Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Abortusartsen: ‘Maak anticonceptie, net als abortus, gratis’

  •  
30-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Het aantal abortussen dat in Nederland wordt uitgevoerd daalt al een aantal jaar, maar kan nog verder naar beneden. Dat zeggen abortusartsen in Nieuwsuur. Volgens hen zou het aantal verminderd kunnen worden, als anticonceptie gratis wordt. Financiële overwegingen zouden voor een bepaalde groep vrouwen een rol kunnen spelen in de keuze voor anticonceptie. Zo zegt Gabie Raven, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen:
"Je hebt in Nederland de vreemde gewaarwording dat abortus voor vrouwen gratis is, en anticonceptie niet. Een deel van de vrouwen gebruikt geen anticonceptie, omdat het te duur is, en die komt dan vaker voor een zwangerschapsonderbreking terug."
Anticonceptie wordt sinds 2011 niet meer voor iedereen door de basisverzekering vergoed: alleen voor vrouwen tot 21 jaar geldt de vergoeding vanuit de basisverzekering, daarna valt het onder het eigen risico. Dat zie je ook terug in hoe men omgaat met anticonceptie:
"Door het jaar heen zie je fluctuaties in het aantal vrouwen dat een spiraal wil. In het begin van het jaar heeft iedereen zijn eigen risico nog niet gebruikt en willen ze het niet. En aan het eind van het jaar overwegen ze het wel […] Ik ben er heilig van overtuigd dat dat het aantal abortussen in Nederland doet dalen. Dat is ook uit alle onderzoeken gebleken. Ook in alle omringende landen is het een gegeven, dat als je anticonceptie toegankelijker maakt, er minder abortussen zijn en ook minder recidivisten."
Abortusarts Sandra Kroeze sluit zich hier bij aan:
"We maken regelmatig mee dat ze zeggen: ja, ik heb gewoon dat bedrag niet om die spiraal meteen te kunnen plaatsen na de abortus."
Minister Schippers meent dat er geen directe aanleiding is te onderzoeken of er een relatie is tussen het aantal abortussen dat uitgevoerd wordt, en de al dan niet gratis toegankelijke anticonceptie. Omdat het aantal abortussen al jaren licht daalt, meent de minister dat goede voorlichting over voorbehoedmiddelen het belangrijkst is.
Een spiraaltje kost ongeveer 150 euro, afhankelijk van het type. Daar komen kosten van plaatsing nog bij. Een spiraaltje laten plaatsen door de huisarts is gratis, maar bij een doorververwijzing naar het ziekenhuis kan daar nog zo’n 250 euro bijkomen.
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug, vanaf 11:25

Meer over:

#video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.