Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tradities

  •  
23-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
4525179809_0a6cc3a382_n
Hoe zit het met die joods-christelijke waarden nu het er op aan komt?
Wat zijn er toch een hoop oer-Hollandse tradities waar ik helemaal geen weet van heb. 
Eerst was er het varken dat in een Brabants dorp werd opgehangen uit protest tegen de opvang van vluchtelingen. Een schok ging door het land maar al snel kwamen de sussende woorden dat het ophangen van een dood varken niets met het beledigen van moslims te maken had maar een oude traditie was. 
Vandaag wordt in de Volkskrant het in brand steken van een politieauto in Veen, voor het huis van een vluchtelingengezin dat werd aangevallen, ook al als traditie neergezet. “Het wordt ‘stoken’ genoemd” , schrijft de krant. Wat overigens opvalt is dat veel van die ‘traditionele’ praktijken op de een of andere manier een link met racisme hebben. Nog even en racisme zelf wordt tot heilige traditie verklaard.
Veen is een christelijk dorp, dus je verwacht er naastenliefde. De Amerikaanse christenen hebben daar zo’n mooie kreet voor ’what would Jesus do?’ Je hoeft geeneens christen te zijn om het antwoord te weten. Maar in Veen zien ze dat anders. Een inwoner die natuurlijk anoniem wil bijven, want waarom zou je nog staan voor je eigen mening, zegt: “De gereformeerde kerken houden de mensen voor dat men zijn naasten moet helpen. Maar dit zijn wel naasten van een andere geloofstak. Dan zijn het ook andere naasten, begrijpt u wel.”
Een paar jaar geleden nog maar was er het debat over de christelijke waarden die in het geding waren door de komst van de migranten. Onno Hoes, ja die, pleitte er in 2008 als voorzitter van de VVD voor dat in het beginselprogramma van zijn partij werd opgenomen dat de Nederlandse samenleving is gevestigd op joods-christelijke grondslag. Dat zou ze leren, die barbaren. Maar nu het tijd is om die waarden in de praktijk te brengen en het lichtend voorbeeld te zijn, moeten we er kennelijk ineens weer vanaf. Het lijkt wel 1984 van George Orwell waar de ‘waarheid’ voortdurend wordt aangepast aan de eigen wensen.
Om bij Orwell te blijven, de uitspraak van de Veense bewoner over ‘de naasten’ is een regelrechte parafrase van het beroemde citaat uit Animal Farm. De dieren hadden daar de macht van de boer overgenomen met de verklaring “Alle dieren zijn gelijk”. Maar na een tijdje werd dat veranderd in: ”Alle dieren zijn gelijk maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere.”   Voor wie het niet weet, dat werd gedaan door de varkens, die zo de vestiging van hun dictatuur rechtvaardigden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.