dergelijk werk tot intimidaties kan leiden, weet ze van collega’s die in bezette Palestijnse gebieden werken. In Den Haag waant Kiswanson, alumna van de Universiteit Leiden, zich echter veilig. Totdat in februari de intimidaties beginnen met een eigenaardig telefoontje.
NRC Handelsblad zet het verhaal van Kiswanson uiteen. Te beginnen met het eerste telefoontje dat Kiswanson ontving, van een dame die beweert van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid te zijn. Ze zegt onderzoek te doen naar het zikavirus en wil weten of Kiswanson recentelijk nog griep heeft gehad. De juriste antwoordt met nee, maar de dame wil haar toch wat informatie toesturen. Vooruit zegt Kiswanson, waarna de vrouw haar bedankt voor haar adresgegevens en afsluit met: “Dit is een zaak van leven of dood.” Gealarmeerd door die zin belt haar man later naar het ministerie, dat zegt geen telefonisch onderzoek te doen. De politie probeert het telefoontje van Volksgezondheid te traceren, maar dat lukt niet. Dat is volgens hen “exceptioneel” en getuigt van geavanceerde technieken. Het bevestigd Kiswansons vermoeden dat Israël hierachter zit. “Wie anders heeft er belang bij dat ik mijn werkzaamheden neerleg? En wie kan een nummer uit de logboeken van het Nederlandse telefoonnet laten verdwijnen?”
Wat volgt is een reeks intimidaties die niet alleen haarzelf treffen, maar haar familie in Zweden. Zo belt ene “Rami” (gefingeerde naam) met haar familie in Zweden om druk op hen uit te oefenen: “Als ze niet stopt met haar werk vagen we haar van de aardbodem”, krijgt het familielid te horen. Dezelfde Abu Rami, naar eigen zeggen een medewerker van de Palestijnse geheime dienst, belt Kiswanson later op de vaste lijn en zegt dan: “Je bent in groot gevaar. Je moet stoppen met wat je doet.”
De bedreigingen stoppen hier niet. Sterker nog, ze worden geavanceerder en geraffineerder. NRC schrijft:
"In de speeltuin wordt ze twintig minuten lang aangestaard door een man in een net pak. Als ze voor hem wegloopt, staan er bloemen voor haar deur. Een roze boeket. Met een gedrukt briefje, in het Nederlands, van Abu Rami. „Beste Nada, wij waarderen je werk en zullen goed voor je blijven zorgen.” […] Er zijn talloze telefoontjes, die Kiswanson niet beantwoordt. Van geheime nummers, maar ook uit Argentinië. Haar e-mailadres begint zichzelf te mailen, in het Spaans. Computerprogramma’s slaan op hol. Gaan aan en uit. Wachtwoorden werken niet meer. Als Kiswanson een prepaid simkaart koopt, hangt Abu Rami binnen een etmaal aan de lijn. Als Kiswanson bij familie in Jordanië logeert, belt ‘een vriend van Abu Rami’ op de mobiele telefoon van een naast familielid, om Kiswanson in gebroken Arabisch welkom te heten. De recentste dreigementen zijn het meest geraffineerd. Eind mei worden er glimmende folders in de brievenbussen van het postcodegebied rond Kiswansons huis gestopt. Met daarop haar naam, adres en geheime telefoonnummer. Met de boodschap, in slecht Nederlands, dat Kiswanson werkt aan ‘het versterken van de Islamitische basisstructuur’ en daarom kleding inzamelt voor vluchtelingen. Niet alleen liggen er daarna hopen kleren voor haar deur, Kiswanson krijgt ook tal van telefoontjes van bezorgde buren die ‘geen moslims’ en ‘geen moskeeën’ in de buurt willen."
Als Kiswanson een prepaid simkaart koopt, hangt Abu Rami binnen een etmaal aan de lijn. Als Kiswanson bij familie in Jordanië logeert, belt ‘een vriend van Abu Rami’ op de mobiele telefoon van een naast familielid, om Kiswanson in gebroken Arabisch welkom te heten.
De recentste dreigementen zijn het meest geraffineerd. Eind mei worden er glimmende folders in de brievenbussen van het postcodegebied rond Kiswansons huis gestopt. Met daarop haar naam, adres en geheime telefoonnummer. Met de boodschap, in slecht Nederlands, dat Kiswanson werkt aan ‘het versterken van de Islamitische basisstructuur’ en daarom kleding inzamelt voor vluchtelingen. Niet alleen liggen er daarna hopen kleren voor haar deur, Kiswanson krijgt ook tal van telefoontjes van bezorgde buren die ‘geen moslims’ en ‘geen moskeeën’ in de buurt willen.
Het laatste bericht waar NRC over schrijft kreeg Kiswanson afgelopen donderdag. Op haar nieuwe mobiele telefoon, waar een versleutelprogramma op is geïnstalleerd in de hoop dat haar berichtverkeer verborgen blijft, ontvangt zeg een sms van een Zwitsers nummer:
"Nada, schatje, ik ben ontzettend blij om te zien dat je veilig probeert te blijven door een versleutelprogramma te gebruiken. We zijn nooit veilig en dat blijft hopelijk zo. Je vriend, Abu Rami."
In een reactie zegt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen NRC dat de verdenkingen van Kiswanson absurd zijn. Verder willen ze er niet op ingaan.
Lees het hele verhaal bij NRC:   Ze dacht dat Nederland veilig was
Update 19:00
Het OM zegt de zaak zeer serieus te nemen in een interview met NOS en laat weten dat het onderzoek nog loopt. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert:
"Minister Koenders neemt de zaak serieus en hecht er groot belang aan dat medewerkers van NGO’s in Nederland en in het buitenland hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen."
Volgens Amnesty heeft Nederland niet adequaat gehandeld en de zaak van Kiswanson te lang laten liggen. De moeite die gestoken wordt in het beschermen van juristen en mensenrechtenactivisten in het buitenland  zou meer zijn dan bij degenen in het land zelf, waardoor er reputatieschade wordt opgelopen.
Update 21:15 Hieronder vertelt de mensenrechtenadvocaat haar verhaal bij Nieuws BV
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.