Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man kan juist helpen bij emancipatie

  •  
07-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
IMG_4712

© foto: Roger Speck

Het valt mij op dat vrouwen elkaar veel te weinig gunnen; mannen doen dat veel slimmer
In de jaren zestig en zeventig hebben feministen veel scheve zaken voor de vrouw rechtgetrokken. Dankzij hen is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen veel verder doorgevoerd dan zonder hun inzet het geval zou zijn geweest; wettelijke verschillen zijn inmiddels opgeheven en maatschappelijke verschillen zijn kleiner geworden.
Maar er is een keerzijde. Je hebt ook vrouwen die mannen uitsluiten: vaak gebaseerd op eigen persoonlijke ervaringen, zoals misbruik, discriminatie, onderdrukking en ander persoonlijk onrecht. Deze vrouwen verdienen onherroepelijk onze steun. Fouten mannen daar kun je niets mee. Die moet je daarom altijd links laten liggen. Maar de meerderheid: daar moet je vooral mee samenwerken.
Nog meer mannen We kunnen het klote vinden, maar we zijn nu eenmaal afhankelijk van de man: simpelweg omdat mannen in vergelijking met vrouwen veel meer invloed hebben. Ze bekleden veel betere posities om vrouwen toegang te verlenen tot bijvoorbeeld een baan. Alle emancipatie ten spijt, de invloed van vrouwen is buitenshuis gewoon veel kleiner dan die van mannen. De meeste leidinggevenden zijn nog steeds mannen, het meeste personeel wordt uiteindelijk door mannen aangenomen. De meeste ondernemers zijn mannen. Feministen hebben vaak de neiging zich af te zetten tegen de man, maar in plaats van ons af te zetten tegen mannen kunnen we veel beter kijken naar wat ze goed doen en hun hulp inroepen. Ik heb bijvoorbeeld van mannen geleerd hoe ik stevig zaken kan doen. Zolang de meerderheid van de mannen gaat over de verdeling van geld en werk is het veel slimmer hen te omarmen dan hen uit te sluiten. Op basis van mijn levenservaring heb ik een tip voor feministen: sluit vooral in wat je wilt uitsluiten.
Gretige vrouwen Het valt mij op dat vrouwen elkaar veel te weinig gunnen; mannen doen dat veel slimmer. Vrouwen halen een gretige ambitieuze vrouw eerder neer. Niet voor niets hebben ze daar een term voor: het krabbenmandeffect. Geen enkele ambitieuze krab mag de mand verlaten. Zodra de krab die beweging maakt wordt ze door andere krabben naar beneden getrokken. En zo gaat het niet veel anders tussen vrouwen onderling. Vrouwen die zich willen profileren worden vaak tegen gehouden door andere vrouwen. Mannen doen dat handiger. Ze zijn veel eerder bereid iemand een dienst te bewijzen, want ze beseffen dat zoiets zich later altijd wel weer een keer terug betaalt. Daar heb je veel meer aan. Zo is dat ook met de vrouwenemancipatie.
Kansen Vrouwen die mij wel een kans gaven waren altijd vrouwen die de meeste van hun ambities al verwezenlijkt hadden. Zij hoefden hun succes niet ten koste van mij te behalen. Zij hadden er plezier in mij vooruit te helpen. Bijstandsvrouwen bevinden zich wegens hun financiële situatie in een extra kwetsbare positie. Zij hebben de ondersteuning van zowel mannen als vrouwen hard nodig om verder te komen.
Bijstandsvrouwen en topmannen Zoals het er nu uit ziet zal de volgende stap in het emancipatieproces van (bijstands)vrouwen vooral van de man moeten komen. Samen met de vrouw kan hij voor een doorbraak zorgen. Ik geef een voorbeeld uit Breda. Op initiatief van stichting Brood en Rozen lunchen op Internationale Vrouwendag 8 bijstandsvrouwen met 8 topmannen, onder het motto van ‘Bijstandsvrouw date Topman’. Door deze ‘blind date’ komen deze vrouwen met iemand in contact met wie dat anders niet snel zou gebeuren. Onze Bredase burgemeester Paul Depla is een van de ‘datende topmannen’. Het is geen vrijblijvende lunch. Afgesproken is dat de topmannen niet alleen lunchen, maar ook werkelijk iets gaan doen voor deze vrouwen ter versterking van hun netwerk. De ‘blind date’ is dan ook bedoeld om elkaars wereld te leren kennen, wat het mogelijk maakt iets voor elkaar te betekenen. Beiden breiden via deze lunch hun zakelijk netwerk uit, waardoor de bijstandsvrouwen de kans hebben verder te kunnen komen.
Daarom roep ik hierbij alle vrouwen op om zich tijdens de Internationale Vrouwendag nadrukkelijk open te stellen voor mannen. Nodig naast vrouwen eens een man uit als spreker of als netwerkpartner. Dat helpt de emancipatie vooruit. Op de Internationale Vrouwendag daten met een topman is immers veel effectiever dan hem buiten te sluiten.
Nora Kasrioui heeft als oprichter van stichting Brood en Rozen verschillende ‘out of te box’ programma’s voor bijstandsvrouwen ontwikkeld. In het kader van Internationale Vrouwendag stond dit artikel afgelopen weekend in BNdeStem.

Meer over:

opinie, leven, feminisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.