Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het lege nest syndroom verdwijnt

  •  
28-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: We gaan naar een samenleving met ouderen die een groep nog oudere ouderen verzorgt
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
De zo vermaledijde generatie van de babyboomers is een unieke generatie. Het is de eerste generatie die voor hun ouders die boven de tachtig jaar oud worden moeten zorgen en – nu de crisis heeft toegeslagen – ook nog eens langer voor hun kinderen zorgt. Het ‘lege nest syndroom’ bestaat niet meer volgens onderzoekers uit Oregon (VS). Het gaat eerder om een ‘voller dan ooit’ nest.
Hoewel het een Amerikaans onderzoek is, herkennen we in Nederland dit beeld onmiddellijk. Twintigers die net afgestudeerd zijn vinden nu niet bepaald gemakkelijk een baan. Veel van hen kunnen jaren werken als stagiaires met tijdelijke contracten zonder veel inkomen en blijven hulp van de ouders nodig hebben. Daardoor blijven kinderen tegenwoordig langer bij hun ouders wonen. Dat is de ene kant van het verhaal en uit het onderzoek blijkt dat ouders dat graag doen.
Voor hun ouders zorgen vinden de babyboomers minder prettig. Ze zouden wel wat rustiger aan willen doen en eindelijk eens die reis rond de wereld maken, maar in plaats daarvan hebben ze steeds vaker ouders die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Mensen worden namelijk ouder dan ooit in de menselijke geschiedenis. De gemiddelde levensverwachting in Nederland voor vrouwen is  82,5 en voor mannen 78,4. Dat is echter gemiddeld en de verwachting bij de geboorte. Op de huwbare leeftijd is de levensverwachting dus hoger.
De levensverwachting blijft stijgen en het wordt steeds waarschijnlijker dat mensen tussen hun 55ste en 70ste zeer oude ouders hebben die verzorging behoeven. In 2030 zal naar verwachting de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen in de eurozone 85,3 jaar zijn en van de week las ik dat 50% van de meisjes die nu geboren wordt de 100 zal halen.
Uit het onderzoek blijkt dat de paren die voorheen te maken hadden met het ‘lege nest syndroom’ nu meer ouders dan kinderen hebben en wekelijks heel wat uren met de zorg van die ouders bezig zijn. Het vinden van goede zorg voor de ouders, de bezorgdheid dat ze vereenzamen en het besef dat je er niet elke dag een uur op bezoek kunt gaan, het betekent allemaal een behoorlijke last. Met elke bezuinigingsronde in de zorg zal dat meer gaan worden. Vanaf de maan gezien zie je een groep ouderen die een groep nog oudere ouderen strompelend door het leven helpt.
Dat er een verandering van de bevolkingsopbouw plaats vindt snappen we al een tijdje, maar er is nog weinig onderzoek naar wat de gevolgen voor individuele mensen zal zijn. Dit onderzoek is een van de eerste op dat gebied. Het is gedaan door het organiseren van focus groepen, de gesprekken op te nemen en ze uiteindelijk te analyseren. Harde wetenschappers worden daar nerveus van: groepen mensen met allerlei kenmerken en achtergronden samen zetten om over zo’n onderwerp te praten om de ervaringen in kaart te brengen. Tja, het resulteert niet in percentages, maar in inzicht. Inzicht is in zo’n geval ook heel wat belangrijker dan een cijfer dat verder niets vertelt.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Pesten minder pijnlijk maken
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.