Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Nederlandsche Bank adviseert kabinet om voor klimaatwet te zorgen

  •  
31-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vrijdag zijn er onderhandelingen voor het nieuwe kabinet gaande. De partijen krijgen ook nog bezoek van adviseurs zoals Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank (DNB). Die raadt de nieuwe regering aan om de overschot op de begroting te houden maar ook om een klimaatwet in te voeren en het bestrijden van klimaatverandering hoger op de agenda te plaatsen. Vanaf minuut 12:00 is Knot in Nieuwsuur te zien.
Volgens DNB moet het nieuwe kabinet het overschot op de begroting consistent houden. Uit het jaarverslag blijk dat het overschot op de begroting de komende jaren oploopt tot 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en de schuld tot 55 procent. Dat geeft voor volgend jaar minimaal zeven miljard aan extra begrotingsruimte. EU-landen mogen een begrotingstekort hebben van maximaal 3 procent van het bbp.
"Een begrotingsoverschot van zo’n 1 procent is nodig in economisch goede tijden om voldoende marge te hebben om in tijden van tegenspoed aan de EU-begrotingsregels te voldoen. Gelukkig hoeft er niet te worden bezuinigd. Tegelijkertijd is er ook geen ruimte voor het grote uitgeven."
De DNB wil ook dat er een klimaatwet komt omdat de klimaatverandering desastreuze economische gevolgen heeft.
"Een dergelijke opzet geeft meer zekerheid voor investeerders. Als we dat goed organiseren geeft de energietransitie ook veel nieuwe economische kansen. Die moet door particuliere partij worden vormgegeven maar er is ook een rol voor overheid als het aankomt op CO2 beprijzing maar ook als we het hebben over langetermijn beleid. Huizen kantoren en bedrijven die nu gebouwd worden zijn er einde deze eeuw nog steeds. Keuzes moeten gemaakt worden op zekerheid. Klimaatwet is een goed mechanisme daartoe waar overheid zegt 95 reductie CO2 in  2050. En mocht er een afwijking optreden dan zijn we bereid extra beleid in te zetten. De gevaren zijn niet alleen economisch maar we hebben dan ook een kwetsbaar hogere zeespiegel, ruige weersomstandigheden, ziektes en economisch gezien leidt het tot productieverlies maar het gaat ook om ons welzijn. En dat kan allemaal effect hebben op de economie. Dit is noch links of rechts  beleid en lijkt me van belang om ons als heel Nederland hiervoor klaar te stomen."
De gevaren zijn niet alleen economisch maar we hebben dan ook een kwetsbaar hogere zeespiegel, ruige weersomstandigheden, ziektes en economisch gezien leidt het tot productieverlies maar het gaat ook om ons welzijn. En dat kan allemaal effect hebben op de economie. Dit is noch links of rechts  beleid en lijkt me van belang om ons als heel Nederland hiervoor klaar te stomen.
Verder pleit Knot ervoor dat de hypotheekrente-aftrek wordt afgebouwd, dat de pensioenleeftijd niet naar beneden gaat en dat de overheid de arbeidsmarkt flexbestendiger maakt. De bank pleit voor dezelfde regels voor zzp’ers als voor werknemers in loondienst.
De president ziet de vooruitgang voor de wereldeconomie nog positief. Ondanks de instabiliteit van Brexit en Donald Trump. Wel ziet hij de opkomst van nationalisme nog steeds als een economisch gevaar.
"De protectionistische sentimenten zetten de bijl aan de wortel van de vrijhandel, die ons veel welvaartsgroei heeft gebracht."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.