Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veiligheid, de valse belofte van investeringen in defensie

  •  
09-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Van Ghentkazerne in Rotterdam gaat dicht

© 2013-09-18 15:55:05 ROTTERDAM - Manschappen staan in de houding op de Van Ghentkazerne. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat de kazerne moet sluiten. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Is er een relatie tussen een hoog defensie budget en veiligheid in een land?
Deze verkiezingen is veiligheid weer een groot thema. Veel partijen zoals de PVV, VVD en CDA beweren het meest in veiligheid te investeren. Waar moet dit geld dan naartoe gaan? Naar Defensie natuurlijk. De naam zegt het immers al “defensie”. Maar is dat wel terecht? Is er een relatie tussen een hoog defensie budget en veiligheid in een land? Misschien is het tijd om daar eerst over na te denken voordat we extra miljarden in defensie gaan investeren.
Laten we eens kijken of dit wel klopt, dat meer geld naar defensie zorgt voor meer veiligheid. Laten we de top tien veiligste landen nemen en kijken hoe deze landen staan in de ranking op basis van het defensie budget dat landen uittrekken. De tien veiligste landen ter wereld zijn ( volgens de Global Peace Index ): 1. IJsland, 2. Denemarken, 3. Oostenrijk, 4. Nieuw Zeeland, 5. Portugal, 6. Tsjechië, 7. Zwitserland, 8. Canada, 9. Japan en 10. Slovenië.
Wanneer we dit vergelijken met de top 10 landen met het grootste defensie budget zien we niet veel landen uit deze lijst terugkomen: 1. Verenigde Staten, 2. China, 3. Saudi Arabië, 4. Rusland, 5. Verenigd Koninkrijk, 6. India, 7. Frankrijk, 8. Japan, 9. Duitsland, 10. Zuid Korea. Van deze landen komt alleen Japan ook voor in de lijst met veiligste landen. In de top 25 komt daarnaast ook nog Duitsland voor, maar de vijf landen die het meest uitgeven komen nog steeds niet voor in de top 25 veiligste landen in de wereld. Op de Global Peace index staat de VS op 103 (37% onveiligste landen ter wereld) China staat op 120 (27% onveiligste landen), Saudi Arabië staat op 129 (21% onveiligste landen ter wereld) en Rusland staat zelfs op 151 (7% onveiligste landen). Wij als Nederland doen het daarentegen nog erg goed, wij staan op plaats 21 (beste 13% veiligste landen ter wereld). De verhouding wordt nog schever wanneer we in plaats van naar de totaal cijfers kijken naar de percentages van het totaal inkomen van landen (het CDA wil op termijn toewerken naar de NAVO norm van 2%, suggererend dat er een relatie is tussen dit percentage en een verhoogde veiligheid). De top tien landen bestaat dan uit: 1. Oman, 2. Saudi Arabië, 3. Zuid Sudan, 4. Irak, 5. Algerije, 6. Azerbaijan, 7. Israël, 8. Rusland, 9. Namibië, 10. Libanon. Hiervan staan Zuid Sudan en Irak vrijwel geheel onderaan de lijst van veiligste landen, alleen Syrië staat nog onder deze landen.
Ik wil ook werken aan veiligheid, maar het idee dat er geld naar defensie moet om ons land veiliger te maken is nergens op gebaseerd. We hebben de belangrijkste factoren voor veiligheid gelukkig al grotendeels mee. We liggen net als de landen in de top 10 veiligste landen geografisch relatief ver van conflictgebieden en we zijn net als deze landen relatief welvarend. Als we meer in veiligheid willen investeren moeten we investeren in de lagere klassen en in probleemwijken. We moeten voorkomen dat we achterstandswijken creëren waarin mensen zich zo ver verwijdert voelen van de maatschappij dat ze zich afkeren van onze samenleving waardoor ze in terroristische circuits terechtkomen, (links, rechts of religieus geïnspireerd). We moeten toestanden zoals in Belgische en Franse achterstandswijken voorkomen. Als we daadwerkelijk bereid zijn om de miljarden die sommige partijen dreigen te investeren in wapens zouden investeren in een socialere en eerlijkere samenleving dan ben ik er van overtuigd dat we binnen tien jaar ook in de top tien van de Global Peace index staan. Wie vrede wil heeft geen wapens nodig. Ik wil ook graag in een veilig land leven maar laten we daarom goed nadenken over waar investeringen zinvol zijn voordat we miljarden in defensie pompen.
Lees ook de veiligheidsanalyses in de partijprogramma’s van Vincent van der Vlies op Joop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.