Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom de Britten in de EU blijven

  •  
23-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
David_Cameron_and_Barack_Obama_at_G8_summit_2013
Als onze politieke leiders de vastberadenheid van Cameron hadden dan had het referendum van Jan Roos nooit een kans gehad
Ondanks de dramatische wendingen en testosterondebatten zullen de Britten in de EU blijven. In tegenstelling tot de Nederlanders bij het Oekraïne-referendum zullen zij namelijk niet het referendum gebruiken als proteststem. De inzet is te hoog en de onzekerheid te groot. De Britten zullen daarom het hoofd koel houden en met hun verstand stemmen. Ten tweede wordt het blijf-kamp geleid door een vastberaden Cameron die er vol voor gaat. Een absolute voorwaarde om überhaupt een kans te maken. Ten derde leert de geschiedenis dat de Britten bij dit soort zaken massaal eieren voor hun geld kiezen.
Nationale gevoelens Het Schotse referendum leert ons dat de kiezers in het Verenigd Koninkrijk zich niet laten leiden door nationale gevoelens maar door economische redeneringen. Mark Carney, de gouverneur van de Engelse Centrale Bank waarschuwde voor een recessie en voor dalende huisprijzen. In afzonderlijke rapporten waarschuwen zowel het IMF als de OECD voor de paniek die zal ontstaan onder investeerders. Doemscenario’s? Na het Nederlandse referendum over de Europese grondwet zou toch ook het licht uitgaan?
In het beste geval zal de transitieperiode na een exit ongeveer tien jaar duren. De relatie met de EU zal opnieuw uit-onderhandeld moet worden en er moet een alternatief gevonden voor de 60 handelsverdragen die via de EU met landen in de wereld zijn afgesloten. Dit laat de kiezer niet koud. Een poll van het gerespecteerde ComRes van 15 mei onthult dat een meerderheid van de Britten vreest dat zij economisch slechter af zullen zijn buiten de Unie. Een Brexit zal niet alleen voor grote economische onzekerheid zorgen. De vraag is maar of het Koninkrijk bij elkaar blijft. Een peiling van het bureau Panelbase laat zien dat een overduidelijke meerderheid (65 procent) van de Schotten wil dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. Nicola Sturgeon, leidster van de Schotse Nationale Partij liet dan ook weten dat er een nieuw Schots referendum zal komen als het resultaat van het referendum een Brexit is.
 
Meedogenloos Als onze politieke leiders de vastberadenheid van Cameron hadden had het referendum van Jan Roos nooit een kans gehad. In februari sloot hij de deal in de Raad en sindsdien is hij meedogenloos campagne aan het voeren. Hij laat geen kans onbenut en haalde zelfs Obama naar London om te pleiten voor een Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Hij geeft eloquente sneren aan de tegenpartij en is onberoerd door de aanvallen van Boris Johnson. Dit is de man die een absolute meerderheid haalde tijdens de vorige verkiezingen en al zijn politieke tegenstanders vermorzelde. Politico meldde ook al dat Cameron naar een comfortabele meerderheid kruist.
Dit is overigens niet het eerste referendum in het Verenigd Koninkrijk over de Europese Unie. In 1975 werd het volk gevraagd of zij in de Europese Economische Gemeenschap wilden blijven. Velen zullen geschokt zijn dat Margareth Thatcher een fel voorstander voor behoud van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Economische Gemeenschap was. Er zijn veel overeenkomsten met het referendum van 1975 en het aankomende referendum. Ook toen was het Britse kabinet hopeloos verdeeld. Ook toen liepen de gemoederen hoog op. De uitkomst was echter kraakhelder: 68 procent van de Britten koos ervoor om in EEG te blijven.
Cc-foto: wikicommons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.