Bio Bekijk alles van Ivan Wolffers Word fan

Ivan Wolffers

Ivan Wolffers Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

05 januari 2013 Reageer (12) 2139 x bekeken Leven RSS

Waarom mannen meer geld verdienen dan vrouwen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: als vrouwen en mannen in verschillende beroepen terechtkomen gaat het salaris van de vrouwen omhoog

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nederland scoort samen met landen als Japan, Tsjechië en Oostenrijk slecht als het aankomt op gelijke betaling van mannen en vrouwen. Internationaal gezien doen andere landen het beter, met Slovenië als lichtend voorbeeld: daar verdienen vrouwen iets beter dan mannen.

In Mexico, Brazilië, Zweden en Hongarije verdienen mannen en vrouwen ongeveer het zelfde. Onderzoekers hebben gekeken of er iets is dat de verschillen tussen landen kan verklaren.

Hoe groter het verschil in betaling tussen werkende mannen en vrouwen des te meer ze de zelfde beroepen bleken te hebben. Andersom betekent het dus dat als vrouwen en mannen in verschillende beroepen terechtkomen het salaris van de vrouwen omhoog gaat. Slovenië is een land dat dit mechanisme netjes illustreert. Als er maar weinig mannen in een bepaalde beroepsgroep actief zijn, is de betaling van vrouwen aanzienlijk beter. Zo zelfs dat nationaal gezien salarissen van mannen en vrouwen dichter bij elkaar liggen of zelfs gelijk zijn.

In Nederland wilden we af van de typische mannenberoepen en de typische vrouwenberoepen. Een edel streven, maar het blijkt gevolgen te hebben voor salarisverschillen. Zou niet mogen? Nee, maar er mag meer niet. De realiteit is anders dan de wenselijke situatie.

Zouden vrouwen een typisch vrouwelijk beroep moeten kiezen? En wat zou dat dan zijn? Het punt is dat de voorheen traditionele vrouwenberoepen langzaam maar zeker steeds meer mannen hebben aangetrokken. Was ooit de verpleegkunde een 'vrouwenberoep', tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. Er moesten ook meer mannen in het lager onderwijs werken. Juist als er weinig mannen in een beroepsgroep werken hebben vrouwen echter veel meer kans om aan de top te komen en meer te verdienen.Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Zijn onzekere mannen vaker seksistisch?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste Reacties (12) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Evert van Vliet, zo 06 januari 2013 10:21 Reageer op Evert

  Evert

  Voordat er poen aan te pas kwam werd onzinnige 'arbeid' helemaal niet vergoed, nou ja, tenzij dat werd afgedwongen 'natuurlijk', alleen niet door realiteitszin maar door hanen-gedrag.

 • Piet de Geus, zo 06 januari 2013 02:48 Reageer op Piet

  Piet

  Samengevat: waarom verdient een secretaresse minder dan een secretaris?

 • Evert van Vliet, zo 06 januari 2013 10:16 in reactie op Piet de Geus Reageer op Evert

  Evert

  Dat ligt vast aan de hanenpoten.

 • Vrij_ Denker, za 05 januari 2013 16:00 Reageer op Vrij_

  Vrij_

  Op zich krijgen praktische vakbekwame bèta vrouwen een veel gelijkwaardiger arbeidsmarkt positie.
  Vele productie methoden vereisen veel minder fysieke kracht,
  en vereisen meer handigheid en praktische intelligentie.
  In de zware industrie heeft Nederland niets meer te zoeken,
  bij gebrek aan grondstoffen.
  We moeten het o.a. hebben van de fijnmechanica en de elektronica.
  Vrouwen die zich daarin bekwamen zijn gelijkwaardig aan de mannen.
  Qua praktische intelligentie en handigheid doen vrouwen niet onder ten opzichte van mannen als ze zich scholen.

  Ook in de Alpha sector zijn de vrouwen niet ondergeschikt aan de mannen, noch omgekeerd.
  Inderdaad is beloningsverschil oneerlijk, maar dat bewustzijn zal
  in de loop der tijd(stapje voor stapje) wel groeien, als verstandige
  mannen hun hanengedrag leren herkennen en afleren.

  't Is net als op het seksuele vlak we hebben nog veel van elkaar(m/v)
  te ;eren begrijpen.

 • Vrij_ Denker, za 05 januari 2013 17:27 in reactie op Vrij_ Denker Reageer op Vrij_

  Vrij_

  ;eren is natuurlijk leren

 • Raven 63, za 05 januari 2013 15:01 Reageer op Raven

  Raven

  Voor zover ik weet, want de informatie is nu bijna een jaar oud inmiddels, worden vrouwen nog altijd 13% lager betaald voor hetzelfde werk, als mannen.
  Bovendien worden vrouwen nog steeds gezien als 'klapstoelen'. Je huurt ze in als je ze nodig hebt en je mikt ze er weer uit, als je ze niet langer nodig hebt. Ik schat dat meer dan de helft van de werkende vrouwen alleen maar flexwerk doen. Hetzij deeltijd, hetzij, omdat het niet anders meer mogelijk is.

 • de REALITEIT ., za 05 januari 2013 12:22 Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Die 63.000 worden in 2013 .... 120.000 en in 2014 .... 180.000 vacatures techn. beroepen.
  De babyboomers, een goed opgeleide technische groep, gaat met pensioen.

  Het salaris wordt bepaald via het marktmechanisme van vraag en aanbod.
  De doctorandussen wereld, is/wordt een wereld van 144 stuks in een dozijn en een groot WW-probleem c.q. bijstand-probleem.

 • Sylvia Stuurman, za 05 januari 2013 10:34 Reageer op Sylvia

  Sylvia

  Toevallig staat vandaag in de krant dat er 63.000 niet in te vullen technische vacatures zijn.
  Bedrijven als ASML werven daarom al actief in het buitenland.

  Dan blijkt dat 30-40% van de mensen die ze vinden voor zo'n technische plek vrouw is. "Blijkbaar vinden mensen buiten Nederland *wel* dat betastudies en technische studies geschikt en interessant zijn voor vrouwen", is hun commentaar.

  Het is dan ook onzin dat in Nederland er zo weinig verschil zou zijn in de beroepen die mannen en vrouwen kiezen.

  Wat *wel* waar is, is dat Nederland een van de achterlijkste landen ter wereld is, als het gaat om gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen...

 • de REALITEIT ., za 05 januari 2013 12:52 in reactie op Sylvia Stuurman Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Sylvia. Mijn getallen komen uit een ander onderzoek, waar ik meer vertrouwen in heb, namelijk de uitstroom van technische babyboomers, waar geen vervangers voor zijn.

 • Ton evertsen, za 05 januari 2013 18:04 in reactie op Sylvia Stuurman Reageer op Ton

  Ton

  te makkelijk feit is ook dat in geen enkel ander land het percentage parttimers zo groot is onder vrouwen als in nederland. parttimers maken nu eenmaal geen carrière. 1 van de grootste problemen in de gezondheidszorg is de uitstroom van (voornamelijk mannelijke) huisartsen terwijl de instroom (in meerderheid vrouwen) veel minder uren wil werken, waardoor er dus een tekort ontstaat.

  Voeg daar nog aan toe dat vrouwen nu eenmaal vaak een carrierebreuk hebben vanwege het gezin (nederland heeft een heel laag % werkende moeders) en je kunt die verschillen voor een groot deel verklaren.

  Het feit dat bedrijven als asml in het buitenland kijken is zeer jammer, dat daar een mogelijkheid ligt is duidelijk maar ook asml, dat veel geld moet steken in opleiding van werknemers, zal op zoek zijn naar mensen die fulltime willen werken.

 • Sylvia Stuurman, za 05 januari 2013 19:17 in reactie op Ton evertsen Reageer op Sylvia

  Sylvia

  [te makkelijk feit is ook dat in geen enkel ander land het percentage parttimers zo groot is onder vrouwen als in nederland. ]

  Tsja, dat krijg je als je hier 2-6 weken krijgt (als je vrouw bent) of 1 dag (als je man bent) om voor je pasgeboren kind te zorgen.
  In Noorwegen krijgen beiden 1 jaar, samen te verdelen (de man moet minimaal 3 maanden daarvan voor z'n rekening nemen).

  Iedereen weet dat het voor een kind bepaald niet optimaal is om vanaf week 2 tot 6 fulltime in een creche door te brengen. Ouders doen graag wat *wel* optimaal is voor hun kind, en dus blijft de meestverdienende werken en gaat de minderverdienende minder werken.

  Als je daar iets aan wilt veranderen (en dat zou ik erg aanmoedigen) dan moet je erkennen dat ouders de tijd horen te krijgen om voor hun pasgeboren kind te zorgen.
  Vrouwen *en* mannen.

  Als die tijd gelijkwaardig wordt verdeeld, zijn vrouwen bovendien een nadeel op de arbeidsmarkt kwijt ten opzichte van mannen (die zal wel kinderen krijgen, en dat gaat ons geld kosten cq dat wordt lastig: dat geldt dan ook voor mannen).

 • sjaak deintellectueel, za 05 januari 2013 22:14 in reactie op Sylvia Stuurman Reageer op sjaak

  sjaak

  =====In Noorwegen krijgen beiden 1 jaar, samen te verdelen (de man moet minimaal 3 maanden daarvan voor z'n rekening nemen).=====

  Dus in Noorwegen wordt het je als man door de overheid verboden om te werken na de bevalling? Wat een achterlijk land is het ook, ze hebben geluk dat ze zoveel olie hebben anders was het allang een arm land geweest of eigenlijk gebleven moet ik zeggen.

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven