Bio Bekijk alles van Ivan Wolffers Word fan

Ivan  Wolffers

Ivan Wolffers Hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur VU

07 april 2013 Reageer (15) 4179 x bekeken Leven RSS

Alle vagina's zijn normaal

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag staat het vrouwelijk geslachtsdeel centraal

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We moeten het eens over de vagina hebben. Dat lijkt me wel een leuk onderwerp voor de zondag. Ik heb er geen, maar Jenny Morber heeft er een schitterend artikel over geschreven, dat ik warm aanbeveel. Op dit terrein moeten woorden zorgvuldig gewogen worden en ik weet niet of Jenny Morber per ongeluk of met opzet het artikel over wat een normale vagina is begint met de woorden. "Before we dig in…".

Het is een zeer informatief artikel waaruit je al snel leert dat het eigenlijk onmogelijk is om vast te stellen wat een normale vagina is. Het weinige onderzoek dat er is, heeft ook nog eens beperkingen. Hoe groot is een normale vagina? Voor de helderheid: de vagina is de binnenkant en de vulva de buitenkant. Jenny Morber noemt wat onderzoek waarbij een 'afdruk' van de vagina is gemaakt. De lengte varieert van 7 tot 15 centimeter, de diameter van 2,4 tot 6,5 centimeter. De vorm is taps toelopend of juist recht, zakvormig, hartvorming of in de vorm van een pompoenpit. Zowel mannen als vrouwen hebben geen idee met wat voor soort vagina ze te maken hebben en experimenteer liever niet zelf met gips, want je zult ermee op de eerste hulp afdeling terecht komen.

Wat je wel kunt zien, de vulva dus, biedt al evenveel variatie. Bestaan er normale vulva's? Ook daar is onderzoek naar gedaan en er is geen verband met leeftijd, seksuele ervaring, etnische achtergrond, hormonale toestand, aantal kinderen. De conclusie is daarom dan ook, wat je ook ziet, ze zijn eigenlijk allemaal normaal. Wat niet normaal is, is het leerboek uit 2005 waarin op de afbeelding van de vulva de clitoris is weggelaten. Het is een van die fantastische wetenswaardigheden waarop Jenny Morber ons trakteert.

Waarom ik het artikel wilde lezen was hoe ons idee over de 'normale vagina/vulva' in de loop van de tijd is veranderd. Een onderzoek naar afbeeldingen in Playboy tussen 1953 en 2007 maakt duidelijk dat in de loop van de tijd steeds meer van de venusheuvel te zien is en dat ook de schaamlippen steeds vaker in beeld worden gebracht, maar dat het schaamhaar steeds minder wordt door het scheren en waxen. Eigenlijk gaan de vrouwen in Playboy steeds meer op Barbiepoppen lijken. 

Omdat 19 procent van de abonnees van Playboy van vrouwelijke kunne is, mag je aannemen dat het invloed heeft op iets dat men eeuwenlang niet met elkaar vergeleek en terra incognita was omdat het eigenlijk volledig aan het oog onttrokken was. Een andere bron van informatie over hoe het beeld van de normale vagina/vulva zou moeten zijn. Grote schaamlippen bijknippen tot ze op die van een meisje van elf lijken. Tegelijkertijd zouden mannen volgens Jenny Morber meer voorkeur hebben voor bloemvormige schaamlippen.

Ik heb ooit eens een voorstel voor een onderzoek ingediend omdat ik geïnteresseerd was in chirurgie van de vrouwelijke geslachtsdelen. Dit omdat besnijdenis (terecht overigens) gezien wordt als afkeurenswaardig, maar modegrillen over hoe een normale vagina veranderd kan worden in een designerskut in onze samenleving aanvaardbaar lijken te zijn. Is eigen vaginale mishandeling minder erg als andermans waanzin? Het mocht niet en het argument was dat besnijdenis bij jonge meisjes plaats vindt en 'schaamlipcorrectie' bij volwassen vrouwen en dus gebaseerd is op vrije wil. Nou ja vrije wil! Je zou het toch niet echt geloven als die volwassen vrouwen dan juist een kindervagina kiezen.

 



Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: De echte reden waarom jongens beter zijn in wiskunde dan meisjes

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Laatste Reacties (15) Reageer Reacties in wachtrij: 0

  • dr. Bob, di 09 april 2013 15:28 Reageer op dr.

    dr.

    Vreemd dat Ivan niks zegt over de gladgeschoren dozen die een religieus vereiste zijn bij een grote groep van onze medelanders. Te pijnlijk zeker. Of te gevaarlijk ?
    http://www.zawaj.com/askbilqis/shaving-the-pubic-hair/

  • Mr Qizilbash, di 09 april 2013 19:25 in reactie op dr. Bob Reageer op Mr

    Mr

    "Vreemd dat Ivan niks zegt over de gladgeschoren dozen die een religieus vereiste zijn bij een grote groep van onze medelanders. Te pijnlijk zeker. Of te gevaarlijk ?"

    Ik snap niet zo goed wat er zo pijnlijk of gevaarlijk aan zou moeten zijn als Ivan Wolffers zou vermelden dat verwijderen van het schaamhaar een religieus voorschrift is voor veel moslims. Vooral niet als hij dus wel het onderwerp van vrouwenbesnijdenis aankaart en afkeurt. Dat is dan toch ook gevaarlijk of niet? Blijkbaar wist hij het niet of heeft hij er gewoon niet aan gedacht.

    In het algemeen is praten over Sunan al-Fitrah zelfs voor de strengste moslims niet zo'n heel groot probleem zolang je niet als man, met een grijns, aan een moslima gaat vragen of ze haar doos wel iedere 40 dagen harst of scheert. Het betreft gewoon een Hadith waarin volgens mondelinge overlevering Mohammed gezegd zou hebben dat men om de 40 dagen de nagels en snor moest bijknippen en schaam- en okselhaar moest verwijderen. Over Hadith mag men altijd praten en de geldigheid ervan zelfs betwisten.

  • Lilian Fluijt, di 09 april 2013 08:29 Reageer op Lilian

    Lilian

    "De enige die 'tegen' kan adviseren is de huisarts, maar veel mensen zien de huisarts tegenwoordig niet meer als de deskundige die hij (of zij) is, maar als een loket waar je recepten en verwijskaarten voor het ziekenhuis kunt lospraten."

    De huisarts is juist echt niet een deskundige als het gaat om schaamlipverkleiningen... Ze geven vaak subjectief advies en werken de patient naar een bepaalde verklaring voor hun beslissing toe.

  • Mr Qizilbash, di 09 april 2013 13:45 in reactie op Lilian Fluijt Reageer op Mr

    Mr

    Misschien is de huisarts niet deskundig op het gebied van de schaamlipverkleiningen zelf, dat is immers de plastische chirurg, maar wel in het informeren van de patiënte over hoe haar schaamlippen in verhouding staan tot die van de honderden andere vagina's die een huisarts heeft onderzocht. Idem voor een gynaecoloog. In het belang van de patiënte moet zij eigenlijk de plastische chirurg pas kunnen ontmoeten na een verwijzing van een huisarts of, liever nog, een gynaecoloog.

    "Ze geven vaak subjectief advies en werken de patient naar een bepaalde verklaring voor hun beslissing toe"

    Dit kan ook worden gezegd over plastische chirurgen als je toch de integriteit en deskundigheid van artsen gaat betwijfelen. De huisarts heeft er bovendien geen eigen belang bij om een patiënte een ingreep te ontzeggen terwijl een plastische chirurg er wel belang bij heeft om patiënten een ingreep aan te praten. De plastische chirurg creëert daar werkgelegenheid en inkomsten voor zichzelf mee. Ik wil hiermee niet zeggen dat plastische chirurgen onbetrouwbaar zijn maar er is wel meer reden om aan hen te twijfelen dan aan de huisarts of gynaecoloog.

  • Lilian Fluijt, di 09 april 2013 22:18 in reactie op Mr Qizilbash Reageer op Lilian

    Lilian

    De meeste vrouwen die in Nederland kiezen voor een schaamlipcorrectie, ondergaan deze in een ziekenhuis, niet in een prive kliniek. En vaak zijn het gyneacologen, geen plastisch chirurgen, die deze ingreep uitvoeren.
    Ik denk dat je er van uit moet gaan dat een vrouw een keuze voor een schaamlipverkleining weloverwogen maakt en om haar eigen redenen. De vrouwen die ik heb geinterviewd hadden allemaal zelf al gedegen research gedaan naar hoe een "normale" vagina er uit ziet. Zij waren zich er ook terdege van bewust dat zo'n "normale" vagina niet in de Playboy te vinden is. Jij betrekt alles op mannen: Hoe mannen tegen de kut aankijken en dat vrouwen zich hierdoor gedwongen voelen om plastische chirurgie te ondergaan. De praktijk wijst echter uit dat vrouwen vaak heel andere redenen hebben. O en je bewering dat de genezing zeker snel zal gaan omdat de doorbloeding in de genitalieen goed is klopt ook niet. Het herstelproces is lang (drie tot vier maanden) en pijnlijk.

  • account beeindigd, ma 08 april 2013 09:56 Reageer op account

    account

    leuk, deze serie van playboycolumns op Joop.

  • Joop Schouten, zo 07 april 2013 13:37 Reageer op Joop

    Joop

    Daarom maak ik geen onderscheid.
    ; )

  • roher vogel, zo 07 april 2013 13:15 Reageer op roher

    roher

    Normaal of niet normaal is sociaal bepaald. En als werkgelegeheid in het sociale verkeer een hoofdrol speelt dan praat men graag abnormaliteit aan. Omdat daar veel aan te verdienen valt.

  • Frank Lenssen, zo 07 april 2013 15:01 in reactie op roher vogel Reageer op Frank

    Frank

    Dit komt m.i. het dichtst bij de waarheid. Waar bepaalde mensen in overdaad leven, of willen leven, daar worden problemen gecreëerd. Om daar geld mee te maken. Ik vind het luxe problemen voor verveelde en bemiddelde mensen.

    Anderen zijn gedwongen bij voedselbanken aan te kloppen. Dat zijn allemaal tekenen van een decadente samenleving in staat van ontbinding.

  • Raven 63, zo 07 april 2013 18:49 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Raven

    Raven

    Dank je...

  • Lilian Fluijt, zo 07 april 2013 12:49 Reageer op Lilian

    Lilian

    Ik heb twee jaar geleden mijn onderzoek naar de "designer vagina" in Nederland afgerond. Nederlandse vrouwen zijn juist, veel meer dan bijvoorbeeld Amerikaanse vrouwen, uit op een "normale" vagina in plaats van een "kindervagina" zoals u het omschrijft. Zij kiezen dan ook (en dat hangt uiteraard ook af van de mate van informed consent, waar ook veel over te vertellen is) vaak voor een chrirurgische procedure die de ronde natuurlijke vormen van de schaamlippen intact houden. Daarnaast vind ik het een beetje jammer dat het blijkbaar vermeldenswaardig is dat mannen de voorkeur geven aan bloemvormige schaamlippen waar het in uw artikel niet echt duidelijk wordt waar vrouwen de voorkeur aan geven.

  • Mr Qizilbash, zo 07 april 2013 11:42 Reageer op Mr

    Mr

    "dat in de loop van de tijd steeds meer van de venusheuvel te zien is en dat ook de schaamlippen steeds vaker in beeld worden gebracht, maar dat het schaamhaar steeds minder wordt door het scheren en waxen. Eigenlijk gaan de vrouwen in Playboy steeds meer op Barbiepoppen lijken"

    Waarom altijd dat gezeik over het scheren of waxen van de vagina? Denigrerende opmerkingen zoals barbiepoppen of kinderkutjes zijn nergens voor nodig. Blijkbaar vinden de meeste mannen een gladde, haarloze vagina of maximaal een streepje toch het mooist. Een minderheid vindt weer een volle bos het mooist. Vrouwen moeten dus hun eigen voorkeur en die van hun (eventuele) partner afwegen en zelf beslissen wat ze willen doen.

    Operatieve aanpassingen aan de vagina zijn weer een ander verhaal. Ik heb geen flauw idee hoe ingrijpend, pijnlijk en risicovol deze aanpassingen zijn. Die aanpassingen lijken mij pijnlijk, overbodig en risicovol maar tegelijk kan ik me ook goed inbeelden hoe een meisje met grote schaamlippen zich ervaringen, relaties en zelfs een gezin kan ontzeggen door schaamte voor haar lichaam. Of bij een jongen (eerste vriendje) blijft omdat ze denkt dat andere jongens haar toch niet willen, zelfs als ze die jongen niet (meer) leuk vindt of de jongen zelfs kwetsende opmerkingen over haar lichaam maakt om haar onzekerheid nog meer te voeden.

  • Raven 63, zo 07 april 2013 18:55 in reactie op Mr Qizilbash Reageer op Raven

    Raven

    Operatieve handelingen aan de vulva zijn m.i. net zo pijnlijk, als aan de penis en/of teelballen. Het is nu eenmaal een zeer gevoelige plek. Grote schaamlippen als een schande zien is ronduit idioot. Schaamlippen beschermen de vulva, evenals het haar dat erop groeit. Je bent goed, zoals je bent. Als we dát de meisjes konden meegeven....

    Ik heb meegedaan aan de tweede feministische golf, omdat ik graag de gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen zou zien. Tot mijn enorme verdriet wordt dat nu verkwanseld door een aantal vrouwen, waarvan een aantal dat waarschijnlijk onder dwang van mannen doen. Het aantal vrouwen dat verhandeld wordt, slecht behandeld wordt, als minder menselijk gezien wordt etc, etc. groeit dagelijks. Het aantal vrouwen dat willens en wetens de randen opzoekt van wat nog door de beugel kan, helaas ook. Vrijheid en gelijkwaardigheid ware niet zo bedoeld. Op deze manier worden vrouwen weer naar ondergeschikte posities geduwd.

    Voor een bepaald soort mannen kennelijk een goede zaak. Voor - helaas - sommige vrouwen ook.

  • Mr Qizilbash, ma 08 april 2013 11:31 in reactie op Raven 63 Reageer op Mr

    Mr

    "Operatieve handelingen aan de vulva zijn m.i. net zo pijnlijk, als aan de penis en/of teelballen"

    Als schaamlippencorrectie ongeveer hetzelfde is als een besnijdenis valt het qua pijn nog wel mee. Doordat de doorbloeding in de genitalia zeer goed is, geneest het ook heel snel.

    "Schaamlippen beschermen de vulva, evenals het haar dat erop groeit."

    Schaamlippen ok, maar je vergeet dat schaamhaar pas na de puberteit begint te groeien. Hoe werd de vulva van jonge meisjes dan beschermd? Ik denk dat schaamhaar meer iets te maken heeft bij het vasthouden van feromonen en geur bij dieren. De vrouwelijke mens heeft echter geen oestrus meer en geeft volgens mij daarom ook geen feromonen meer af. Schaamhaar is tegenwoordig bij de mens dus overbodig. Laten staan of weghalen is allebei een gelijkwaardige optie.

    "Tot mijn enorme verdriet wordt dat nu verkwanseld door een aantal vrouwen, waarvan een aantal dat waarschijnlijk onder dwang van mannen doen"

    Ik denk dat heel weinig vrouwen hun schaamhaar verwijderen of een designervagina nemen onder dwang van mannen (misschien in de porno-industrie). Tenzij je de vrije keuze van mannen voor vrouwen met eigenschappen die voor hen aantrekkelijk zijn ook als dwang meetelt.

    "Het aantal vrouwen dat verhandeld wordt, slecht behandeld wordt, als minder menselijk gezien wordt etc, etc. groeit dagelijks."

    Minderwaardig, zwak of iets dergelijks kan wel maar minder menselijk is onzin. Dat speelt meer bij racisme. Zelfs de grootste vrouwenhater is geboren uit een vrouw en beseft wel dat het bestaan van de mens afhankelijk is van vrouwen.

    "Het aantal vrouwen dat willens en wetens de randen opzoekt van wat nog door de beugel kan, helaas ook. Vrijheid en gelijkwaardigheid ware niet zo bedoeld"

    Besef je niet dat jij met je kritiek op het verwijderen van het schaamhaar en aanpassingen aan de vagina eigenlijk datgene doet waar jij mannen van beschuldigt? Als een vrouw haar schaamhaar wilt scheren, haar schaamlippen wilt laten corrigeren of zelfs haar halve vagina in reepjes wilt laten snijden en met kettingen en piercings weer aan elkaar wilt verbinden, dan mag ze dat gewoon doen. Eigen baas over eigen vagina. Ik heb de meest vreemde aanpassingen aan het lichaam gezien (gespleten tong, puntige oren, vampier tanden, scarification, onderhuidse bobbels, tatoeage van de ogen enzovoort) en vind dat iedereen zelf moet weten wat zij doen.

    Het enige waar we op moeten letten is dat vrouwen niet dergelijke operaties laten uitvoeren terwijl ze het eigenlijk niet willen maar toch doen omdat het ze is aangepraat. Een goed gesprek met de huisarts over wat wel of niet normaal is en voorlichting geven voor men tot operatie over gaat is daarom een goed idee.

  • Adrie Eirda, ma 08 april 2013 10:20 in reactie op Mr Qizilbash Reageer op Adrie

    Adrie

    "...inbeelden hoe een meisje met grote schaamlippen zich ervaringen..."

    Hier zit 'm de (of in elk geval een) kneep: slechts heel weinig meisjes hebben 'grote schaamlippen' (ze hebben ze allemaal, medisch gesproken), maar door het verwrongen beeld dat veel media schetsen denken (veel te) veel meisjes dat ze afwijkend zijn en een ingreep noodzakelijk is om normaal te worden. Het tegendeel is in verreweg de meeste gevallen waar, maar wie gaat het ontkennen?
    Het vriendje dat, gestuurd door internet, ook niet beter weet?
    De media inclusief datzelfde internet, die blijkbaar beter bekeken worden als ze barbiepoppenfoto's publiceren?
    De cosmetische industrie die goud geld verdiend aan dergelijke ingrepen?
    De ouders die veelal ook niet beter weten?

    De enige die 'tegen' kan adviseren is de huisarts, maar veel mensen zien de huisarts tegenwoordig niet meer als de deskundige die hij (of zij) is, maar als een loket waar je recepten en verwijskaarten voor het ziekenhuis kunt lospraten.

    Kortom: de media hebben het gedaan (dat is makkelijk, maar niet geheel onwaar...) en zullen het ook moeten oplossen.

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven