Bio Bekijk alles van Alexandra Smith Word fan

Alexandra Smith

Alexandra Smith Schrijver/theaterwetenschapper

22 februari 2013 Reageer (15) 570 x bekeken Leven RSS

Weet u wat u eet?

Het enige wat wij consumenten kunnen doen, is ons verdiepen in voeding en vertrouwen op voedingsleveranciers

Volgens een peiling van Maurice de Hond heeft een groot deel van de Nederlanders geen moeite met het eten van paardenvlees. In sommige landen gruwelen ze alleen al bij het idee, maar ruim zestig procent van de Nederlanders heeft wel eens paardenvlees gegeten.

Waar we wel een probleem in zien, is dat we soms rundvlees op de verpakking zien staan terwijl er paardenvlees in zit. Ons gevoel wordt hier beïnvloed door het ‘weet wat je eet’-principe.

Ondanks het feit dat ik vegetariër ben, kan ik me heel goed voorstellen dat de consument boos wordt als hij paardenvlees eet terwijl hij denkt rundvlees te eten. Natuurlijk hoort dit op een verpakking te staan. Dat is wettelijk gezien ook verplicht. En nu het uitgelekt is in de media, haast menig fabrikant zich om te onderzoeken of er ook paardenvlees zit in hun producten. Iglo trekt vandaag bijvoorbeeld de chili con carne uit de schappen. Er zat paardenvlees in. Het is mij onduidelijk hoe het komt dat Iglo daar nu pas achterkomt.

Want hoe kan het zijn dat fabrikanten niet op de hoogte zijn van wat voor vlees ze in hun producten stoppen? In hoeverre zou een fabrikant blindelings mogen vertrouwen op andere leveranciers? Zou een fabrikant niet uit zichzelf stelselmatig moeten onderzoeken wat de herkomst en samenstelling van het vlees is dat zij gebruiken? Ik vind het schokkend dat dit kennelijk geen standaardprocedure is.

Weet u eigenlijk wel wat u eet? Het gros van ons wil het denk ik niet weten, maar het is bekend dat er in verschillende producten dioxine, acrylamide, schimmelgifstoffen of bestrijdingsmiddelen zitten. Om nog maar te zwijgen van de schadelijke E-stoffen. De relatie tussen dergelijke stoffen en ziektes wordt veel onderzocht, maar veel van die onderzoeken worden niet openbaar gemaakt. Vegetariër of niet, ik denk dat ik liever een stukje paardenvlees eet dan een liter cola drink.

Het was al verplicht om paardenvlees op het etiket te vermelden. De vraag is dus niet hoe je het verplicht. De vraag is hoe voorkom je dat dit probleem blijft voorkomen en in hoeverre nemen fabrikanten hierin hun verantwoordelijkheid?

Het enige wat wij consumenten kunnen doen, is ons verdiepen in voeding en vertrouwen op voedingsleveranciers. Maar dat vertrouwen is met dit soort berichtgeving behoorlijk wankel aan het worden.

Een troost: als u veel tijd heeft en een tuin, kunt u altijd nog zelf uw groente en fruit verbouwen. Op mijn minibalkon gaat dit helaas niet lukken. Ik hoop dus op wetgeving die fabrikanten verplicht om regelmatig te onderzoeken wat voor vlees ze in de kuip hebben.


Volg Alexandra Smith ook op Twitter

Het meest recente boek van Alexandra Smith is Schemervlucht
Laatste Reacties (15) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Bogdan Slaapmoe, ma 25 februari 2013 17:56 Reageer op Bogdan

  Bogdan

  Ik denk dat je op elk moment over dingen heen moet stappen. In mijn jonge jaren werkte ik als kok in diverse restaurants en geloof me, wat er buiten het zicht van de klant gebeurt zou je ook huiverig kunnen maken van elk verder restaurantenbezoek.

  Maar is het hele leven niet zo'n zelfde feest? Als jij meneer Jansen of mevrouw Pietersen een hand geeft, weet je dan waar die hand daarvoor nog is geweest zonder gewassen te zijn? Als we bacteriën met het oog zouden kunnen waarnemen, zouden we dan überhaupt nog iets willen eten?

  Nee, ik denk dat er twee los van elkaar staande feiten zijn die aandacht verdienen:

  1. Volksgezondheid moet als dienst het uiterste doen om ervoor te zorgen dat we liefst helemaal niet of in elk geval zo weinig mogelijk vermijdbaar gevaar lopen,

  2. Bedrijven die de zaak oplichten dienen op dermate forse straffen te worden getracteerd dat ze het wel uit hun lijf laten om de zaak te besodemieteren.

  Ook lijkt me logisch dat bedrijven die kant-en-klaar maaltijden op grote schaal vervaardigen een labo hebben net als bijvoorbeeld een melkfabriek waarin bij vlees minimaal wordt gecontroleerd op zowel schadelijke stoffen (medicijnresten, hormonen) als ook de soort (als je zegt dat het 100% rundvlees is dan mag er geen ander beest in zijn verwerkt). Niet zo moeilijk, toch?

 • rob vaniren, za 23 februari 2013 07:43 Reageer op rob

  rob

  'Want hoe kan het zijn dat fabrikanten niet op de hoogte zijn van wat voor vlees ze in hun producten stoppen? 'Het zijn wij consumenten, die denken dat beef rundvlees is.
  en behalve engeland, geloof ik dat er nergens zo moeilijk gedaan wordt over paardevlees. Dus schokkend lijkt het me niet. Is het niet hypocriet, zo'n onderscheid te maken? Is een paard een edeler dier dan een koe? zou raar klinken uit jouw mond.

 • Raven 63, vr 22 februari 2013 19:36 Reageer op Raven

  Raven

  Zolang AL ons reguliere voedsel bestraald wordt voor het in de winkels ligt, zullen we volgens mij minder goede voedingsstoffen binnen krijgen en wie weet wel meer radioactiviteit of zo.

  Liefst eet ik biologisch uit de natuurwinkel, met garantie dat het niet bestraald voedsel is. Zo min mogelijk fabrieksbereid voedsel. Zoveel mogelijk alles vers.

  Geen vlees en geen vis meer, want er zijn hele goede plantaardige vervangers voor. Ik word elke dag opnieuw kotsmisselijk van al die lijken en stukken lijk op de TV.

 • Donald Duck, vr 22 februari 2013 21:54 in reactie op Raven 63 Reageer op Donald

  Donald

  "Geen vlees en geen vis meer, want er zijn hele goede plantaardige vervangers voor. "

  Jou plantaardige vervangers zijn in ieder geval zeker niet veiliger en minder vergiftigt dan mijn vlees.

 • rob vaniren, za 23 februari 2013 07:48 in reactie op Donald Duck Reageer op rob

  rob

  Dat valt te controleren donald, al kost t moeite.

 • Blondeman, vr 22 februari 2013 19:23 Reageer op

  "Weet u eigenlijk wel wat u eet? Het gros van ons wil het denk ik niet weten, maar het is bekend dat er in verschillende producten dioxine, acrylamide, schimmelgifstoffen of bestrijdingsmiddelen zitten. Om nog maar te zwijgen van de schadelijke E-stoffen."

  Beste mevrouw, ik weet het een en ander van voedsel en chemie. Wat u stelt is aperte onzin.

  U bent theaterwetenschapper en schrijfster. Blijf bij uw leest.

 • Richard Kamp, vr 22 februari 2013 18:37 Reageer op Richard

  Richard

  In mijn jeugd was paardenrookvlees doodgewoon, een lekkernij zelfs.
  Verder moeten wij vertrouwen in het toezicht van onze overheid, we kunnen moeilijk zelf laboratoria voedsel laten testen.

 • Donald Duck, vr 22 februari 2013 20:48 in reactie op Richard Kamp Reageer op Donald

  Donald

  "Verder moeten wij vertrouwen in het toezicht van onze overheid, we kunnen moeilijk zelf laboratoria voedsel laten testen. "

  Je kunt niemand vertrouwen en zeker de overheid niet. Je zult zelf moeten controleren.

 • rob vaniren, za 23 februari 2013 07:45 in reactie op Donald Duck Reageer op rob

  rob

  donald kweekt dus konijnen op zijn balkon, en ook de groente die hij ze voert, want anders heb je geen controle.

 • Rene Derlant, vr 22 februari 2013 17:02 Reageer op Rene

  Rene

  Een schat aan informatie:
  http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1466715/pg1

 • Donald Duck, vr 22 februari 2013 21:05 in reactie op Rene Derlant Reageer op Donald

  Donald

  "Een schat aan informatie:
  http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1466715/pg1"

  Het feit dat dit soort (GMO) rotzooi verkocht mag worden zegt genoeg over het vertrouwen wat we in overheden kunnen stellen als het op voedselveiligheid aankomt. 0,0 dus. Je zult jezelf in bescherming moeten nemen. In de VS is op dit moment een epidemie aan dementie aan het ontstaan. Nog veel erger als bij ons in Europa.

 • Donald Duck, vr 22 februari 2013 14:37 Reageer op Donald

  Donald

  "Een troost: als u veel tijd heeft en een tuin, kunt u altijd nog zelf uw groente en fruit verbouwen. Op mijn minibalkon gaat dit helaas niet lukken. "

  Groente en fruit verbouwen is geen goed idee. Het vergt veel ruimte en levert weinig bruikbaar voedsel op. Probeer vlees te fokken. Dat heeft veel meer voedingswaarde. Konijnen bijvoorbeeld. Dat kan ook op jouw balkon of op de logeerkamer.

 • Raven 63, za 23 februari 2013 14:59 in reactie op Donald Duck Reageer op Raven

  Raven

  Mee, de vleesproductie vergt geen ruimte zeker? Alleen al aan voedsel heel veel en aan water nog veel meer. Wat een aperte onzin bazel je weer.

 • Donald Duck, di 26 februari 2013 19:40 in reactie op Raven 63 Reageer op Donald

  Donald

  "Mee, de vleesproductie vergt geen ruimte zeker? Alleen al aan voedsel heel veel en aan water nog veel meer. Wat een aperte onzin bazel je weer. "

  Dieren fokken vergt zeer weinig ruimte. Water komt (bij ons tenminste) zo uit de lucht vallen.

 • Donald Duck, vr 22 februari 2013 14:35 Reageer op Donald

  Donald

  "Ik hoop dus op wetgeving die fabrikanten verplicht om regelmatig te onderzoeken wat voor vlees ze in de kuip hebben."

  Goed idee. Laten we nog meer wetten maken. dat zal het probleem zeker oplossen.
  Natuuuuulijk wisten ze bij Iglo dat ze paardenvlees in hun pakjes prut stoppen. Die dingen moeten worden ingepakt en iemand die dagelijks met vlees werkt ziet in een oogopslag het verschil.

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven