Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom de aarde toch echt niet plat is...

  •  
10-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2656 keer bekeken
  •  
vn
Ieder weldenkend mens gelooft tegenwoordig dat de aarde een bol is, maar om de zoveel tijd worden deze berichten weer de wereld ingestuurd, waar sommigen toch in willen geloven
De Flat Earth Conferentie van vorig weekend in Nederland was zowat letterlijk alle gekheid op een stokje: religieuze onzin, pseudowetenschap en complotdenken in één!
‘Wie denkt dat de aarde rond is, zit er behoorlijk naast’, volgens de aanwezigen. ‘De aarde is namelijk zo plat als een dubbeltje en wordt omringd door een ijsmuur.’ Waarom we dat niet eerder wisten? Het antwoord is simpel: we zouden al 500 jaar keihard gehersenspoeld en bedrogen worden, volgens de sprekers:
Eratosthenes van Cyrene (Cyrene, tussen 276 v.Chr. en 273 v.Chr. – Alexandrië, ca. 194 v.Chr.) was een uiterst veelzijdig Grieks geleerde, die in bloeitijd van de hellenistische wetenschappen leefde. Hij is het meest bekend geworden door zijn schatting van de omtrek van de aarde. Het volgende filmpje gaat hierover en laat ik ook altijd aan mijn eersteklassers tijdens de wiskundeles zien (vanaf 8:20):
Er gaan dus echter al jarenlang opnieuw stemmen op dat de aarde dus toch gewoon plat zou zijn. Zelfs de VN-vlag zou hier op wijzen, het International Space Station zou van Playmobil zijn gemaakt en astronauten Wubbo Ockels en André Kuipers zouden ook in het complot zitten. Alle zwevende astronauten en zouden gefilmd zijn in zwembaden en ruimtebeelden gebaseerd zijn op animaties evenals beelden van zogenaamde zero-g paraboolvluchten, waarmee gewichtsloosheid kan worden gesimuleerd. Hoe verzinnen ze het toch bij elkaar? Op YouTube zijn er meer filmpjes over te zien, maar ze slaan natuurlijk nergens op. Een voorbeeld daarvan is het filmpje:
Alle kaarten zijn plat, maar de aarde natuurlijk niet. Wat daartussen zit zijn ‘kaartprojecties’, manieren om op een systematische wijze de aarde weer te geven in een plat vlak. Dat kan niet zonder vervormingen, maar je kunt op heel veel manieren doen. De vlag van de VN geeft de aarde weer in een zogenaamde azimutale equidistante projectie , gecentreerd op de Noordpool. De bedoeling schijnt te zijn geweest dat geen enkel land een voorkeurspositie zou kunnen claimen. Google Maps geeft de wereld weer in de Mercatorprojectie, die gebieden die verder van de evenaar liggen met een steeds grotere schaalvervorming laat zien. De welvarende westerse landen op het noordelijk halfrond worden daarom te groot weergegeven, vergeleken met de armere landen rond evenaar. Aanhangers van samenzweringstheorieën hebben daar kwade opzet in willen zien en dit heeft in de zeventiger jaren van de vorige eeuw tot heftige discussies geleid. Dan kun je maar beter het VN-logo hebben, want daar staat alles juist een beetje krom op!
zon
Ieder weldenkend mens gelooft tegenwoordig dat de Aarde een bol is, maar om de zoveel tijd worden deze berichten weer de wereld ingestuurd, waar sommigen toch in willen geloven, omdat ze ‘het systeem’ van deze wereld niet meer vertrouwen. Eratosthenes van Cyrene , Isaac Newton en Johannes Kepler waren geniaal, maar niet gek!
Als je bovenop de Mount Everest staat (bovenop de Euromast helaas nog net niet), kun je de bolling van de Aarde volgens mij al een heel klein beetje constateren. Ook als je naar de slagschaduw van de Aarde op de maan kijkt of een schip aan de horizon ziet verdwijnen, waarbij het topje van de mast als laatste ‘onder’ gaat. Als de Aarde wel plat was geweest, zou je bovendien vanaf de hoogste berg ter wereld bij heel helder weer Rotterdam bij wijs van spreken al kunnen zien ‘leggen’!
Met dank aan: Roel Nicolai, Leon Korteweg, Matthijs Alderliesten, Rembrandt Redelijkheid, Frans Lorié en Wikipedia voor de leuke discussies op Facebook en LinkedIn waardoor dit artikel is ontstaan.

Meer over:

opinie, leven, wetenschap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.