10 juni 12 10:24 Reageer (161) Politiek RSS

Rutte: Geld voor Spanje komt terug

Video: 'Absolute garanties ga ik niet geven, maar het ligt wel voor de hand'

In het televisieprogramma 'Eva Jinek op Zondag' zei demissionair premier Mark Rutte vanmorgen dat hij ervan uitgaat dat het geld uit het noodfonds voor Spanje allemaal naar Nederland terugkomt.

Rutte schat de kans daarop tussen de 95 en 100 procent. Rutte benadrukte dat het 'van het allergrootste belang' is dat het vertrouwen in Spanje op de kapitaalmarkten weer wordt hersteld. Mochten de Spaanse banken onderuit gaan, dan zouden 'de mensen in Nederland' een groot probleem hebben, aldus Rutte. Hij zei verder dat hij er niet aan twijfelde dat ook het eerder geleende geld aan Griekenland terugkomt.

Laatste Reacties (161) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • hun dun, vr 15 juni 2012 17:40 Reageer op hun

  hun

  Absolute garanties ga ik niet geven, maar het ligt wel voor de hand'
  Dat zegt Spanje nu ook.
  Zonder garantie van Spanje, is dit een loze aanname van Rutte.

 • Hugo Freutel, wo 13 juni 2012 00:01 Reageer op Hugo

  Hugo

  Inmiddels is de inschatting van Rutte door De Jager ontkracht, of ingehaald door de vallende banken in de DominoUnie.

  De Jager gaf verder toe niet zeker te weten of het aan Spanje uitgeleende geld ook terugkomt. “Er zijn hele grote risico’s, maar het risico van niks doen is nog groter”, aldus de minister. Premier Rutte (VVD) beweerde eerder er “95 tot 100 procent zeker” van te zijn dat Spanje de lening terugbetaalt.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/12/spaanse-rente-naar-nieuw-record-achttien-spaanse-banken-afgewaardeerd/

 • Bogdan Slaapmoe, wo 13 juni 2012 00:00 Reageer op Bogdan

  Bogdan

  Noem me dom, of misschien zelfs naïef, maar ik heb vriend Rutte nog nooit horen uitleggen hoe een land ooit iets van schulden kan aflossen als het alleen al 50% van de jongeren werkloos op straat heeft lopen.

  Schulden los je af door extra hard te werken. Als dit extreme liberalisme ertoe leidt dat banken wel geholpen worden maar degenen die het geld moeten verdienen werkloos op straat staan moet je wel in Sinterklaas geloven als je denkt dat Spanje of Iitalië ooit in staat zullen zijn om hun schulden af te betalen.

 • Hugo Freutel, di 12 juni 2012 13:38 Reageer op Hugo

  Hugo

  Nederlandse, Spaanse en EUROpese belastingbetalers stellen wederom banken schadeloos.
  Private bank schulden worden EUROpees gesocialiseerd. Direct en indirect.
  Nederland heeft gerelateerd naar haar omvang de meeste bankschulden uitstaan in Spanje: 67,9 miljard volgend epapieren NRC 11 juni 2012.

  Welkom in het Schuldenparadijs van Nederlandse banken, waar verdiensten privaat zijn en oninbare schulden voor de gemeenschap.

  Daarom kunnen de banken die bonussen blijven betalen, ze zijn almachtig in de DominoUnie.

 • Hugo Freutel, di 12 juni 2012 18:51 in reactie op Hugo Freutel Reageer op Hugo

  Hugo

  Banken zijn letterlijk schuldig aan de EUROcrisis.
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2164141-volk-draait-op-voor-leugens
  Spaanse banken verder afgewaardeerd.
  http://fd.nl/economie-politiek/803248-1206/fitch-verlaagt-kredietrating-spaanse-banken-na-spaanse-afwaardering_bron_dow_jones

 • Kees Swanenberg, di 12 juni 2012 11:55 Reageer op Kees

  Kees

  Rutte: 'Absolute garanties ga ik niet geven, maar het ligt wel voor de hand'

  Als een gepokt en gemazelde tweedehandsautoverkoper geeft onze neo-liberale F. Jacobse garanties tot aan de deur.

  Beter ware het geweest dat hij ons eerlijk vertelde waar het op staat in plaats van dit Jan-Kees-de-Jagertje op ons los te laten... zo doorzichtig!

 • Hugo Freutel, di 12 juni 2012 09:25 Reageer op Hugo

  Hugo

  Luisteren naar de DNB? Nee banken toezicht faalt. De nationale toezichthouders krijgen geen inzicht in elkaars toezicht. Ook met een BankenUnie zijn de plannen dat de nationale toezichthouders de baas blijven in eigen land.
  De EURO is bewust ingevoerd zonder toezicht.
  De hobbelenede noodsituaties hebben we te danken aan de EURO en de ongelimiteerde macht van de banken om straffeloos schulden te creëren.

  Het schuldenprobleem is veroorzaakt door banken, overheidsschulden worden gefin. door banken. Banken zuigen staten en bedrijven uit.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3266184/2012/06/05/Waarom-zou-een-bankenunie-de-uitweg-uit-de-crisis-zijn.dhtml

 • Hugo Freutel, ma 11 juni 2012 18:00 Reageer op Hugo

  Hugo

  Tussen opluchting en vrees...

  ..."Al drie jaar moeten wij noodsituaties verhelpen, omdat het ontwerp van de eurozone niet deugt. Deze achtereenvolgende en kostbare reddingsplannen zijn alleen acceptabel als de Europeanen laten zien dat zij ook een plan hebben om van de eurozone een levensvatbare en duurzame zone te maken. Gebeurt dat niet, dan zullen de centrifugale krachten onvermijdelijk de overhand krijgen en dan hebben wij niet alleen veel geld verloren, maar ook een groot deel van ons vermogen om ertoe te doen op het wereldtoneel."

  ...Een lening van het ESM aan Spanje zou eraan kunnen bijdragen dat de Spaanse staatsschuld de komende vijf jaar boven de 100 procent van het bbp uitkomt, hetgeen particuliere investeerders nog meer schrik aanjaagt. Er is geen enkele internationale bank die dit scenario nog niet heeft onderzocht. […] De steun aan de banken is nog maar de eerste van de reddingsacties die Madrid nodig heeft. […] Italië is het enige land met problemen dat niet om noodhulp heeft hoeven vragen. En dat kan zo blijven. Als de Spaanse rentepercentages zich na de toekenning van steun aan de banken stabiliseren, dan kunnen de Italiaanse percentages omlaag. Voor het zover is, kan een Europees akkoord over het bankensysteem de situatie tot bedaren brengen. Gebeurt dat niet, dan zal de onzekerheid zeer groot zijn en zullen alle ogen steeds meer op Italië zijn gericht."
  http://www.presseurop.eu/nl/content/press-review/2156361-tussen-opluchting-en-vrees-voor-escalatie

 • Hugo Freutel, ma 11 juni 2012 13:41 Reageer op Hugo

  Hugo

  Niet alleen banken doen het slecht in Spanje volgens Frankfurter Allgemeine http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/schuldenkrise-spaniens-problem-sind-nicht-nur-die-banken-11781642.html

 • Marc Schouten, di 12 juni 2012 00:34 in reactie op Hugo Freutel Reageer op Marc

  Marc

  Spanje (net als Griekenland, Portugal en Ierland) heeft zich in tegenstelling tot de noordelijke landen altijd geconcentreerd op de binnenlandse economie. Om te groeien heb je export nodig, daarom gaat Duitsland zo goed ... en Nederland ook in enige mate nog, er komt vers geld binnen.

  Het Europa (merkel) beleid is fout geweest vanaf het begin. Een munt en elkaar weg concurreren. Het is zuiver economisch geweest en het samen (Alle Menschen wirden Brüder) is alleen voor de bühne geweest. Het gevolg is dat Europa een interEuropese markt is geworden (net als Spanje een nationaal gerichte economie was ....), 2/3 van de export van Duitsland ging naar de periferie landen, door het handelsoverschot konden er dikke kredieten geleverd worden om de handel verder te stimuleren, de europese kredietluchtbel.

  Toen de luchtbel werd doorgeprikt met de hypotheken crisis is het Europees antwoord geweest :.....bezuinigen.....alle media zei dat het zuiden op te grote voet had geleefd (leugen, de noeste arbeiders werkten kei hard voor hun zuur verdiende geld, de lonen lagen een stuk lager dan in het noorden en een verzorgingsstaat was er nog niet) er moest drastisch bezuinigd worden op alles...dat terwijl el veel minder werd uitgegeven op onderwijs, zorg, en overheid dan in het noorden, nog een leugen dus. Miljarden gingen naar de banken en niet on de Spanjaard een siesta te laten slapen maar om de afbetaling aan de noorderlijke banken garant te stellen en zo de 'sterke economieën' niet in gevaar te brengen.

  De de bevolking van Nederland, Duitsland, .... staan nu garant om een aantal verrotte Spaanse, Griekse, .... banken te 'redden' zodat de banken van Nederland, Duitsland, .... niet omvallen.

  Ik heb 6 jaar in Spanje in een bank gewerkt en ben er kotsend weggegaan om te zeggen dat ik nooit meer voor een bank wil werken. Waarom heb ik het idee dat ik weer voor de bank aan het werken ben, samen met de rest van Europa?

 • Hugo Freutel, di 12 juni 2012 10:01 in reactie op Marc Schouten Reageer op Hugo

  Hugo

  Mooi verwoord Marc. Geheel eens.
  Bank Europa.

 • Denkend aan Holland, ma 11 juni 2012 13:11 Reageer op Denkend

  "Rutte zit op rozen", aldus Roderik van Grieken in de VK.

  Laten we hopen dat dit nachtmerriescenario ons bespaard blijft.

  Rutte een goede communicator en de VVD een sterk profiel op het thema 'economische crisis'? Laat me niet lachen!

  Alles dwangmatig ontkennen, verdraaien en weglachen is nog geen goede communicatie. En het curriculum vitae van de VVD op het gebied van crisisbestrijding is nou niet bepaald sterk en overtuigend...

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/10637/VK-Dossier-Verkiezingen-van-2012/article/detail/3269224/2012/06/11/Rutte-zit-op-rozen.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

 • Bogdan Slaapmoe, ma 11 juni 2012 12:41 Reageer op Bogdan

  Bogdan

  Werd niet precies datzelfde gezegd over Griekenland???

 • Theo Joubert, ma 11 juni 2012 12:21 Reageer op Theo

  Theo

  Als straks het ESM moet worden volgestort dan moet Spanje 83 miljard euro leveren.

  Doen ze dan een nieuw beroep op het EFSF?

 • Hugo Freutel, ma 11 juni 2012 11:48 Reageer op Hugo

  Hugo

  Geld voor Spanje komt terug.....?

  Geld voor Spanje kost in eerste instantie NL en Spaans belastinggeld.
  Staatsschuld van Spanje neemt toe.
  Spanje wordt aangeslagen als schuldenaar, maar krijgt toch een "steunkrediet lite". Het is geen directe lening aan de spaanse banken. Dat zet de deur open voor nieuwe "lite" onderhandelingen voor Griekenland, Ierland en Portugal, lijkt mij.
  EFSF en liever ESM gaan uitbetalen aan via een tussenstation:

  "...Wenn es so weit ist: Auf welchem Weg fließt das Geld?

  Der Euro-Krisenfonds EFSF nimmt Mittel am Markt auf und gewährt dem staatlichen spanischen Bankenrettungsfonds Frob Kredite. Der Frob reicht die Kredite an die betroffenen Banken weiter, die sich damit rekapitalisieren sollen.

  Was ist der Frob?
  Er entspricht dem deutschen Rettungsfonds Soffin und soll notleidende Banken rekapitalisieren, steht im Notfall aber auch für eine Restrukturierung zur Verfügung.

  Die spanische Regierung wollte ursprünglich, dass der EFSF den Banken direkt Kredit gewährt, was rechtlich nicht möglich ist. Worin besteht der Unterschied zur jetzt gewählten Lösung?

  Kreditnehmer ist jetzt – in Gestalt des Frob – der spanische Staat. Er rekapitalisiert die Banken, was eine staatliche Beihilfe nach europäischem Recht darstellt. Außerdem erhöhen die EFSF-Kredite die spanische Staatsschuld. Und nicht die Banken, sondern der Staat muss die Kredite zurückzahlen...."


  Frankfurter Allgemeine legt uit:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eu-rettungsschirm-was-passiert-jetzt-genau-mit-spanien-11780217.html

 • theo gerris, ma 11 juni 2012 09:53 Reageer op theo

  theo

  Ik stel mij een vraag.
  Hoe zou ik reageren als werkloze jonge Spanjaard ?
  Wel geld om banken te redden, maar steeds minder geld voor de burger.
  Europa is een kruidvat geworden.
  Het is niet de vraag OF, maar wanneer de pleuris uitbreekt.
  De Euro heeft niet voor vrede gezorgd in Europa, maar zal de aanleiding zijn tot bloedvergieten in Europa.

 • Theo Joubert, ma 11 juni 2012 10:09 in reactie op theo gerris Reageer op Theo

  Theo

  Het debat zou er over moeten gaan of we het Europa zoals zich dat nu ontwikkelt nog wel willen.

 • Hugo Freutel, ma 11 juni 2012 10:25 in reactie op theo gerris Reageer op Hugo

  Hugo

  De banken zijn de baas in EUROpa, die zorgen eerst dat hun schuldencreatiestesel intact blijft. Bovendien hebben de slimme oldbankboys het zogeregeld dat de ECB geen geld mag bijdrukken maar afhankelijk is van krediet en schuldcreatie van commerciële banken.
  Banken hadden al een fin. nutsfunctie in de economie.
  Banken hebben dus een monopolie in de monetaire EURO DominoUnie.
  Bankiers worden niet onafhankelijk gecontroleerd, maar zitten met hun dikke bonusneuzen overal in waar geld te verdelen valt. ECB, ESM, DNB, etc.
  Het blijft overheidsschulden dweilen met de bankkrediet kraan wijd open.....
  Eigen vermogen van banken naar 25 %. Schaalgrootte van banken beperken en relateren naar risico's voor de gemeenschap.

 • Gerard de Bruin, ma 11 juni 2012 09:37 Reageer op Gerard

  Gerard

  Het zou natuurlijk voor het land het beste zijn als Rutte, Blok en met hen de nu wel heel incompetent gebleken VVD zouden verdwijnen. Zelfs aan het spel van de verkiezingen, het kunnen vergelijken van programma's bijvoorbeeld. willen ze kennelijk niet meedoen: het programma komt pas 26 augustus uit!

  Ik hoor en lees wel eens over het 'democratisch tekort'. Daar wordt dan bijvoorbeeld Europa mee bedoeld. Ik bedoel er vanaf nu de VVD mee. Ik twijfel nog over een passend beeldmerk: de lege grijns van Cheshire Rutte of de gepantserde kop van Blok.

  De heren lieggen inmiddels nadrukkelijk over alles. Of het nu de forensentax of het bijwonen van het EK betreft, het is de laatse weken minimaal drie keer gedraaid. Niets is bij de VVD meer wat het lijkt. Alles is vloeibaar (en, mijn stokpaardje: de aarde is ook bij de liberalen weer comfortabel plat).

 • Theo Joubert, ma 11 juni 2012 09:54 in reactie op Gerard de Bruin Reageer op Theo

  Theo

  [Het zou natuurlijk voor het land het beste zijn als Rutte, Blok en met hen de nu wel heel incompetent gebleken VVD zouden verdwijnen. ]

  Ik ben alleen bang dat Pechtold of Samsom het niet anders zouden doen.

 • Gerard de Bruin, ma 11 juni 2012 10:27 in reactie op Theo Joubert Reageer op Gerard

  Gerard

  Beste Theo,
  Ik ken Pechtold nog als wethouder dus die heb ik liever ook niet. We ruimen hier nog altijd zijn 'puinhopen' op. Samsom heeft nog even het voordeel van de twijfel. Ik zie hem wel eens fietsen met zijn bakfietsje en dat doet hij werkelijk heel competent.

 • Gerard de Bruin, wo 13 juni 2012 09:48 in reactie op Gerard de Bruin Reageer op Gerard

  Gerard

  Waarin wijkt de SP af van PVV als ze beide, omdat de kiezer dat zo fijn principieel vindt, de Kamerprocedures misbruiken om zich in de picture te spelen? Wilders eerder met zijn ellenlange getraineer van het debat over het Europees reddingsfonds en nu dus de SP die van zins blijkt 7 uur te debatteren over de eigen bijdrage. Dergelijke opstelling staat los van gelijk of ongelijk maar is uitsluitend gericht op effect. dat noem ik 'spin'.

 • Jan Jansen, ma 11 juni 2012 09:10 Reageer op Jan

  Jan

  Alles wat die man zegt is een leugen.
  Dus ook dit.

 • Gerard de Bruin, ma 11 juni 2012 09:08 Reageer op Gerard

  Gerard

  Wat mij betreft mag Spanje alles houden, als Rutte maar niet terug komt. Wat een verwaten, arrogante blaag!
  Naast Rutte lijkt zelfs Balkenende zo langzamerhand een reus en een staatsman.

 • Gerard Lauwman, ma 11 juni 2012 12:03 in reactie op Gerard de Bruin Reageer op Gerard

  Gerard

  Ik hoorde het gesprek op een afstandje, en ik dcht werkelijk dat ze een terugblik aan het uitzenden waren en beelden lieten zien van een jaar geleden. Hoe kan doe man nog op deze manier op de tv praten...
  Denkt hij werkelijk dat de man in de straat zich alles laten aanleuden qua "spinnen" ??!!

 • Gerard de Bruin, ma 11 juni 2012 14:43 in reactie op Gerard Lauwman Reageer op Gerard

  Gerard

  Dat is nu juist het trieste. De 'man in de straat' laat zich inderdaad elke verse 'spin' als de laatste waarheid aansmeren. Hoe is anders het (poll-) succes van de VVD, SP of Wilders te verklaren? Om maar te zwijgen van de vlucht die het volledige vacuüm Pechtold neemt.

 • Wilbert Boeijen, ma 11 juni 2012 18:00 in reactie op Gerard de Bruin Reageer op Wilbert

  Wilbert

  Ten opzichte van de SP wordt er juist vrijwel alleen maar ge-anti-spind, dus dan zou de SP het volgens jouw redenering juist níét goed moeten doen.

  Maar het kan natuurlijk zijn, dat jij iets anders onder "spinnen" verstaat dan ik.

 • Gerard de Bruin, wo 13 juni 2012 09:05 in reactie op Wilbert Boeijen Reageer op Gerard

  Gerard

  SP en spin?
  Fris, eigen geluid, eerlijk, open en dicht bij de burger enz.
  In het echie: gesloten stalinistisch met een interne kadaverdiscipline (en -mentaliteit) waar de honden geen brood van lusten. Gemakzuchtige riedels waarbij de kiezer (net als door Wilders) voortdurend naar de mond wordt gepraat zonder zicht op verwezenlijking van het betreffende punt enz.

  Spin?

 • A Walle, ma 11 juni 2012 08:50 Reageer op A

  A

  Ach ik ga wel naar de voetselbank kan ik er weer even tegen zou ik ook wat geld kunnen krijgen ?

 • b Engel, ma 11 juni 2012 06:13 Reageer op b

  b

  Ach.... waar heeft men het over.....

  Slechts 100 miljard euries?

  Dat stelt niks voor vergeleken bij een frauduleuze handeling van 15 triljard dollar door o.a. de British Bank, HSBC, de Federal Reserve en nog wat vrolijke ondernemingen.

  http://youtu.be/bLrHOgy0tRo

 • A Leeuw, ma 11 juni 2012 04:07 Reageer op A

  A

  Als het geld allemaal wel met winst terug zou komen dan kon Spanje het wel lenen op de private kapitaalmarkt.

  Maar goed wat mij het meest begint te irriteren is het totale gebrek aan economische kennis/kunde van onze minister president. Ik heb niet eens het idee dat Rutte loopt te liegen ik krijg steeds meer de indruk dat de beste man geen idee heeft waar het uberhaupt allemaal over gaat.

 • Herman , ma 11 juni 2012 01:56 Reageer op Herman

  Herman

  Spanje = Griekenland

  Hierdoor zal het voor Spanje nóg moeilijker om aan vers kapitaal te komen en zal het land binnenkort opnieuw een beroep moeten doen op het EFSF/ESM, dat volgens de statistieken echter bij lange na niet voldoende geld bevat om Spanje overeind te houden. De officiële Spaanse staatsschuld bedraagt zo'n € 875 miljard, maar daar zit de Spaanse schuld aan de EU (ECB, EIB, stabiliteitsfondsen) à € 516 miljard niet bij in. De totale Spaanse staatsschuld bedraagt dan ook € 1391 miljard, oftewel 133,8% van het BNP. Conclusie: Spanje = Griekenland
  http://www.zerohedge.com/news/spain-greece-after-all-here-are-main-outstanding-items

 • Wim Verver, di 12 juni 2012 00:08 in reactie op Herman Reageer op Wim

  Wim

  Heel verhelderende post Spanje=Griekenland.
  Als dit zo is dan worden we regelrecht voorgelogen.
  Men zal het wel vergoeilijken door de mening "het doel heiligt de middelen".

 • Warner de Jong, zo 10 juni 2012 23:58 Reageer op Warner

  Warner

  De Gekken zijn aan de macht.
  Meer dan 1 Miljard mensen leiden honger...
  En de enige Honger die wij stillen, is de Honger naar Geld.

 • Marc Schouten, zo 10 juni 2012 23:51 Reageer op Marc

  Marc

  Het is bijna lachwekkend hoe er voor gezorgd wordt dat deze superlening geen redding wordt genoemd:

  http://world.time.com/2012/06/09/you-say-tomato-i-say-bailout-how-spain-agreed-to-be-rescued/?iid=pf-article-mostpop

 • s b, zo 10 juni 2012 22:53 Reageer op s

  s

  Deze man snapt gewoon helemaal niets van economie. Laat hem eerst eens leren met zijn eigen portemonnee om te gaan, voordat die die van ons gaat beheren.

 • Michel Reiziger, zo 10 juni 2012 23:58 in reactie op s b Reageer op Michel

  Michel

  Mogelijk dat jan kees "we gaan verdienen aan de schulden van Griekenland" de Jager al heeft aangegeven: beste Mark, God voor ons allen en ieder voor zichzelf het is verkiezingstijd...met dit soort Jinek vragen moet u niet meer aankomen voor advies bij mij.

  Je kan het je bijna niet voorstellen, je krijgt dit soort vragen minimaal een paar uur voor de uitzending voorgeschoteld, dan geef je zo'n soort antwoord.

  Beste Mark het is evident, dat zowel het geld en u als premier niet meer terugkomen.

 • de REALITEIT ., zo 10 juni 2012 22:11 Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Het wordt zichtbaar. De kiezers gaan het zien.
  De VVD begint haarscheurtjes te vertonen en Mark kan het niet meer weglachen.

 • Pee Wee, zo 10 juni 2012 21:53 Reageer op Pee

  Pee

  Goed, de Spaanse banken zijn feitelijk failliet en hebben minimaal 40 milajrd nodig. Voor de Spaanse overheid is er nu geen andere weg om uit het noodfonds te putten want de markten zitten op slot. En Rutte probeert ons wijs te maken dat er tussen de 95 en 100% kans is dat dat geld terugkomt ? Wanneer gaat die man eens de waarheid vertellen.
  Beste Rutte, er zijn nu twee smaken : of ieder gaat zijns weegs en dan is de ellende helemaal niet meer te overzien, ofwel we gaan verder met de Europese integratie. Maar sprookjes vertellen over geleend geld dat we terugkrijgen of soevereiniteit houden maar anderen de maat nemen, daar moet je nu echt eens mee stoppen.

 • Theo Joubert, zo 10 juni 2012 21:49 Reageer op Theo

  Theo

  [¨Nederland legt 5 miljard direct in. Dat geld komt niet van de overheidsbegroting, maar dat lenen we op de kapitaalmarkt. Natuurlijk betalen we daar een beetje rente over, dus die 5 miljard kost ons 100 miljoen per jaar. ]

  Nederland gaat dus geld lenen op de kapitaalmarkt om Spanje uit de problemen te helpen.

  En waarom leent Spanje dat geld dan niet zelf op de kapitaalmarkt? Dat willen ze niet want ze zouden veel meer rente moeten betalen dan Nederland doet.

  En hoe komt dat dan? Ik kan geen andere reden bedenken dan dat de geldgevers weten dat Nederland hen wel zal terugbetalen, en bij Spanje geloven ze dat niet.

  Als de kapitaalmarkt meent te weten dat Spanje hen niet zal terugbetalen, hoe kan Rutte dan stellen dat het wél terugkomt? Wie kan mij dat uitleggen?

 • Arie Roos, zo 10 juni 2012 22:23 in reactie op Theo Joubert Reageer op Arie

  Arie

  [Als de kapitaalmarkt meent te weten dat Spanje hen niet zal terugbetalen, hoe kan Rutte dan stellen dat het wél terugkomt? Wie kan mij dat uitleggen? ]

  Well ... met die 40 miljard moeten de banken geherkapitaliseerd worden. Als dat lukt, dan is er een goede kans dat dat geld terugkomt. Maar als die banken niet geherkapitaliseerd worden, dan komt er waarschijnlijk nooit meer wat terug.

  Aan de andere kant, het zou misschien wel eens goed zijn om eens een keer een bank om te laten vallen. Er moet een manier te vinden zijn waardoor dat niet een enorme chaos wordt.

 • Michel Reiziger, zo 10 juni 2012 22:59 in reactie op Arie Roos Reageer op Michel

  Michel

  ***Aan de andere kant, het zou misschien wel eens goed zijn om eens een keer een bank om te laten vallen. Er moet een manier te vinden zijn waardoor dat niet een enorme chaos wordt.***

  Nee, dat is helaas helemaal niet goed. Dat is wat ik hier al zo vaak heb aangegeven met de gijzeling en dictaruur van banken. Het zal een enorme choas geven en een ketting reactie in de overige Euro-pa landen, dat weten Euro-politici maar al te goed, vanadaar de enorme achterlijke paniek maatregelen om dit totaal verrotte bankaire systeem overeind te houden en niet kijken naar noodzakelijke drastische economische veranderingen.

  Als beginnetje zou ik spanje aanraden om alle banken te nationaliseren. Zal helaas (nog) niet gebeuren.

 • Arie Roos, zo 10 juni 2012 23:04 in reactie op Michel Reiziger Reageer op Arie

  Arie

  Maar dat zouden ze eigenlijk wel moeten doen. Kom op zeg ... die bank is gewoon failliet. Als daar 40 miljard heen gaat, dan moet daar wel een beetje zeggenschap voor terugkomen. Wat dat betreft zou de Spaanse regering die zelf moeten doen.

 • Marc Schouten, ma 11 juni 2012 00:12 in reactie op Michel Reiziger Reageer op Marc

  Marc

  "Als beginnetje zou ik spanje aanraden om alle banken te nationaliseren. Zal helaas (nog) niet gebeuren."

  Nee, onder de extreem rechtse regering van de PP zal dat zeker niet gebeuren. Met deze ' redding' heeft de PP er in elk geval voor gezorgd dat hun vrinden weet lekkere dikke bonussen kunnen opstrijken.

  Het geven van krediet aan MKB zit er in geen geval bij. Buiten dat heeft het bedrijfsleven (buiten de banken) een schuld van 200% van het BNP.

 • Gerard Lauwman, ma 11 juni 2012 12:05 in reactie op Michel Reiziger Reageer op Gerard

  Gerard

  Mogen ze wel opschieten want er wordt echt allang massaal geld van de bank gehaald door jan met de pet.
  Er stond in de krant dat de verkoop van kluisjes enorm was gestegen :)

 • Marc Schouten, zo 10 juni 2012 23:45 in reactie op Arie Roos Reageer op Marc

  Marc

  "Well ... met die 40 miljard moeten de banken geherkapitaliseerd worden. Als dat lukt (...)"

  Het giftige credit wat de banken hebben zit vooral in grote (giga)vastgoedprojecten die niet van de grond gekomen zijn. Google eens wat op: Pocero, Seseña, Francisco Hernando Een poject van 13.000 woning in the middle of nowhere waarvan er uiteindelijk maar 5000 van gebouwd zijn en waarvan de bank er 2.000 van gehouden heeft om de schuld van Paco el Pocero te innen. Totaal onverkoopbaar omdat er de basis infrastructuur ontbreekt, het groen nooit is aangelegd, er geen scholen zijn of winkels...arme mensen die er al wonen en hun huis aan de straatstenen niet kwijtraken.

  Dit is het meest beroemde geval omdat het breeduit in de pers is gekomen maar zo zij er honderden. Veel van het onroerendgoed, in handen van de banken is waardeloos.

  Er is wel eens gezegd dat, in de leegstand, Spanje de gehele bevolking van Noorwegen zou kunnen onderbrengen. Stilstaand kapitaal, schuld.... De banken in Spanje moeten vallen, genationaliseerd worden. De mensen met het groot geld zijn al weg (200 miljard het afgelopen jaar), de kleine spaarder heeft een garantiefonds zoals Nederland kent (Hetzelfde waar nu de banken uit gered worden).

  Er wordt zoveel verzwegen... wist je dat er in Asturias een mijnwerkersstaking aan de gang is die dagelijks slaags is met de ME. Een zone die in 1934 een revolutie begon die niet op voldoende bijval kon rekenen om succesvol te zijn, onder Franco zijn er daar duizenden vermoord omdat ze rood waren.

  Spanje is een kruitvat.

 • Arie Roos, ma 11 juni 2012 10:21 in reactie op Marc Schouten Reageer op Arie

  Arie

  [Het giftige credit wat de banken hebben zit vooral in grote (giga)vastgoedprojecten die niet van de grond gekomen zijn ...]

  Ja, dat klopt. Dat is nu juist het hele probleem.

  [Stilstaand kapitaal, schuld.... De banken in Spanje moeten vallen, genationaliseerd worden.]

  Ja, maar daar is wel kapitaal voor nodig. Want als die bank valt, dan zijn een heleboel mensen hun geld kwijt. Mensen, die in goed vertrouwen hun spaar- of pensioengeld naar de bank hebben gebracht. Je moet dus een truc verzinnen, waardoor die mensen hun geld niet kwijt zijn, maar je wel alle giftige kredieten kunt afschrijven.

  Als de Spaanse overheid 100 miljard in Bankia steekt, dan is dat natuurlijk gewoon nationalisatie.

 • Gerard Lauwman, ma 11 juni 2012 13:15 in reactie op Marc Schouten Reageer op Gerard

  Gerard

  “Spanje is een kruitvat. “

  Dat vermoeden heb ik ook.
  Op sommige ochtenden als ik richting Sabadell rij zie ik een hele colonne Mossos arrestantenwagens richting bcn rijden. En vooral de laatste weken zie ik overal in de stad (ik rijd heel veel op de motor door de stad) steeds op plekken waarvan ik denk dat er niets aan de hand Mossos in “gevechtstenue” lopen, met of zonder bus.

  Een tijdje geleden sprak ik iemand die zich in anarchistische kringen beweegt en die beweerde dat er elke dag “iets” gebeurt: brandstichting, relletjes etc. die met de door jou genoemde onvrede te maken hebben. Ik hield het toen een beetje voor grootpraat maar nu niet meer.

  Als ik met studenten over de situatie spreek is men unaniem van mening dat het de banken, overheid en andere rijken die gezamenlijk bezig zijn zoveel mogelijk geld te onttrekken an het land.
  Mijn studenten zijn mensen die gewoon bij bedrijven werken.

  Wat jij zegt over die leegstand is waar, er staan een miljoen nieuwe en/of niet afgebouwde huizen leeg.
  En er zijn dagelijks 250 uitzettingen van gezinnen die door ontslag hun hypotheek niet meer kunnen betalen. (Die huizen worden dan eigendm van de bank. Als er dan een nieuw gezin voor hypotheek komt en men heeft bijv. geen eigen geld wordt geen hypotheek verstrekt behalve als men een huis koopt dat van de bank is! Dus op sommige huizen zitten 2 hypotheken van verschillende families.

  Overigens vertelde een manager van een multinational me 2 weken geleden dat de consumenten sinds eind 2010 50% minder van hun spullen hebben gekocht.
  Ja de economie lijkt echt stil te staan.

  Een kruitvat... je zou wel eens heel erg gelijk kunnen hebben, mijn vriendin die bij de generalitat werkt komt regelmatig met verhalen van collega´s thuis die weten waar ze over praten dat er angst is voor een nieuwe dictatuur oid. Het zal niet de eerste keer zijn dat Europa en de VS Spanje fijn als culo van Europa laat dienen.

 • Rob Barlage, zo 10 juni 2012 21:42 Reageer op Rob

  Rob

  ...............en Hans en Grietje bestaan ook...............

 • Mister Wonkish, zo 10 juni 2012 21:30 Reageer op Mister

  Mister

  Rutte heeft de tekst van Jan Kees gejat.

 • annie koenders, zo 10 juni 2012 21:25 Reageer op annie

  annie

  EN DAT GELEUF GIJ.

 • Kees Apollo, zo 10 juni 2012 20:45 Reageer op Kees

  Kees

  Rutte denkt/hoopt dat het gratis is om te profiteren van de absurd lage rente die Nederland (en Duitsland) nu betaalt op leningen.

  De rekening komt natuurlijk als Rutte ergens een ander baantje heeft. Rutte heeft goed opgelet in de pindakaasfabriek in Delft. Korte termijn winst opstrijken/graaien en snel wegwezen voordat de rekening gepresenteerd wordt.

  Euro-obligaties, een gemeenschappelijke rente voor heel Europa is de enige oplossing die ons nog kan redden. Meer lenen en/of garanties lossen niks op. Nederland (en Duitsland) gaat dan automatisch meebetalen aan de oplossing ipv alleen maar profiteren.
  Met het profiteren van Nederland gaat Europa alleen maar steeds dieper het ravijn in. Als Griekenland, Spanje en wie weet nog meer hun schulden niet terugbetalen heeft Nederland in een klap een gigantisch hoge schuld met dito hoge rente.
  Met als eindresultaat dat straks in Nederland ook heel veel mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

 • Wim Verver, zo 10 juni 2012 20:43 Reageer op Wim

  Wim

  In het TV progamma buitenhof zei Max Pam dat hij bewondering heeft voor Margaret Tatcher. Zij zou een huishouden bestieren willen vergelijken met het besturen van een land.
  Lepeltak zei eens in het TV progamma business class bij Harry mens. Dat de mensen begrijpen dat in een huishouden de financien van inkomsten en uigaven in evenwicht moeten zijn, maar zij begrijpen niet dat ze dat ook voor de buurman moeten doen.

 • Ralph van der Geest, zo 10 juni 2012 21:46 in reactie op Wim Verver Reageer op Ralph

  Ralph

  Bewondering voor Thatcher??? Zij was met Ronald Reagan zo'n beetje de grootste economische en vooral ook sociale ramp welke de wereld in ik weet niet hoeveel decennia heeft meegemaakt.
  Een ramp waar de huidige ellende een direcht uitvloeisel van is.
  Die Pam spoort echt niet.

 • Wim Verver, di 12 juni 2012 00:29 in reactie op Ralph van der Geest Reageer op Wim

  Wim

  De teneur van Max Pam z'n betoog was dat we moeten begrijpen de noodzaak om heel veel en heel snel, de puinzooi van onze bankvrieneden moet worden opgeruimd door hen die te doen hebben met een huishouden, waar op elk dubbeltje moet worden gelet, voordat het uitgegeven wordt.
  De veroorzakers van de puinzooi hoeven in hun huishouden nergens op te letten, alleen hoe hun overschot veilig weggesluist kan worden.

 • Anonimus Hekkers, zo 10 juni 2012 20:37 Reageer op Anonimus

  Anonimus

  Toch typisch:

  Rutte gaat naar Spanje, twee dagen later hebben ze noodhulp nodig.
  Rutte wordt premier van NL, twee kwartalen later is er de recessie.

  Je zou haast zeggen dat er iets niet eerlijk verdeeld wordt, als sommige mensen altijd kunnen lachen terwijl de landen waar ze zich bevinden langzaam afbrokkelen.

 • El Che, zo 10 juni 2012 20:28 Reageer op El

  El

  Haha, said the clown.

  http://www.youtube.com/watch?v=FfmY9z64vg4

 • Prins Pils, zo 10 juni 2012 20:05 Reageer op Prins

  Prins

  "Hij zei verder dat hij er niet aan twijfelde dat ook het eerder geleende geld aan Griekenland terugkomt."
  >> Huh?? En de helft van de Griekse schulden is kwijtgescholden! Ik ben voor stabilisatie van de euro, totdat onderzoek naar de kosten van een n- en z-euro duidelijkheid verschaft, maar vertel nu geen kletspraatjes.

 • Arie Roos, zo 10 juni 2012 20:38 in reactie op Prins Pils Reageer op Arie

  Arie

  [>> Huh?? En de helft van de Griekse schulden is kwijtgescholden!]

  Ja, aan de banken. Maar de Griekse schulden aan overheden en het IMF zijn gewoon gebleven.

 • Prins Pils, wo 13 juni 2012 13:52 in reactie op Arie Roos Reageer op Prins

  Prins

  "Ja, aan de banken. Maar de Griekse schulden aan overheden en het IMF zijn gewoon gebleven."
  >> OK, dank. Heb ik verkeerd begrepen.

 • Mark Sinops, zo 10 juni 2012 19:25 Reageer op Mark

  Mark

  Bij zo'n goede investering zou je verwachten dat ze in de rij stonden voor Spaanse staatsobligaties.

 • het geweten, zo 10 juni 2012 19:01 Reageer op het

  het

  [Geld voor Spanje komt terug.]
  Dat roeptoetert Rutte alleen om het volk alhier rustig te houden.

 • A Walle, zo 10 juni 2012 18:49 Reageer op A

  A

  Sinterklaas komt uit Nederland, laat de landjes maar bij sinterklaas komen
  Wij gaan toch gewoon wat meer bezuiniggen

 • dr. Bob, zo 10 juni 2012 18:47 Reageer op dr.

  dr.

  Waarom gaat ons Markje niet gewoon bij Sesamstraat werken ?
  Ik weet zeker dat ze dolgelukkig met 'm zullen zijn.

 • het geweten, zo 10 juni 2012 19:02 in reactie op dr. Bob Reageer op het

  het

  Wie zou hij dan moeten spelen?
  Bert of Ernie??

 • Christiaan E., zo 10 juni 2012 21:50 in reactie op het geweten Reageer op Christiaan

  Christiaan

  Als je ziet hoe Rutte naar verdelingsvraagstukken kijkt, dan denk ik dat hij Ernie moet spelen:

  http://www.youtube.com/watch?v=gQ5bOJdQdXU

 • Monique Sparla, zo 10 juni 2012 18:29 Reageer op Monique

  Monique

  Mis ik iets...

  Het geld kan toch alleen terugkomen als er op de juiste manier in Spanje geïnvesteerd wordt? toch?

  Waarin? in de samenleving en in de MENSEN. Want waardoor komt de economie weer opgang en wat gaat maken dat geld weer doorstromen - circulairen?

  Spant het Spaans kabinet niet de kroon met z'n 3% cijfer fetisjisme en heeft het kabinet daar mogelijk te weinig visie? (meer dan een miljoen gezinnen leven van de voedselbank / Rode kruis !!!! Hoe conservatief wil je dan nog je geld investeren als je het weer in banken wilt proppen?

  Overigens al eens nagedacht over een andere optie? Namelijk dat er door de enorme armoede er mogelijk een enorme secundaire economie opgang kan gaan komen. Een schaduwkant is de andere optie namelijk dat er een burgeroorlog komt.... iemand weleens zich verdiept in de enorme woede die er onder het volk heerst?

  De gedachtegang in deze zou dus NIET uit moeten gaan of we het terug krijgen, maar hoe en op welke manier het geld geïnvesteerd gaat worden.

  Waarschijnlijk kan er met heel veel microkrediet, die dan wel wijselijk verbonden zou moeten zijn aan duurzame concepten, een enorme economische kickstart gemaakt worden.

  Waarom hoor je journalisten hierover geen vragen stellen?

 • Ginger Ted, zo 10 juni 2012 18:51 in reactie op Monique Sparla Reageer op Ginger

  Ginger

  "De ideeën die naar voren worden gebracht in het boek This Time is Different van Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff uit 2009 zijn tegen deze achtergrond bijzonder opmerkelijk. De twee economen stellen dat buitensporige schulden structurele schade veroorzaken en leiden tot een langdurige periode van trage groei en hoge werkloosheid. Als dit een correcte beschrijving is van wat er nu gebeurt, zou het afbouwen van de schuldposities - in plaats van het stimuleren van nog meer leningen met behulp van een ultra-lage rente - prioriteit moeten hebben."

  Martin Hutchinson 2012 Juni 04 Breaking Views ECONOMIE NRC

 • Arie Roos, zo 10 juni 2012 20:13 in reactie op Ginger Ted Reageer op Arie

  Arie

  Ik denk dat ze daar wel gelijk in hebben; het probleem is alleen, dat dat uitermate complex is. Je kan niet zomaar banken laten omvallen, want dan zijn mensen hun spaar- en pensioengelden kwijt. Je moet dus heel selectief schulden afbouwen.

 • Monique Sparla, zo 10 juni 2012 21:44 in reactie op Ginger Ted Reageer op Monique

  Monique

  Dank je wel !

  Wel jammer dat je je digitale burka aan hebt...;-(

  Ik heb de Harvard pdf paper gedownload en voor iedereen die het wil lezen ...

  This Time is Different: A Panoramic View of Eight Centuries of
  Financial Crises uit april 2008


  Carmen M. Reinhart, University of Maryland and NBER
  Kenneth S. Rogoff, Harvard University and NBER

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CFcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.economics.harvard.edu%2Ffiles%2Ffaculty%2F51_This_Time_Is_Different.pdf&ei=IfjUT4WuPMy98gOE75DNDw&usg=AFQjCNGm-QhQ7LJHb8-XgCNuGl-BxN48XQ&sig2=dSFcSOKIMp3P1Mp7CjBQuQ

 • Marc Schouten, ma 11 juni 2012 01:35 in reactie op Monique Sparla Reageer op Marc

  Marc

  Er zijn grove fouten in het verleden gemaakt die nu heel moeilijk recht zijn te breien als Duitsland (en Nederland) zijn koers niet bijstelt. Met een munt binnen een bepaalde zone zou die zone zich moeten beschermen en de winst verlies balans over de hele zone moeten uitsmeren.

  Als je het binnen Nederland bekijkt kan je je voor stellen dat Zuid Holland haagse hopje, amsterdammertjes, en rotterdamse krakelingen naar limburg kan exporteren (om maar wat te noemen, ik had ze ook siemens, volkwagen, mercedes of bauknecht kunnen noemen). 3 sterren producten die geweldig inslaan in de limburgse markt. Limburg heeft maar een ster product en dat is de vlaai (bijv, het had ook olijven kunnen zijn, of tomaten, of ....)

  Binnen Nederland wordt de scheve import- export balans weggewerkt omdat we een land zijn en zo kunnen de kinders in Limburg van zulk goed onderwijs genieten als in Zuid Holland.

  Nederland wordt echter nóg rijker omdat het dingen exporteerd, het krijgt centje uit het buitenland. Duitsland doet precies hetzelfde, heeft het altijd al gedaan. De EEG heeft een hoop bijgedragen aan de goede handelsbetrekkingen tussen de lidstaten. Maar eigenlijk was het niet genoeg, europese economieën stagneerden (jaren 80) er moest iets gebeuren. De eerste stap was Gorbatjev om te kopen en een Glasnosk en een Perestroika te schrijven, en de Russische markt open te stellen voor internationale handel, dat was een push (al was het even kut voor Duitsland dat ze een verpauperde DDR onder de veren moest nemen. Toch werkte de balans positief uit).

  Maar men wilde meer. Als alle landen een gelijke munt hebben, dachten ze misschien, zullen de arbeiders van de Middellandse Zee landen misschien meer verdienen meer geld uitgeven aan duitse luxegoederen. Meer verdienen betekend dat er bepaalde inkomsten zijn voor de staat, dat er bepaalde groei is..de eisen om aan de euro mee te kunnen doen. De economieën moesten gestimuleerd worden. In Spanje bestond dat uit het massaal vrij geven van grond om te bouwen (het verbouwen werd letterlijk weggevaagd) de rente ging naar beneden (in '92 nog 14% op een deposito rekening, in `97 stapte iedereen over op de beurs omdat een deposito rekening rond de 1,5% lag). De peseta werd gedevalueerd en het land maakte een onwaarschijnlijke groei door.

  Iedereen schold op de euro omdat het biertje in de kroeg veel duurder was en iedereen was gek op de euro, er was werk, er werden huizen gebouwd, En ... de banken gaven krediet om die huizen te kopen. De banken gaven zoveel krediet dat je ook nog een siemens wasmachine, en een audi of volkswagen of BMW. Het geld was goedkoop omdat de duitse banken het maar el te graag wilden slijten,. Waren e niet allemaal trippeléé?

  Een land wordt rijker als het exporteert, Spanje richtte zich meer op de binnenlandse economie.

  Duitsland had een korte strijd tussen Schöder en de la Fontaine, Schöder won. Lonen werden gestabiliseerd en de concurrentiepositie verbeterde. 2 derde van de export van Duitsland gaat naar de eurozonde.

 • Evert van Vliet, zo 10 juni 2012 18:12 Reageer op Evert

  Evert

  Nou ja, anders verkoopt 'wij' toch het draekje?..groen én economisch, wat wil een gewoon mens nog meer?

  Afschaffen van de monetaire dictatuur zal d'r wel weer niet inzitten.

 • Thom Holterman, zo 10 juni 2012 17:42 Reageer op Thom

  Thom

  Schulden…

  Spanje heeft niet alleen van Europa maar ook aan de VS en de G7 gevraagd wat pompen bij te zetten…

  Ook hier weer: het zijn niet de publieke schulden die de dragers van de financiële crisis zijn, maar de private schulden, te weten die van de banken, gevoed door de speculatieve ‘vastgoed’ zeepbel. Men spreekt over ‘besmette schulden’…

  Die besmette schulden moeten (moeten!?) door de Spaanse staat worden overgenomen, om het omvallen van banken te voorkomen, voor z’n 60 à 100 miljard euro. Deze komen boven op wat de Spaanse belastingbetaler al heeft te dragen en dat in een situatie waarin een op de vier arbeiders werkloos is…

  Zonder de fameuze noodzakelijke ‘economische groei’, zonder werk, zonder (voldoende) belastinginkomsten, komt de Spaanse maatschappij er niet snel bovenop: de economie van Spanje staat stil (ik citeer hier het Franse weekblad Marianne van 9-15 juni 2012).

  Laten we aannemen dat het om en na bij de actuele Spaanse financiële situatie beschrijft, dan zien we dat onzekerheid en ongewisheid troef is. En dan durft Rutte met een grijnzend gezicht te beloven dat Nederland met een mate van geschatte zekerheid van 95 à 100% het geleende geld terugkrijgt.

  Die man is begeesterd door wat de Russische jurist, socioloog en psycholoog L.I. Petrazhitsky in 1911 (geen tikfout) de ‘wet van het toenemend optimisme’ noemde, waarbij onder invloed ervan beslissingsprocessen tot grote financiële problemen leiden. En Petrazhitsky wist waarover hij sprak, want hij deed jarenlang onderzoek naar de aandelenhandel in het Rusland van toen…

 • j o, zo 10 juni 2012 17:10 Reageer op j

  j

  Waar blijven de rechtse rakkers toch die de voorman van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (LOL!) verdedigen?

  Of zien die nu ook in dat deze eens zo mooie partij vervallen is tot een spreekpop van grootkapitalistische graaiers en speknekken?

  Of zou het komen doordat ze het (voor de verandering) ook eens in hun portemonnee gaan voelen? Ik zou zeggen (in de gedachte van onze goedlachse MP); dat is juist een mooie kans om je 'eigen verantwoordelijkheid' te tonen...

 • Peet VanVelzen, zo 10 juni 2012 17:01 Reageer op Peet

  Peet

  Rutte draait zoveel dat zelfs de PvdA er nog wat van kan leren. Eerst tegen de forenzentax, toen voer en nu weer tegen ( of toch voor??).
  Eerst voor Europa, toen tegen, en als puntje bij paaltje komt stemt hij toch in met alle Brusselse wensen.

 • Prins Pils, zo 10 juni 2012 20:03 in reactie op Peet VanVelzen Reageer op Prins

  Prins

  "Rutte draait zoveel dat zelfs de PvdA er nog wat van kan leren."
  >> Dat de PvdA kampioen draaien zou zijn is PVV-geleuter. Neem de PVV zelf: eerst was 65 65, toen weer niet, en nu weer wel.

 • Jac Schmidt, zo 10 juni 2012 16:46 Reageer op Jac

  Jac

  'Absolute garanties ga ik niet geven, maar het ligt wel voor de hand'
  Nee natuurlijk niet want zelf heeft hij van Spanje garantie gekregen tot de voordeur.
  Zolang deze clown nog premier van dit land is , durf ik niet meer naar het buitenland te gaan.
  Ik schaam me rot.

 • Dennis Mollis, zo 10 juni 2012 16:43 Reageer op Dennis

  Dennis

  Rutte laat zich weer eens kennen als een leugenachtige draaier.
  Zes weken gelden vond hij nog dat we als Europa een statement moesten maken door gezamelijk op te treden richting Oekraine.

  Nu is hij opeens voorstander van een eigen Nederlandse geluid en dat is in tegenstelling tot andere Europese landen toch een minister af te vaardigen.

  Nu zit hij weer met een uitgestreken snoet te beweren dat Spanje gaat terug betalen terwijl hij beter zou moeten weten.

 • Blisss Blisssc, zo 10 juni 2012 16:40 Reageer op Blisss

  Blisss

  Wedden dat rutte 5 december zegt: zie je wel, het geld komt terug van spanje !

 • Evert van Vliet, zo 10 juni 2012 18:21 in reactie op Blisss Blisssc Reageer op Evert

  Evert

  Ik heb vast een kadootje voor 'm uitgezocht.

  http://www.markt-kraker.nl/detail.php?id=96

 • Blisss Blisssc, ma 11 juni 2012 13:28 in reactie op Evert van Vliet Reageer op Blisss

  Blisss

  :) mooi telraampje voor Rutte:)

 • arjan doorgeest, zo 10 juni 2012 16:07 Reageer op arjan

  arjan

  Tuurlijk komt dat geld terug, maar niet heus. Economen van naam en faam weten dat Spanje feitelijk failliet is en de banken daar met enorme, onoplosbare problemen kampen; Griekenland is een nog triester verhaal.
  Kortom: onze MP liegt, spreekt bewust onwaarheid. Maar ja: 't is verkiezingstijd, en de kiezer is niets anders dan een Tokkie die je kan voorliegen, manipuleren, en benadelen.
  Rutte bewijst weer eens over onvoldoende morele standaard te beschikken. Anderhalf jaar lang bewust zaken doen met de moderne variant van de NSB - volgens R. "een hele normale partij" en al liegend en manipulerend op weg naar 12 september.
  Wanneer politici voor iedere leugen een malus zouden krijgen, zouden hun salarissen alras tot onder Bijstandsniveau gezakt zijn.

  Kortom: die recente 40 miljard voor het ESM bent u als belastingbetaler gewoon kwijt, maar dat wist u al...

 • Frank Lenssen, zo 10 juni 2012 16:25 in reactie op arjan doorgeest Reageer op Frank

  Frank

  + 1.000

  Rutte is iemand die rustig op TV zou beloven dat er na 12 september, mits hij weer MP zou kunnen worden, er gratis bier zou zin voor eenieder die erom vragen zou.

  En ook gratis Foe Yong Hai, of Friet Kapsalon, een grote pizza, we hoeven maar te roepen.

  Meh.

 • Social Darwinist, zo 10 juni 2012 16:02 Reageer op Social

  Social

  Sinterklaas?! Hij bestaat: "kijk daar zit hij".


  The minute you walked in the joint,
  I could see you were a man of distinction,
  A real Big Spender,
  good looking, so refined.
  Say, wouldn't you like to know what's going on in my mind?

  So let me get right to the point,
  I don't pop my cork for every man I see.
  Hey! Big Spender,
  spend a little time with me.

  wouldn�t you like to have fun? Fun? Fun?
  How's about a few laughs? Laughs?
  I can show you a good time,
  Let me show you a good time.

  The minute you walked in the joint,
  I could see you were a man of distinction,
  A real Big Spender,
  good looking, so refined.
  Say, wouldn't you like to know what's going on in my mind?

  So let me get right to the point,
  I don't pop my cork for every man I see.
  Hey! Big Spender,
  Hey! Big spender!

  http://www.youtube.com/watch?v=sA3YdyAp180&feature=related

 • account beeindigd, zo 10 juni 2012 15:59 Reageer op account

  account

  "In het televisieprogramma 'Eva Jinek op Zondag' zei demissionair premier Mark Rutte vanmorgen dat hij ervan uitgaat dat het geld uit het noodfonds voor Spanje allemaal naar Nederland terugkomt."

  ik heb het in een ander draadje ook al gevraagd, en geen antwoord gekregen.

  wie kan uitleggen waar dit geld precies vandaan komt, en waar het precies naar toe gaat.

  Rutte suggereert dat een deel van die 100 miljard uit nederland komt. waar vandaan dan precies? op welke balans komt dit terecht?

  u moet dit toch allemaal welhaast begrijpen, want u bent democratische burgers, en u gaat wel het stemhokje in over enkele maanden.

 • Zjen Zen, zo 10 juni 2012 16:28 in reactie op account beeindigd Reageer op Zjen

  Zjen

  Rutte is de buikspreekpop van big finance en weet het zelf echt ook niet.

  Je moet, als je de echte info wilt, zelf zoek gaan.

  Maar het zal wel zo zijn dat er virtueel op een computer met een geheim , zeer goed beveiligd programma, geklikt wordt en hoppa, hoeveel miljard had U graag ingevuld willen zien?

 • Zeer Voornaam, zo 10 juni 2012 16:36 in reactie op account beeindigd Reageer op Zeer

  Dit komt nergens vandaan.
  Het wordt ingetypt op een computer en dan is het er.

  Welke computer. De Nederlandse Bank computer, dit doet allang niet meer aan geld maar aan getallentjes.
  Het staat ook niet op een begroting. En het is ook geen inflatie want er wordt geen papier bijgedrukt. Het een "bank garantie".
  Zoiets?

 • account beeindigd, zo 10 juni 2012 19:59 in reactie op Zeer Voornaam Reageer op account

  account

  "Dit komt nergens vandaan.
  Het wordt ingetypt op een computer en dan is het er."

  inderdaad.

  "Welke computer. De Nederlandse Bank computer, dit doet allang niet meer aan geld maar aan getallentjes."

  klopt, geld(gulden) creatie doet de nederlandse bank niet meer zelf sinds 1998.

  > Het staat ook niet op een begroting.

  dus het is kosteloos voor de nederlandse overheid? we moeten het lenen, dus we betalen rente, en dat hoort op de begroting.

  > En het is ook geen inflatie want er wordt geen papier bijgedrukt.

  geldcreatie is inflatoir, ook als je het alleen intikt op een computer.

  > Het een "bank garantie". Zoiets?

  zoiets ja. maar wie garandeert?

  de ECB maakt het, maar geeft het niet aan de europese burger,of een europese overheid, maar aan private banken. die mogen rente gaan vragen als een overheid er gebruik van wil maken. ze mogen zelfs nee zeggen.

  http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/files/2012/05/Doukas-fig-1.jpg

  daar kan je zien hoeveel euro's zijn bijgedrukt en afgeleverd in de kassen van private banken. de totale griekse staatschuld is 300 miljard euro (afhankelijk van welk rentepercentage je hanteert). merk de ongelofelijke efficientie op. 2x de griekse staatschuld bijdrukken en dan nog niets oplossen. zullen we raden wie de griekse geprivatiseerd staatsbezit gaat opkopen?

  de andere kant van de ECB balans zijn wij, europeanen, door de waardevermindering van de euro die consequentie is van het bijdrukken van euro's.

  het absurde aspect aan dit alles is natuurlijk dat private banken een huurprijs mogen vragen voor iets wat ze niet horen te bezitten,gelet op het gegeven dat deze banken dankzij de deregulering een combinatie van spaar en investeringsbanken zijn. in die zin krijgen deze banken dus de keuze aan wie ze -ons- nieuwe geld gaan lenen (dat noem je beleid maken) en bovendien de optie om het elders te investeren of uit te lenen dan in de eurozone.

  en evengoed is evident dat de griekse crisis wordt misbruikt om europese banken te herkapitaliseren, en dat is weer nodig vanwege de banken fraude in de VS, waar deze specifieke crisis mee begon.

 • Des Duivels, zo 10 juni 2012 21:56 in reactie op account beeindigd Reageer op Des

  Des

  Dit geld wordt gemaakt d.m.v. derivaten. Het volgende artikel legt het zeer nauwkeurig uit welke boekhoudkundige truuks er worden toegepast om het spel nog wat langer te kunnen rekken.

  http://moneycrisis.wordpress.com/2012/06/07/kunduz-graaien/

  De andere artikelen zijn overigens ook zeer de moeite waard.

 • Semolina Pilchard, zo 10 juni 2012 16:53 in reactie op account beeindigd Reageer op Semolina

  Semolina

  Wat ik in dat andere draadje bedoelde, is dat wij -de belastingbetalers- dat geld ophoesten. In die zin weet je waar het vandaan komt. Verder heb ik dezelfde vragen als jij, vandaar dat ik over de garantstelling begon. Enkele Joop'ers verdedigden de 40 miljard garantstelling aan het ESM onder meer met argumenten als 'het is slechts een garantstelling', of woorden van gelijk strekking. Het lijkt er nu op dat miljarden nu direct dienen te worden afgetikt. Uit welk 'pot' worden ze gehaald?

 • Zjen Zen, zo 10 juni 2012 17:06 in reactie op Semolina Pilchard Reageer op Zjen

  Zjen

  Je begint te begrijpen wat de virtuele economie is en wat de echte economie is .
  Je begint Zelfs! te snappen hoe die virtuele economie de ECHTE economie opslokt..en ons allen in slavernij, schuld en armoede stort.

  WIE doet dat?

  Doe je research. zelf.

 • Arie Roos, zo 10 juni 2012 17:52 in reactie op account beeindigd Reageer op Arie

  Arie

  [Rutte suggereert dat een deel van die 100 miljard uit nederland komt. waar vandaan dan precies? op welke balans komt dit terecht?

  u moet dit toch allemaal welhaast begrijpen, want u bent democratische burgers, en u gaat wel het stemhokje in over enkele maanden.]

  Het is toch wel uitermate triest, dat na al die discussies over het ESM mensen nog steeds niet weten hoet het precies in elkaar zit ...

  Het ESM heeft een kapitaal dat is ingelegd door de deelnemende landen. Een klein deel van dat kapitaal wordt direct ingelegd, en een groot deel wordt pas ingelegd als het nodig is. Echter, het ESM kan ook zelf geld lenen, en dus haar kapitaal vergroten zonder dat dat de landen geld kost.

  Nederland legt 5 miljard direct in. Dat geld komt niet van de overheidsbegroting, maar dat lenen we op de kapitaalmarkt. Natuurlijk betalen we daar een beetje rente over, dus die 5 miljard kost ons 100 miljoen per jaar.

  Het directe ingelegde kapitaal van het ESM is 100 miljard. Stel nu, Spanje heeft steun nodig. Wat gaat er dan gebeuren ? Dat hangt natuurlijk af van het bedrag dat Spanje nodig heeft. Als dat minder is dan 100 miljard, dan kan het ESM dat bedrag gewoon aan Spanje lenen, en zal er geen extra beroep op de landen gedaan worden. Als het meer is dan 100 miljard, dan heeft het ESM 2 mogelijkheden: geld bijlenen, of de landen meer geld laten betalen.

  Als het ESM het extra benodigde geld zelf kan lenen, dan kost de steun dus nog steeds niets extra voor Nederland; de totale kosten blijven 100 miljoen per jaar. Als het ESM dat niet kan of wil, dan moeten we inderdaad bijbetalen. Nederland participeert voor 5.7 % in het ESM, dus we moeten dat percentage van het benodigde bedrag bijleggen. Dat geld zulen we zelf lenen, en zal dus zorgen voor meer rentekosten op de overheidsbegroting. Wat we als belastingbetaler dan mogen ophoesten, is 2 % van 5.7. % (oftewel 1.14 promille) van het extra benodigde bedrag.

  Dus ... stel, Spanje heeft 200 miljard nodig. En ... stel tevens, dat het ESM zelf helemaal niets gaat lenen op de kapitaalmarkt. Dan kost die Spaanse steun dus per jaar 200 miljoen voor de Nederlandse belastingbetaler. Om dit getal in perspectief te plaatsen: aan zorg geven we elk jaar 75 miljard uit, dat is 375 keer zoveel geld.

 • Schrijvende Rechter, zo 10 juni 2012 19:20 in reactie op Arie Roos Reageer op Schrijvende

  Schrijvende

  Waarbij voor het gemak Rutte geheel voorbij gaat aan het feit dat het ESM niet is opgericht om banken te helpen maar landen.
  Dit is de zoveelste keer dat de euscisten de eigen regels aan de laars lappen en illegaal geld verstrekken.

  In het verdrag van Maastricht staat expliciet dat de EU geen leningen verstrekt aan landen en ook Duitsland heeft datzelfde probleem.
  Politici eigen hebben ze via een omweg een formule bedacht dat de ECB geld leent aan andere banken zodat die het weer uit kunnen lenen aan landen in nood.
  Dit is niet de democratie die ik voor ogen had toen men sprak over een mooi Europa waar we welvaart en vrede uit zouden halen.

 • Arie Roos, zo 10 juni 2012 19:54 in reactie op Schrijvende Rechter Reageer op Arie

  Arie

  [Waarbij voor het gemak Rutte geheel voorbij gaat aan het feit dat het ESM niet is opgericht om banken te helpen maar landen.]

  En ook dat is niet zo; er staat expliciet in het verdrag dat ook banken geholpen kunnen worden.

  Er is een echte desinformatiecampagne gevoerd om dat ESM. Nog steeds weet bijna niemand hoe het echt in elkaar zit.


  [In het verdrag van Maastricht staat expliciet dat de EU geen leningen verstrekt aan landen en ook Duitsland heeft datzelfde probleem.
  Politici eigen hebben ze via een omweg een formule bedacht dat de ECB geld leent aan andere banken zodat die het weer uit kunnen lenen aan landen in nood.]

  Dat klopt, maar het ESM is dus opgericht om dat te voorkomen.

 • Theo Joubert, zo 10 juni 2012 21:33 in reactie op Arie Roos Reageer op Theo

  Theo

  [Er is een echte desinformatiecampagne gevoerd om dat ESM.]

  Als dat zo is, Arie, waarom kan de overheid ons niet naar een website verwijzen waar het allemaal netjes en controleerbaar wordt uitgelegd?
  Waarom moet jij dat doen?

  Als jij me nu zou overtuigen met je argumentatie, en het blijkt achteraf toch niet te kloppen, waar kan ik dan verhaal halen?

  Iemand met de nickname Arie Roos, op de website Joop.nl, zei toch: ...

 • account beeindigd, zo 10 juni 2012 19:36 in reactie op Arie Roos Reageer op account

  account

  >> [Rutte suggereert dat een deel van die 100 miljard uit nederland komt. waar vandaan dan precies? op welke balans komt dit terecht?

  u moet dit toch allemaal welhaast begrijpen, want u bent democratische burgers, en u gaat wel het stemhokje in over enkele maanden.]

  > Het is toch wel uitermate triest, dat na al die discussies over het ESM mensen nog steeds niet weten hoet het precies in elkaar zit ...

  ik vind dat wel triest, maar niet verwonderlijk. niemand vertelt het ze namelijk.

  > Het ESM heeft een kapitaal dat is ingelegd door de deelnemende landen. Een klein deel van dat kapitaal wordt direct ingelegd, en een groot deel wordt pas ingelegd als het nodig is. Echter, het ESM kan ook zelf geld lenen, en dus haar kapitaal vergroten zonder dat dat de landen geld kost.

  wat dan meteen de vraag opwerpt wie dan de rechtspersoon 'ESM' is. wie leent er dan precies wat als het ESM leent?

  > Nederland legt 5 miljard direct in. Dat geld komt niet van de overheidsbegroting, maar dat lenen we op de kapitaalmarkt.

  en de kosten van die lening komen dan op de begroting.

  dat geleende geld op de kapitaalmarkt, waar komt dat vandaan?

  > Natuurlijk betalen we daar een beetje rente over, dus die 5 miljard kost ons 100 miljoen per jaar.

  ja, en waar komt die 100 miljoen aan kosten terecht?

  > Het directe ingelegde kapitaal van het ESM is 100 miljard. Stel nu, Spanje heeft steun nodig. Wat gaat er dan gebeuren ? Dat hangt natuurlijk af van het bedrag dat Spanje nodig heeft. Als dat minder is dan 100 miljard, dan kan het ESM dat bedrag gewoon aan Spanje lenen, en zal er geen extra beroep op de landen gedaan worden. Als het meer is dan 100 miljard, dan heeft het ESM 2 mogelijkheden: geld bijlenen, of de landen meer geld laten betalen.

  > Als het ESM het extra benodigde geld zelf kan lenen, dan kost de steun dus nog steeds niets extra voor Nederland; de totale kosten blijven 100 miljoen per jaar. Als het ESM dat niet kan of wil, dan moeten we inderdaad bijbetalen. Nederland participeert voor 5.7 % in het ESM, dus we moeten dat percentage van het benodigde bedrag bijleggen. Dat geld zulen we zelf lenen, en zal dus zorgen voor meer rentekosten op de overheidsbegroting. Wat we als belastingbetaler dan mogen ophoesten, is 2 % van 5.7. % (oftewel 1.14 promille) van het extra benodigde bedrag.

  > Dus ... stel, Spanje heeft 200 miljard nodig. En ... stel tevens, dat het ESM zelf helemaal niets gaat lenen op de kapitaalmarkt. Dan kost die Spaanse steun dus per jaar 200 miljoen voor de Nederlandse belastingbetaler. Om dit getal in perspectief te plaatsen: aan zorg geven we elk jaar 75 miljard uit, dat is 375 keer zoveel geld.

  wel, je merkt eerst op dat het triest is dat niemand er wat van begrijpt, en dan kom je zelf met het halve verhaal.

  het geld dat nederland leent is gecreert door de ECB, en weggegeven aan private banken, waar nederland het leent.

  nederland betaald dus 100 miljoen voor een druk op de knop. de banken ontvangen 100 miljoen voor een paar administratieve handelingen en ontvangen rente op geld dat niet verdient of gespaard is, maar gemaakt uit niets, en kosteloos verkregen. is dat economisch?is dat ethisch?

  de ECB heeft zowat 2.7 triljard euro bijgedruktsinds 2007. dat wordt betaald door iedereen die euro's in zn portomonnee zit, en er wordt aan verdient door private banken. daarbij vallen de kosten van de zorg in nederland in het niet, alsmede de gehele griekse staatschuld.

 • Arie Roos, zo 10 juni 2012 20:11 in reactie op account beeindigd Reageer op Arie

  Arie

  [wat dan meteen de vraag opwerpt wie dan de rechtspersoon 'ESM' is. wie leent er dan precies wat als het ESM leent?]

  De rechtspersoon ESM leent dan. Ik weet niet precies hoe dat formeel juridisch zit, maar je het ESM denk ik vergelijke met een soort beleggingsfonds.

  [dat geleende geld op de kapitaalmarkt, waar komt dat vandaan?]

  Diverse bronnen: pensioenfondsen, banken, hedge funds, andere overheden, noem maar op. In principe zouden er ook durfkapitalisten in kunnen stappen, maar die prefereren meestal riskantere beleggingen, omdat die meer opleveren.

  [wel, je merkt eerst op dat het triest is dat niemand er wat van begrijpt, en dan kom je zelf met het halve verhaal.

  het geld dat nederland leent is gecreert door de ECB, en weggegeven aan private banken, waar nederland het leent.]

  O, dat hoeft helemaal niet; het kan ook geld van buiten de Eurozone zijn. Of geld dat al was gecreeerd voordat de ECB werd opgericht; zeker in het geval van pensioenfondsen zal dat het geval zijn.

  [nederland betaald dus 100 miljoen voor een druk op de knop. de banken ontvangen 100 miljoen voor een paar administratieve handelingen en ontvangen rente op geld dat niet verdient of gespaard is, maar gemaakt uit niets, en kosteloos verkregen. is dat economisch?is dat ethisch?]

  Je snapt het niet helemaal, geloof ik. Geld moet eerst gecreeerd worden, voordat het gebruikt kan worden voor verdienen of sparen. Maar er hoeft helemaal geen nieuw geld gecreeerd te worden voor leningen aan het ESM; het ESM kan gewoon bestaand geld lenen. En waarschijnlijk gaat het dat ook doen; ik denk dat veel beleggers graag hun posities in Zuid-Europe inwisselen voor posities in het ESM. Die zijn namelijk een stuk veiliger.

  [de ECB heeft zowat 2.7 triljard euro bijgedruktsinds 2007. dat wordt betaald door iedereen die euro's in zn portomonnee zit,]

  Nee hoor ... geld creeeren kost vrijwel niets, zoals je hierboven ook hebt uitgelegd. Ok, dus het is wel iets ingewikkelder dan een druk op een knop, maar de kosten zijn verwaarloosbaar.

  Dat geldt natuurlijk niet voor de effecten van het creeeren van zoveel geld; die effecten zouden we inderdaad in onze portemonnee's kunnen gaan voelen. Maar op dit moment wordt al dat geld gebruikt voor deleveraging, dus er is nog weinig inflatierisico.

  Of geldcreatie wel een slimme oplossing voor de problemen is is een ander verhaal; daar kan je inderdaad van menig over verschillen.

 • Wim Verver, ma 11 juni 2012 12:48 in reactie op Arie Roos Reageer op Wim

  Wim

  Men zal het voor de betalende burger nog wat ingewikkelder moeten maken om te voorkomen dat ze het gaan begrijpen.

 • Semolina Pilchard, ma 11 juni 2012 10:22 in reactie op Arie Roos Reageer op Semolina

  Semolina

  Kortom, een hoop geschuif en gekloot met geld en uiteindelijk betaalt de burger alles. Dit. Moet. Stoppen.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, zo 10 juni 2012 15:37 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  De geldwolf Rutte is weer bezig. Realistisch gezien is het Europese noodfonds goed om erger te voorkomen op de lange termijn. Spanje en Griekenland laten verrekken zal uiteindelijk de duurste optie zijn. Je kunt toch niet verwachten dat je dikke winst gaat maken door armoedige landen allemaal geld te lenen? Doet het wel goed bij de achterban natuurlijk maar is eigenlijk demagogie.

 • mandarijn fruitvlieg, zo 10 juni 2012 15:26 Reageer op mandarijn

  mandarijn

  Het is net alsof je een heroine verslaafde hoort beloven dat hij echt geen shot gaat halen, maar iets te eten, van die 10 euro die je staat te overwegen te geven.

 • Popeye Kamper, zo 10 juni 2012 15:56 in reactie op mandarijn fruitvlieg Reageer op Popeye

  Popeye

  "Het is net alsof je een heroine verslaafde hoort beloven dat hij echt geen shot gaat halen, maar iets te eten, van die 10 euro die je staat te overwegen te geven."

  Hij gaat er eten van kopen, heroine is gratis te verkrijgen! Take care.

 • mandarijn fruitvlieg, zo 10 juni 2012 17:37 in reactie op Popeye Kamper Reageer op mandarijn

  mandarijn

  Er word substitutie verstrekt voor heroine.

  Hij gaat voor het echte spul......

  Thx, jij ook.

 • de Stallander, zo 10 juni 2012 15:01 Reageer op de

  de

  We krijgen het geld terug. hahaha met rente toch wel??? ja, met rente en ons tekort is dan weggewerkt!!

  Veel mensen zijn zo in de schuldhulpverlening beland. (met excuus naar de mensen die zo in de problemen zitten)

 • Mark van den Brand, zo 10 juni 2012 14:53 Reageer op Mark

  Mark

  "Hij zei verder dat hij er niet aan twijfelde dat ook het eerder geleende geld aan Griekenland terugkomt."

  Wat een populisme, wat een demagogie! En dan andere partijen ervan beschuldigen dat ze de kiezers niet eerlijk vertellen hoe het werkelijk zit met Europa? Een gotspe!

  Dit is gewoon een brevet van onvermogen. Wie trapt hier nog in?

 • de REALITEIT ., zo 10 juni 2012 15:15 in reactie op Mark van den Brand Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Dat is geen populisme, maar prietpraat ofwel dom gezwets.

 • Ginger Ted, zo 10 juni 2012 15:53 in reactie op de REALITEIT . Reageer op Ginger

  Ginger

  Een koe is een dier, maar een dier niet altijd een koe. Populisme is hier de koe.

 • Zeer Voornaam, zo 10 juni 2012 16:47 in reactie op Ginger Ted Reageer op Zeer

  Inderdaad.
  Populisme is gezwets en gezwets is niet altijd populisme.
  Maar helaas, Rutte is wel altijd een zwetser geweest, zal het waarschijnlijk ook altijd blijven, populistisch of niet.

 • Hugo Freutel, zo 10 juni 2012 14:22 Reageer op Hugo

  Hugo

  De EUROcrisis toont aan dat de schuldenbubble barst als economische groei achterwege blijft.
  Anders dan USA/ FEDis de ECB niet bevoegd geld bij te drukken. De schuldenzeepbel is opgepompt/ gefinancierd door banken.
  Bij economische groei groeit de schuldenberg namelijk percentueel mee, bij overheden en banken.

  Liberalen hebben een blinde vlek voor de duistere rol die banken hebben in het SchuldenStelsel en in belangenvertsrengeling in het fin nutssysteem. De DNB, ECB, ESM het min. fin allen worden direct of indirect gecontroleerd en vertegenwoordigd door de bankboysnetwork.

  Banken worden als eerste schadeloos gesteld in de EUROcrisis.
  De ECB moet geld genereren van structureel ondergekapitaliseerde banken die operenen buiten het zicht met verpakte producten en risico's op wereldschaal.

  De implosie van het Schuldenstelsel voltrekt zich.

 • Sto Lat, zo 10 juni 2012 14:18 Reageer op Sto

  Sto

  Hahahahaha
  Rutte: Geld voor Spanje komt terug.
  Rutte schat de kans daarop tussen de 95 en 100 procent.

 • Gualtero Della Kampo, zo 10 juni 2012 14:57 in reactie op Sto Lat Reageer op Gualtero

  Gualtero

  Ha ha ha
  dus was ook mijn eerste gedachte.
  Je had het niet beter kunnen verwoorden.

 • Hedwich Bonnema, ma 11 juni 2012 02:32 in reactie op Gualtero Della Kampo Reageer op Hedwich

  Hedwich

  Ha ha ha
  ook in Spanje

  Tenerife
  http://www.youtube.com/watch?v=eTg8TGX8hzA&feature=results_main&playnext=1&list=PL5AB9F6738850DF03

 • Klungel deEerste, zo 10 juni 2012 14:08 Reageer op Klungel

  Klungel

  "you can say he's a dreamer, but he's not the only one"

  Mijn excuses aan de heer Lennon voor deze vrije bewerking van zijn tekst, maar ik kon het helaas niet laten. Denkt de heer Rutte nu echt dat wij Nederlanders zo dom zijn? Dat rookgordijn is al een keer opgetrokken door de heer de Jager, toen ging het om Griekenland. Heel het land zegt dat er geld in het putje gegooid wordt, maar bij de VVD denkt men: "ach! Als wij maar kunnen blijven graaien, dan is er toch niets aan de hand?" Naïef menneke, die Marc...

 • Jac Schmidt, zo 10 juni 2012 14:03 Reageer op Jac

  Jac

  Duidelijk is geworden dat grote landen als Spanje zich niet laten piepelen.
  Zij accepteren geen vernederingen van het IMF en de EU want ze krijgen geld zonder voorwaarden.
  De kleintjes Griekenland, Ierland en Portugal moeten slikken of stikken.
  Dat zal wat worden als straks Frankrijk in de puree komt, dan wordt het helemaal stikken of slikken voor de overige staten en de hele EU.

  Ik ben benieuwd hoe de griekse kiezer er volgende week zondag over stemt, zij zijn tot het bot vernederd.
  Het zou mij verbazen als links Griekenland dat zo maar over zijn kant laat gaan.
  Europa is een speeltje van de grote landen de kleintjes zoals Nederland mogen ankel ja knikken.

 • Willem Korenman, zo 10 juni 2012 13:43 Reageer op Willem

  Willem

  Kijk nou eens, wie is er de Sinterklaas. Niet Joop den Uyl, niet Diederik Samsom, Maar Mark Rutte van de VVD. Waar blijf je nu, Hans Wiegel?

 • A Walle, di 12 juni 2012 18:13 in reactie op Willem Korenman Reageer op A

  A

  Helemaal mee eens

 • Ginger Ted, zo 10 juni 2012 13:07 Reageer op Ginger

  Ginger

  Ze willen werkelijk dat we weer in Sinterklaas gaan geloven. Nou maak je inderdaad bij de middenpartijen inderdaad meer kans dat je je geld terugziet dan bij partijen als de huidige PvdA (tot mijn verdriet), PVV, en SP waarvan de laatste van het soort is die ons altijd al in Sinterklaas heeft willen doen geloven.

  Maar zolang we onze soevereiniteit niet behouden, én weer terugnemen, door ons in ieder geval met Duitsland, uit de huidige vorm van de EU terug te trekken, zijn al deze verwachtingen over ooit terug te krijgen geld loos.

  Wel moet Spanje, en bijbehorende banken (jammer genoeg), tenminste door de crisis heen gesleept worden, anders dan het onwillige Griekenland overigens (dat is meer een geval van appendicitis). Maar de banken, niet alleen in Spanje moeten wel stevig meebloeden, en gedresseerd (zeker niet blijvend genationaliseerd zoals alleen domme socialisten opperen).

  Tegelijkertijd, of zo snel mogelijk, moet de EU monetair worden opgedeeld in passender delen, wat mij betreft meer dan twee, zoals ik al eerder heb aangegeven bijvoorbeeld een in ieder geval Noordelijk deel, en verder zo men daar wil een Zuidwestelijk-Romaans, en Oost-Romaans cq Ottomaans deel tot nog wel één handelsunie geheten EU zoals voor de monetaire unie, het door mij Galapagos-model gedoopte model.

 • Ginger Ted, zo 10 juni 2012 13:43 in reactie op Ginger Ted Reageer op Ginger

  Ginger

  "zolang we onze soevereiniteit niet behouden" is "zolang we onze soevereiniteit behouden"

 • Jac Schmidt, zo 10 juni 2012 13:52 in reactie op Ginger Ted Reageer op Jac

  Jac

  Sinterklaas is niet links Ted.

  Als je afgelopen week de NRC gelezen hebt dan moet je weten dat het juist rechts is geweest die de afgelopen 60 jaar potverteerd heeft.
  Statistieken in de NRC geven klip en klaar aan dat dat onder de paar kabineten waar links in zat juist het begrotingstekort en de schuld terug liep.
  Integenstelling tot de kabinetten van Agt/Wiegel en Lubbers waar steevast de schuld en het begrotingstekort opliep.

  Dit Sinterklaas verhaal is hetzelfde dat over het immigratie vraagstuk de ronde doet.
  Ook hier krijgt de PvdA de zwarte Piet toegespeeld terwijl het juist Den Uyl was die in de jaren zeventig via een nota waarschuwde voor de negatieve gevolgen van arbeidsimmigratie.
  Zijn opvolgers van Agt en Wiegel hebben die nota in de onderste la geknikkerd en hun oren laten hangen naar het bedrijfsleven dat graag goedkope arbeiskrachten wilde.

  Toegegeven, rechts heeft met succes alle ellende in de schoenen van links geschoven.
  Dat is een knap staaltje politiek geweest.
  Links is zo dom geweest om dat over zijn kant te hebben laten gaan.

 • Erwin Schenk, zo 10 juni 2012 14:36 in reactie op Jac Schmidt Reageer op Erwin

  Erwin

  In het kabinet den Uyl had Lubbers (KVP minister economische zaken) constant ruzie met Duisenberg (PvdA minister van financien). Lubbers wilde veel meer geld uitgeven en Duisenberg hield de hand vaak op de knip. Maar ja, het CDA zou op die manier in de toekomst vaker zijn eigen glazen ingooien.

  Neem nou die beeldvorming in de campagne van 2006. CDA heeft de PvdA zo vaak draaikonten genoemd dat die beeldvorming zo sterk is blijven hangen dat die PvdA (Bos) in februari 2010 misschien wel wilde instemmen met nog een Uruzgan missie maar het door toedoen van het CDA (Balkenende) gewoon niet kon. Pats, kabinet gevallen. En in 2010 was het toverwoord ineens 'breekpunt'. Ook weer zo'n term waar politici zich in een coalitieland niet mee moeten inlaten, maar ja. Het bekt zo lekker he.

  Door dat soort onmogelijk 'harde taal' maak je jezelf als partij ook zeer gevoelig voor het verwijt kiezersbedrog te plegen. Hoe harder je op punten hamert, hoe moeilijker het wordt geloofwaardig mee te doen aan regeringsonderhandelingen zonder kiezersbedrog te plegen. Zie bijvoorbeeld die Wilders, AOW blijft 65. En nog geen 12 uur na de uitslag..........

  En dat doet de SP dit keer heel anders. Als je dat verkiezingsprogramma leest zit er nog een SP profiel in maar is het al een verkapte handreiking naar andere partijen in een regeringsonderhandeling. Goede balans tussen de eigen visie en oppertunisme.

 • Han van der Horst, zo 10 juni 2012 14:47 in reactie op Jac Schmidt Reageer op Han

  Han

  Links maakt nu eenmaal beleid met het hoofd en rechfs met de onderbuik.

 • de REALITEIT ., zo 10 juni 2012 15:12 in reactie op Han van der Horst Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Mijn opa zei altijd : het verstand zit in je kopje en niet in je zakje.

  VVD-ers een TIP. Loopt minder achter je grote heer aan. Stem SP.

 • Berthold Hohenlowe, zo 10 juni 2012 15:48 in reactie op de REALITEIT . Reageer op Berthold

  Berthold

  Mijn opa zei: "Werk hard, zorg goed voor je personeel en laat je niet leegzuigen door idealistische linkse bedelaars".

 • drs Zen, ma 11 juni 2012 13:41 in reactie op Berthold Hohenlowe Reageer op drs

  drs

  Ik heb laatst nog even contact gehad met Pim Fortuyn en die zei: '....

 • Irma Noord, zo 10 juni 2012 13:55 in reactie op Ginger Ted Reageer op Irma

  Irma

  Die sinterklaashoax is echt achterhaald. Als u het nieuws niet wenst te lezen, geef dan ook geen commentaar.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/06/cda-en-vvd-blijken-niet-zuiniger-dan-potverterende-pvda/

  65% Duitsers is vóór een groot Europa, dus hoezo samen met Duitsland er uit?
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3268345/2012/06/09/Duitse-eurocritici-binden-strijd-aan-met-Merkel.dhtml

  Dat geblaat over het opdelen van de EU in monetaire eenheden, what is the point? We MOESTEN toch perse 1 Europa worden omdat anders het licht uit ging, er oorlog zou uitbreken, onze handel beschadigd werd etc?

 • Erwin Schenk, zo 10 juni 2012 14:48 in reactie op Irma Noord Reageer op Erwin

  Erwin

  TNS NIPO heeft in mei 2010 in Nederland onzerzoek gedaan. Op de vraag 'Bent u in het algemeen voor of tegenstander van Nederland in de EU'. 24% sterk voor, 52% enigzins voor, 13% enigzins tegen, 5% sterk tegen. Samengevat zit 76% in het 'voor' kamp en 18% in het 'tegen' kamp.

  De PVV (Nederland uit de EU) probeert dus op dit onderwerp als enge kleine minderheid (5%) zijn zin aan de rest door te drammen.

 • Vergeethetverdermaar metditlinksecensuurblog, zo 10 juni 2012 15:57 in reactie op Erwin Schenk Reageer op Vergeethetverdermaar

  Vergeethetverdermaar

  'Nederland in de EU' is wel héél erg breed / vaag gesteld... de vraag moet zijn: wat vind je van de huidige inrichting en organisatie van die EU? Bij mijn weten stemde een enorme meerderheid tégen ratificatie van de EU grondwet. Later werd praktisch dezelfde verdragstekst alsnog door het parlement geramd, ontdaan van wat uiterlijke franje zoals het volkslied (dat later weer werd toegevoegd, als extra schoffering van de Nl. burger).

  Verder is het democratische gehalte van de huidige EU om te huilen. Stel daar maar eens een vraag over aan de Nederlandse burger.

 • Erwin Schenk, zo 10 juni 2012 16:38 in reactie op Vergeethetverdermaar metditlinksecensuurblog Reageer op Erwin

  Erwin

  Is ook naar gevraagd:

  http://www.europa-nu.nl/id/vh93qqnk8atd/nederland_over_europa

 • Ram Koers, zo 10 juni 2012 13:06 Reageer op Ram

  Ram

  Rutte is niet te vertrouwen, hij praat met een bilderberg mond.

 • Hugo Freutel, zo 10 juni 2012 12:51 Reageer op Hugo

  Hugo

  Het probleem met liberalen is dat ze blind zijn voor bankschulden.
  Wel overheden en belastingbetalers uitknijpen , maar aan banken carte blanche geven, om schulden mondiaal en duister verpakt te creëren en inflatie te veroorzaken.
  De huizenbubble is een voorbeeld van inflatie door banken.
  Niet banken zitten nu op de blaren van de imploderende huizenprijzen, maar burgers mogen dokken voor deze risico's en schuldencreaties.

  Zie ook het voorstel van het CDA die aflossen van hypotheken wil subsidieren aan huiseigenaren. Niet de overheid, banken zouden een bonus moeten uitdelen aan huiseigenaren als banken geld willen ophalen om de cumulatieve risicos in het SchuldenStelsel te beteugelen.

 • Des Duivels, zo 10 juni 2012 13:18 in reactie op Hugo Freutel Reageer op Des

  Des

  Het is geen links/rechts spelletje Hugo, want nagenoeg alle partijen inclusief de SP lopen aan het lijntje van Bilderberg.

  Ons monetaire systeem is een ponzi/ kaartenhuis en heeft sinds 1971 (loslaten van de goudstandaard) telkens nieuwe schuldslaven nodig.

  Nieuwe schuldslaven kun je of importeren (massaimmigratie) of er voor zorgen dat nieuwe schuldslaven met jouw betaalmiddel gaan betalen (EU).

  Wellicht begrijp je nu waarom de EU de immigratie niet in de weg staat en zo snel mogelijk wil uitbreiden. (zelfs Turkije wat niet tot Europa behoort)

  Zodra er geen nieuwe schuldslaven bijkomen en zelfs vertrekken (PIIGS) dan stort het ponzi systeem in elkaar en kunnen de Bilderbergertjes fluiten naar hun macht.

  Gigantische hoeveelheid papier besteld om bankbiljetten te drukken

  http://www.zerohedge.com/news/material-banknote-order-reinstated

  En Rutte maar volhouden dat de euro blijft bestaan..

 • Archie Bunker, zo 10 juni 2012 14:27 in reactie op Des Duivels Reageer op Archie

  Archie

  En zo zit het.

 • Hugo Freutel, zo 10 juni 2012 14:43 in reactie op Des Duivels Reageer op Hugo

  Hugo

  De grote grap is dat links en rechts verknoopt zijn in de schuldencreatie.
  Overheden maken schulden, en banken maken schulden. Daarnaast natuurlijk ook burgers en bedrijven.
  Overheidsschuldenlobby is in handen van links, private bankschulden in handen van rechts.
  De ECB is nog niet bevoegd geld bij te drukken zoals de FED. De ECB haalt haar krediet van banken. De schuldenzeepbel in EUROpa is door banken gefinancierd. Banken zijn structureel ondergekapitaliseerd. Daarom kunnen de ECB, ESM ook niet genoeg geld ophalen bij overheden die weer afhankelijk van bankfin. zijn.

  De opgepomte EUROschuldenzeepbel van banken gekoppeld aan overheden, barst.

 • Zjen Zen, zo 10 juni 2012 15:07 in reactie op Hugo Freutel Reageer op Zjen

  Zjen

  Ook al klopt het dat de volledige politiek en elke regering beheerst en gecontroleerd wordt door de paar families op de wereld, het is een bolwerk dat eerder gesloopt wordt door werkelijk linkse partijen dan de collaborateurs en profiteurs zoals rechts steeds blijkt te zijn.

 • Des Duivels, zo 10 juni 2012 15:14 in reactie op Hugo Freutel Reageer op Des

  Des

  Klopt, het links rechts spelletje wordt gespeeld om rookgordijnen op te werpen.

  De schuldige is het systeem, daar moeten links en rechts het over gaan hebben.

 • Semolina Pilchard, zo 10 juni 2012 12:49 Reageer op Semolina

  Semolina

  Maar, nogmaals, hoe zit het nu met dat ESM? Wordt Nederland nu al op zijn garantstelling aangesproken Het geld moet ergens vandaan komen...?

 • Hugo Freutel, zo 10 juni 2012 13:25 in reactie op Semolina Pilchard Reageer op Hugo

  Hugo

  Het schuldenparadijs is voorbehouden aan de bankoldboys van banken en overheden. Alleen gewone stervelingen moeten hun schulden afbetalen.

  Banken kunnen oneindig 93% schulden, en overheden ruim 60% schulden aanhouden. Bij een groeiende economie neemt de schuldenlast evenredig toe, totdat de schuldenzeepbel een keer barst.

  Stervelingen mogen betalen, intsttuties blijven overeind staan.
  Winsten tengoede van de 1% haves. Kosten en risico's ten goede van 99%.
  have not.

 • de REALITEIT ., zo 10 juni 2012 12:47 Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Is er een lijst ? waarop staat de beleggingen van onze pensioenfondsen in Spanje zijn ?

 • Bas Grootel, zo 10 juni 2012 12:46 Reageer op Bas

  Bas

  Ik ben bang dat het Europa niet lang meer lukt om de Europeanen voor de gek te houden. Stoppen. Verlies nemen en zelf het heft in eigen hand nemen.

 • de REALITEIT ., zo 10 juni 2012 12:44 Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Nou hoor ik Pechold weer met de PREEK van de WEEK. Wij worden getild.
  Ik had Rutten, Buma en Samsom al gehoord deze week. Was ook niks.
  We worden gewoon belazerd door al die arrogante hobbyisten.
  Stemadvies : niet gaan stemmen.

  Uit protest kunnen wij ook met z'n allen op Hero gaan stemmen.
  Krijgt hij 40 zetels en heeft hij maar 10 Kamerleden, dan is er ook een probleem.
  passieve ACTIEGROEP de LEGE BANKJES

 • Jac Schmidt, zo 10 juni 2012 14:08 in reactie op de REALITEIT . Reageer op Jac

  Jac

  Ga juist stemmen en wel op de SP, PvdD of desnoods op de PVV.
  Elke tegenstem tegen de huidige ontwikkelingen in de EU is goud waard.

 • Irma Noord, zo 10 juni 2012 14:16 in reactie op de REALITEIT . Reageer op Irma

  Irma

  Hero's OB gaat samen met TON en Hero himself gaat de lijst aanvoeren. TOB dus....

  Niet stemmen is het domste wat je kunt doen want dan gaan de rechtse en conservatieve partijen, zoals D66, VVD en SGP heel groot worden. Dan hou je dus zelf in stand waar je je tegen verzet.
  Stem gewoon tegenovergesteld van wat er nu zit, geen duidelijker signaal mogelijk.

 • Hugo Freutel, zo 10 juni 2012 12:42 Reageer op Hugo

  Hugo

  Het EURO schuldenparadijs is voorbehouden aan de 1% elite van de vervlochten banken en overheden oldboysnetwork.

  Gewone stervelingen als belasting betalers moet hun schulden 100% terugbetalen.
  Banken mogen structureel 93% schulden hebben ( BASEL 3 ) en overheden structureel in theorie 60% ( Lissabon EU verdrag ), in de praktijk 100% schulden en meer.

  Schuldencreateurs zijn dus de banken en overheden die met onderdrukte rente deze positie in stand houden en nu burgers en bedrijven proberen uit te knijpen, uit te kopen, korte termijn winst te bewerkstelligen voor de fin. aandeelhouders.

 • Jan E, zo 10 juni 2012 13:48 in reactie op Hugo Freutel Reageer op Jan

  Jan

  Banken mogen structureel 93% schulden hebben
  -------
  Er worden hier soms onbegrijpelijke stellingen betrokken. Dit is er een van. Banken hebben het privilege van geldcreatie. Ze lenen geld uit tegen een onderpand (bv. hypotheek op een huis). Als het onderpand goed is en de lening afgelost wordt is er niets aan de hand. In Spanje is dat nu net even het probleem.
  Waarschijnlijk is bedoeld dat er tegenover het uitgeleende geld een zekere hoeveelheid eigen kapitaal moet staan. Dat heeft dus niet zoveel met schulden van banken te maken.

 • Archie Bunker, zo 10 juni 2012 15:07 in reactie op Jan E Reageer op Archie

  Archie

  Schuld of eigen reserve, waar het om gaat is wie de risicohouders zijn als het misgaat. Dat is linksom of rechtsom bijna altijd de belastingbetaler.

 • theo gerris, zo 10 juni 2012 12:33 Reageer op theo

  theo

  Ach, Rutte is een afgestudeerde in Geschiedenis.
  Hij zal in de geschiedenis boeken staan onder de grootste hersenloze premier die Nederland ooit heeft gehad.
  Bij de hulp aan Griekenland zou het geld ook terugkomen met rente.
  Maar we weten ondertussen hoe pertinent die leugen was.
  De hulp aan Spanje zal ook zo eindigen.
  Wij maar inleveren zodat de politici hun muntje in stand kunnen houden.
  Mensen, trap er toch niet meer in.

 • Mees ., zo 10 juni 2012 12:30 Reageer op Mees

  Mees

  Spanje is totaal anders dan Griekenland....Toen kredietcrisis zich aankondigde hadden banken in Spanje (zoals zo'n beetje in alle landen) geinvesteerd in vastgoed....dat kwam door de crisis totaal stil te liggen.
  Daardoor zitten de banken daar in de problemen.
  Kans is groot dat eind dit jaar economie in Spanje weer aan gaat trekken,banken hebben door het noodfonds de mogelijkheid weer te investeren in plaats van over de kop te gaan.
  Onze ING bank heeft 42 miljard in Spanje uitstaan,als banken in Spanje het niet zouden redden dan 3 maal raden wat er met ING gebeurt,wat dat voor onze aflossingen van hypotheken etc zou betekenen en voor de Nederlandse huizenmarkt die de grootste hypotheekschuld heeft van heel Europa.
  Dat is dus nu van de baan.
  Al de hulp uit het noodfonds moet gebruikt voor het voor nodig is,daar is zware controle op....verder moet het met rente terugbetaald.
  Dat hele noodfonds is welbegrepen eigenbelang....als er niet hulp zou worden geboden komt de crash van de huizenmarkt als een tsunami in Nederland over ons heen.
  Dus Spanje niet helpen is een ramp voor onszelf.

 • Frits Jansen, zo 10 juni 2012 12:25 Reageer op Frits

  Frits

  Het is echter een goed bewaard geheim dat het vele geld dat naar Limburg gaat *niet* terug komt. In betere tijden konden wij ons dat veroorloven, maar het moment lijkt me nu gekomen om Limburg af te storen. De provincie met zijn Roomse bevolking die niet eens normaal Nederlands spreekt en onze koningin blijkens enquetes maar matig waardeert hebben we ooit ingelijfd omdat er steenkool in de grond zat, maar de mijnen zijn al vijftig jaar dicht. Limburg was ooit al lid van de Duitse bond, dus kunnen ze zich opnieuw aansluiten.

  Waarmee ik maar bedoel dat de overheid ook binnen landen grote hoeveelheden geld van A naar B verplaatst waar nooit een haan naar kraait. Waarom zouden we minder solidair zijn met de Spanjaarden dan met de provincie die de vreselijke Wilders voortbracht?

 • Thomas Luijben, zo 10 juni 2012 12:25 Reageer op Thomas

  Thomas

  Iemand die een misrekening van 50 miljard afdoet als of het niets is en weglacht, neem ik niet meer serieus. Op naar een geweldig grote SP.

 • Thom Holterman, zo 10 juni 2012 12:08 Reageer op Thom

  Thom

  Wishful thinking

  Wat is zo’n belofte waard? Niets. Het is gewoon ‘wishful thinking’. En de escape is al ingebouwd: absolute garanties ga ik niet geven. Rutte kan zelfs geen enkele garantie geven, laat staan absolute. Laten we daarbij niet vergeten dat rationeel ogende beslissingsprocessen gedomineerd worden door irrationaliteit, vooral bij aanhangers van het neoliberale denken als Rutte.

  Een tijd terug besprak ik het boek over een dergelijke beheersing door irrationaliteit van beslissingsprocessen in relatie tot het denken van de filosoof en socioloog Jon Elster, houder bij het Collège de France (Parijs) van de leerstoel ‘Rationaliteit en sociale wetenschappen’. Rutte zal er vermoedelijk nooit van gehoord hebben, maar zie:

  http://libertaireorde.wordpress.com/2011/06/15/rationeel-ogende-beslissingsprocessen-gedomineerd-door-irrationaliteit/

 • Jac Schmidt, zo 10 juni 2012 11:55 Reageer op Jac

  Jac

  Wie gelooft zulke politici nog?
  Dat moeten wel heel erge stumpers zijn.

  Ook deze miljarden zien we nooit meer terug.
  Spanje met een werkloosheid van 25 % en meer dan 50 % van de werkeloze jongeren zonder toekomst, zal dat geld nooit meer terug kunnen betalen.

  De spaanse economie zal de komende 50 jaar natuurlijk nooit kunnen concureren met de lage lonen landen en dus altijd bij de groei achterblijven.

  Tegen de tijd dat ze tot terugbetaling zouden kunnen overgaan hebben al heel wat tegenwoordige politici het tijdige voor het eeuwige verwisseld.
  Anderen zullen een vette bestuursbaan bij het bedrijfsleven hebben ingepikt.

  Een nieuwe generatie zal dan opnieuw om de tafel gaan zitten met als resultaat kwijtschelding.
  De Euro zal dan immers niet meer bestaan en de nieuwe spaanse Pesos heeben dan nog niet de waarde van het papier waar ze opgedrukt worden.

  Na dit spaanse debacle zal spoedig gevolgd worden door Italie en vervolgens daarna zullen de Fransen bij het noorden moeten aankloppen.
  Het gevolg zal zijn dat ook het Noorden op den duur platzak is en de Euro moet loslaten.
  De economische en culturele verschillen tussen Noord en Zuid zijn domweg te groot om een eenheid te vormen.

  Het kan vreemd lopen in de geschiedenis.
  Wie had hier in Nederland gedacht dat we 450 jaar na de Tachtig Jarige Oorlog gedwongen zouden worden om herstelbetalingen aan Spanje te moeten doen.

 • josse de haan, zo 10 juni 2012 11:54 Reageer op josse

  josse

  Rutte beweert dat Spanje alles terugbetaalt(!?).
  Dat kan alleen als de interne fraude bij de Caja's - vaak in handen van de politiek en dan met name de Partido Popular, de partij van de president Rajoy - wordt gestopt.

  De Caja's van Valencia, Madrid en Castilla La Mancha, in handen van de Partido Popular, zitten nu in de de superbank Bankia. Er zijn onderzoeken naar fraude bij die Caja's. Als de invloed van de politiek op het reilen en zeilen van banken niet wordt gestopt, de vriendjespolitiek en het elkaar toestoppen van bonussen, blijft hulp zonder effect.
  De Caja van Galicie - pas opgegaan in Bankia - betaalde de afscheid nemende president miljoenen. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

  Als Europa niet controle afdwingt op de miljarden steun kan Rutte naar zijn geld fluiten, en wij als belastingbetaler idem. In de autonome regio's is het vaak nog erger dan bij bovengenoemde Caja's.
  Ik volg nu een 13 jaar hier op de grens van Frankrijke en Spanje de mores in Spanje, mijn partner is Spaans, en we verbazen ons over de naiveteit van Noord-Europa. Het noorden moet helpen, ja, maar pas nadat er schoon schip is gemaakt in Spanje zelf.
  Ik ben, dan ook benieuwd naar de voorwaarden.

 • Mc. William, zo 10 juni 2012 11:46 Reageer op Mc.

  Mc.

  Neo liberaal geneuzel voor de goedgelovige. Nee, meneer Rutte dat geld is weg, voor altijd weg. En wat meer is, U wéét dat maar al te goed. De slag om de arm heeft U zelf al genoemd " geen absolute garanties te geven "!
  En het blijft niet bij Griekenland en Spanje, ook dat weet U maar al te goed. Degenen die de crisis niet hebben veroorzaakt zullen er het zwaarst onder lijden. Uw mantra " we moeten allemaal lijden " is goedkope retoriek. U meneer Rutte lijdt helemaal nergens onder, en met U al die boven-boven modalen. Zolang E. 15000,00 per maand uitmaakt wat E. 1000,00 per maand best moet kunnen betalen, zolang " jullie " bepalen dat gepensioneerden met een aanvullend pensioen best 3,25% gekort mogen worden enz. enz., om over de teruggang van de afgelopen 8 jaar maar te zwijgen, zolang is geen enkele reden ook maar één woord van U te geloven. Geen enkele.

 • Des Duivels, zo 10 juni 2012 11:41 Reageer op Des

  Des

  Rutte spreekt in halve waarheden. De euro's komen ook terug alleen moeten deze euro's bijgedrukt worden door de ECB zodat ze tevens minder waard zijn.

  Hiermee geeft Rutte impliciet aan dat de gekozen strategie die van inflatie zal zijn.

  Het is overigens wel een leugen om de euro als geld aan te duiden, dat is namelijk pertinent niet waar. Geld behoudt namelijk z'n waarde en dat is iets wat geen enkele fiatvaluta doet.

 • Jan E, zo 10 juni 2012 14:00 in reactie op Des Duivels Reageer op Jan

  Jan

  Geld behoudt namelijk z'n waarde en dat is iets wat geen enkele fiatvaluta doet.
  -------------
  De euro is nu heel wat meer waard dan bij de introductie (in dollars gemeten).
  Wat wil je hier beweren?

 • Des Duivels, zo 10 juni 2012 15:12 in reactie op Jan E Reageer op Des

  Des

  De dollar is ook een fiatvaluta beste Jan dus geen instrument om de waarde van de euro aan af te meten.

  De werkelijke waarde meet je af aan goud en zilver. Sinds de introductie van de euro zijn goud en zilver ruim 4 x zoveel waard geworden.

  Waarde meet je 3 dimensionaal.

 • Hugo Freutel, zo 10 juni 2012 11:38 Reageer op Hugo

  Hugo

  Rutte snapt het probleem niet of hij nu al knecht van de old bankboys in het mondiale SchuldenStelsel.
  It's the banks stupid!
  http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jun/06/euro-crisis-spain&ei=rmjUT63hLIXF8gOfldCYAw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=9&ved=0CIEBEO4BMAg&prev=/search%3Fq%3Dguardian%2BEurocrisis%26hl%3Dnl%26client%3Dsafari%26sa%3DX%26tbo%3Dd%26biw%3D1024%26bih%3D672

  http://www.youtube.com/watch?v=_FgvBH85qm4&feature=youtube_gdata_player

  Welke banken hebben Bankia gefinancierd?
  ING direct zit met 45 miljard in Spanje, Rutte zegt niet dat NL een probleem heeft op de vraag van Jinek? Rutte liegt niet eens , nee hij omzeilt de vraag gewoon. Als ING in de problemen komt weet iedere Nederlander dat ING gewoon gered wordt.
  Welk grapje maakte Hommen ook alweer? Als je als bank je geld niet terug krijgt, nou haha dan krijg je geld niet terug.
  45 miljard uitstaan, volledig garant door NL belastingbetalers.
  Welkom bij in het Schulden Paradijs van ING.

 • Zjen Zen, zo 10 juni 2012 11:30 Reageer op Zjen

  Zjen

  De man is waanzinnig aan het worden...langzaam maar zeker.

  Niets kan dat tij meer keren.

 • Michel Reiziger, zo 10 juni 2012 11:24 Reageer op Michel

  Michel

  Wat is Rutte toch ook een uitermate slecht politicus. Als je met de populistische beloftes van Euroscist de Jager nog in het achterhoofd m.b.t. tot de Griekse schuld dit soort leugenachtige beloftes gaat maken. Ga dan heel snel voor een bank werken, dan heb je niks te zoeken in de politiek. Niet alleen trappen de kierzers er niet meer in, het zorgt ook nog eens een keer voor meer wantrouwen

  De kans is 95 - 100% dat het geld NIET terugkomt.

 • Peet VanVelzen, zo 10 juni 2012 17:02 in reactie op Michel Reiziger Reageer op Peet

  Peet

  Tuurlijk komt dat geld niet terug.
  En die leugens van De Jager ben ik ook beu.

 • A Walle, ma 11 juni 2012 08:51 in reactie op Peet VanVelzen Reageer op A

  A

  Ja peet zo is het, wie weet komen ze wel eens bij jou om geld te lenen je krijgt het zeker terug ? hahahaha, wat een zooitje wanneer komen wij in aktie

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven