17 augustus 12 16:35 Reageer (9) Wereld RSS

Militaire informant aangeklaagd voor moord op Nederlandse ontwikkelingswerker

Video: daders vluchten na koelbloedige executie ... Nabestaanden verdenken Filipijnse leger 

De verloofde van de Nederlandse ontwikkelingswerker Wim Geertman (67) die vorige maand werd vermoord in het noorden van de Filipijnen, heeft een aanklacht ingediend tegen een militaire informant en zijn handlangers. Volgens haar is de man het brein achter de moord op Geertman.

Geertman, die al tientallen jaren werkzaam was in de regio, werd op 3 juli in koelen bloede doodgeschoten na een bezoek aan een bank. Volgens de politie was er sprake van een ordinaire roofmoord, maar familie en vrienden van Geertman stellen dat het leger achter de misdaad zit. Geertman zette zich in voor landloze boeren.

Medewerkers van de organisatie waar Geertman aan verbonden was, Alay Bayan-Luson, hebben een eigen onderzoek uitgevoerd naar zes daders. Een van hen is een informant van de militaire inlichtingendienst. Het Filipijnse leger heeft een beruchte reputatie op het gebied van mensenrechten en zou achter doodseskaders zitten die activisten en journalisten uit de weg ruimen. 

In bovenstaande clip wordt na een kort fragment, waarin Geertman sprekend te zien is, een Engelstalige omschrijving gegeven van zijn werk en levensloop gegeven. Daarna zijn videobeelden te zien waarop de daders arriveren en na korte tijd wegvluchten. De moord zelf voltrekt zich buiten beeld.

De omroep RKK meldde eerder:

Daags na de moord vond in de stad Quezon een demonstratie plaats van Filipino’s die van politie en justitie een diepgaand onderzoek eisen. Zij menen dat Geertman is geliquideerd vanwege zijn strijd om sociale gerechtigheid.  

Inquirer: Army ‘asset’ named in Geertman murder case

Laatste Reacties (9) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Han van der Horst, za 18 augustus 2012 15:19 Reageer op Han

  Han

  Dat klopt. Hij zal zich destijds wel aangesloten hebben bij de bevrijdingstheologie die ook op de Filipijnen aanhangers had. En ook nog wel heeft, denk ik. Maar het is duidelijk dat de reactionairen de overhand hebben, zoals blijkt uit de felle actie tegen de reproductive health bill. Het is allemaal diep triest.

 • Hendrik O, vr 17 augustus 2012 17:49 Reageer op Hendrik

  Hendrik

  Het gebied kennende is dat gegarandeerd het leger.
  Een aanname die totaal geen onderbouwing heeft. Makkelijk om vanuit Nederland achter jou computer het leger te beschuldigen.

 • Han van der Horst, vr 17 augustus 2012 22:45 in reactie op Hendrik O Reageer op Han

  Han

  Het leger heeft een lange traditie wat dit soort moordpartijen betreft, die ze in de Filipijnen extrajudicial killings noemen, executies buiten de rechtsgang om. De Daily Inquirer, de beste krant van de Filipijnen schrijft dit over de zaak:
  http://globalnation.inquirer.net/43357/more-to-dutchman-geertmans-slay-say-kin

  en dit

  http://globalnation.inquirer.net/47328/army-asset-named-in-geertman-murder-case

  En nog veel meer.

  Wie zich in de Filipijnen met strijd voor sociale rechtvaardigheid bezig houdt, moet er rekening mee houden om te maken te krijgen met knokploegen, corrupte politie-eenheden en het leger. Die worden dan aangestuurd door de plaatselijke groten, die vaak nog een feodale macht hebben over hele gebieden. Onder de vorige president van de Filipijnen Gloria Magacapal, hadden dergelijke krachten vrij stel. De huidige president Benigno (Noynoy) Aquino heeft meer met mensenrechten en democratie. Zij verdient meer krediet dan zijn voorgangster en de kans dat er recht gedaan wordt is onder hem wat groter. Zowel Aquino als zijn voorgangster stammen overigens uit de grote aristocratische families die al sinds jaar en dag de macht uitoefenen op de Filipijnen (en daarbij meermaals ook onderling heftige en niet ongewelddadige strijd leveren).

  Toch is het een fantastisch land.

 • Bas Grootel, za 18 augustus 2012 02:47 in reactie op Han van der Horst Reageer op Bas

  Bas

  En dit is natuurlijk geen facisme. Kun je me uitleggen dat als er een nederlander vermoord wordt dat dit geen facisme is. Maar als er een Irakees in Griekenland vermoord wordt. Dat dat dan wel facisme is.

 • Anonimus Hekkers, za 18 augustus 2012 11:59 in reactie op Bas Grootel Reageer op Anonimus

  Anonimus

  Bedoel je racisme of fascisme?

  Dit lijkt me trouwens geen van beiden. Wel een politieke moord omdat de man zich actief inzette om bepaalde mensen een stem te geven, waar veel machthebbers geen belang bij hebben.

  Of misschien wel echt een roofmoord.

 • Han van der Horst, vr 17 augustus 2012 22:48 in reactie op Hendrik O Reageer op Han

  Han

  Ze heet trouwens helemaal Gloria Macagapal-Arroyo, die voorgangster van Auqino.

 • Han van der Horst, vr 17 augustus 2012 17:33 Reageer op Han

  Han

  Het gebied kennende is dat gegarandeerd het leger. De aanslag draagt sterk het stempel van de strijdkrachten.

  Ik zie trouwens dat die Wim Geertman begonnen is op het Ateneo de Manila. Dat is de beste instelling voor hoger onderwijs in het land. Hij had een prachtige kerkelijke carrière kunnen maken maar hij heeft gekozen voor de gevaarlijke weg van de sociale gerechtigheid. Pet af.

 • niek jansen, za 18 augustus 2012 04:45 in reactie op Han van der Horst Reageer op niek

  niek

  ' Hij had een prachtige kerkelijke carriere kunnen maken' zegt Han. Maar wat bedoel je daarmee, aangezien je moet weten dat juiste de RK.Kerk enige sociaal-economische vooruitgang tegen houdt door zijn rigide en traditionele standpunt tegen geboorteregeling. Aquino is nu de derde president die meer geboorteregeling wil mogelijk maken door een vrije beschikbaarheid van condooms. De RK Kerk is een machtig en zeer traditioneel instituut in een land met 100 millioen inwoners, waarvan 80% katholiek is en 13% anders-christen met het hoogste geboortecijfer in Azie en een straatarme bevolking, geregeerd en onderdrukt door zo'n 200 machtige families, waarvan sommigen zelfs over een prive leger beschikken.
  Condooms zijn nu nog altijd slechts op recept te verkrijgen bij de aportheker op straffe van 3 maanden cel bij overtreding. De RK Kerk is daarbij ook nog eens de grootste grootgrondbezitter in het land, dat dringend landhervorming nodig heeft, maar ook steeds wordt tegen gehouden door (militaire) tegenstand van de rijken.
  Recent heeft de massamoord van Mindanao p[laats gevonden waarbij een konvooi van politieke tegenstanders vermoord is; 53 vermoorde mensen werden in een reeds gegraven massagraf begraven. Getuigen worden vervolgens ook vermoord evenals kritische journalisten. Straffeloosheid alom.
  Ontwikkelingsgelden en regeringssubsidies voor onderwijs, infrastructuur enz. verdwijnen in de zakken van lokale bestuurders, die wonen in paleizen . Stoppen daarmee, alleen subsidies verstrekken aan betrouwbare NGO's die gelden rechtstreeks ten goede laten komen aan de bevolking en zeker niet de RK Kerk steunen, zoals sommigen organisaties doen.

 • niek jansen, za 18 augustus 2012 05:55 in reactie op Han van der Horst Reageer op niek

  niek

  Antwoord van Han: " dat was nu ook de reden waarom hij niet koos voor een glanzende carriere in de RK Kerk hierarchie. Pet af".
  Right?

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven