Bio Bekijk alles van Ivan Wolffers Word fan

Ivan Wolffers

Ivan Wolffers Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

24 november 2012 Reageer (8) 1370 x bekeken Leven RSS

De designer vagina

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de 72 medische procedures in de cosmetische chirurgie van de vagina

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

In BMJ – een gerespecteerd medisch vakblad – is een artikel te vinden over de zogenaamde designers' vagina. Veel vrouwen zal het ontgaan zijn wat daarmee bedoeld wordt, vandaar dat ik er even aandacht aan wil besteden.

Zelf hoorde ik er voor het eerst over toen artsen klaagden dat ze steeds vaker het verzoek van allochtone vrouwen kregen het maagdenvlies te herstellen. Ik veronderstel dat het iets is als de gewoonte om in het wit te trouwen, een onderdeel van de beeldvorming rond de rite de passage van ongebonden meisje naar getrouwde vrouw. Ik wilde toen onderzoek doen naar hoe vaak vrouwen met die vraag zich bij de zorg melden, wat ze ervan verwachten en hoe artsen ermee omgaan. Dat dan weer in vergelijking met schaamlipcorrectie, een ingreep waar ook steeds meer om wordt gevraagd omdat vrouwen hun schaamlippen te groot vinden. Het ging ons erom iets in beeld te brengen van invloed van cultuur en beeldvorming op lichaamsbesef en de gevolgen op de vragen waarmee men in de zorg te maken heeft. We kregen nooit geld voor het onderzoek.

Inmiddels zijn er zo'n 72 medische procedures bekend in de cosmetische chirurgie van de vagina en behalve schaamlipoperaties en maagdenvliesherstel wordt ook vaginale verjonging (strakker maken) en G-spotvergroting aangeboden. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd hoe websites over dergelijke behandelingen informatie verschaffen.

Misschien is wel voorspelbaar wat er uit het onderzoek kwam: er werd vooral op de voordelen gewezen en de mogelijke nadelen werden gebagatelliseerd. Dat is echter een heel gebruikelijke trend in medische voorlichting vanuit beroepsgroepen die zelf over hun marktwaar voorlichten. Het feit dat er ook maar heel weinig goed onderzoek naar is gedaan maakt het er niet beter op. Alleen wat klanttevredenheidsonderzoek wordt er meestal gedaan. "Geef aan op een schaal van vijf hoe tevreden u bent met uw geheel verjongde vagina."

De onderzoekers waren vooral geshockeerd over het feit dat er in de informatie niets te vinden is over leeftijdsgrenzen en dat gedurende het leven de vrouwelijke geslachtsorganen gewoon veranderen. Dat is normaal en geen probleem.

Bij Taschenverlag kocht ik jaren geleden eens een prachtig boek waarin het werk van plastisch chirurgen werd getoond en daarbij werd hun werk beschouwd als kunst. Elke chirurg had zo zijn eigen stijl en signatuur. Bij dit artikel over de designer vagina moest ik daar ook ineens aan denken. "Goh, heb jij een D&G vagina? Jeetje is die niet een beetje uit?"

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van vrijdag nalezen: Dopamine bouwt mee aan een beter geheugen
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond
Laatste Reacties (8) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Jan B, za 24 november 2012 21:46 Reageer op Jan

  Jan

  G-spot vergroting? Dan moet je eerst weten of het ding wel bestaat en daarna ook nog waar het te vinden is. Worden vrouwen hier niet een beetje opgelicht?

 • wilfred degens, za 24 november 2012 14:09 Reageer op wilfred

  wilfred

  Nu begrijp ik iets wat ik eerst nog een raadsel vond. G-spotvergroting is de oorzaak van de onverzadigbaarheid van mijn vriendin, Voor zij naar de gynaecoloog gegaan was zgn voor een kleine geheimzinnige ingreep, was zij in geen afmattende uren "tevreden" te krijgen. Nu is zij aan die "tevredenheid" verslaafd en tot een onherkenbare nymfo in bed gemetamorfoseerd. Kan ik ergens de rekening indienen voor deze slopende gevolgen in ons nachtleven?

 • Frank Lenssen, za 24 november 2012 14:56 in reactie op wilfred degens Reageer op Frank

  Frank

  Wees er zeker van dat de gehele Joop-ledenpopulatie intens met je meeleeft, Wilfred.

  Dat is geen sinecure. Wat zeg ik: je lijdensdruk is voelbaar.

  Misschien organiseer ik wel een collecte voor je.

  Maar jaloers ben ik ook.

 • Jan B, za 24 november 2012 21:49 in reactie op wilfred degens Reageer op Jan

  Jan

  Informeer eens bij je zorgverzekeraar of viagra in het standaardpakket zit en of je je er anders voor kunt bijverzekeren. Per slot van rekening is er volgens mij sprake van een medische noodzaak in jouw geval. Dit is gewoon niet vol te houden anders.

 • Marq Pas, za 24 november 2012 11:42 Reageer op Marq

  Marq

  "Geef aan op een schaal van vijf hoe tevreden u bent met uw geheel verjongde vagina."
  ---
  Was dat ook een vraag aan de man van de verjongde vagina?

 • Marc 's Mening in de Marge, za 24 november 2012 13:20 in reactie op Marq Pas Reageer op Marc

  Marc

  Als in: Mag ik u voorstellen aan mijn Vagina? Dit is Els.

 • Frank Lenssen, za 24 november 2012 11:27 Reageer op Frank

  Frank

  Het heeft iets tragisch als mensen zich te weer stellen tegen datgene wat de natuur met ze voorheeft en doet. Ik zou voor alle plastische chirurgie wensen dat ze alleen toegepast wordt om redenen van gezondheid en hygiëne, en uiteraard in extreme gevallen van esthetische afwijkingen (die tot pesten, isolement, depressie leiden). En natuurlijk bij brandwonden en verwante ernstige zaken.

  Je hebt tegenwoordig een psychiatrische categorie die 'body dysmorphic disorder' (BDD) genoemd wordt. Dat houdt in dat mensen obsessief met hun uiterlijk bezig zijn, zó obsessief dat ze extreem lang in de spiegel kunnen turen, het kleinste oneffenheidje als een ramp zien, en zelfs dingen waar gaan nemen die er niet echt zijn. De volgende stap is de gang naar de chirurg. Daarna is er tijdelijke tevredenheid. Dan is ófwel de aangebrachte correctie niet genoeg, of juist te veel, of betrokkene vindt weer iets anders. Mensen raken hieraan verslaafd, en uiteindelijk kan, door oplopende schulden, het faillissement naderen, de relatie met de partner schipbreuk lijden, vul maar aan.

  (Dit moet niet verward worden met narcisme - het gaat hier vaak om mensen met een sterk moreel besef en empathie met anderen. Nie voor niets wordt BDD in verband gebracht met obsessief-compulsieve stoornissen.)

  Bovenstaande is écht en erg. Men kan zich voorstellen dat de huidige bizarre, en in mijn optiek fascistoïde modellen- en beauty-industrie, met al die glossy's en die gestoorde celebrity-cultuur een enorme druk legt op vooral jonge mensen om te streven naar een perfect eenheidslichaam. Streven naar iets wat niet bestaat is ziekmakend, en perfectie staat gelijk met de dood zelf. Daarmee zeg ik niets nieuws.

  (Ik zal niet ingaan op de logische tegenacties, van mensen die zich juist willen onderscheiden: extreme tatoeages, piercings, tot en met automutilatie aan toe.)

  Tenslotte: er zijn heel interessante wetenschappelijke onderzoeken op dit terrein, die bijvoorbeeld laten zien dat mensen met BDD, en verwante aandoeningen als anorexia en boulimia, een andere manier van waarnemen hebben, vergeleken met mensen die daar niet mee kampen. Ze hebben uitzonderlijke vermogens om details op te merken, zeer snel ook nog. Maar ze schieten tekort in het maken van een totaalbeeld, een snelle vorming van een algemene perceptie van 'dat wat er is'. Dat lijkt een beetje triviaal, totdat je beseft welke implicaties voor het dagelijks leven dat heeft.

  Als ik tijd heb en anderen gereageerd hebben, dan kom ik er nog op terug.

 • Evert van Vliet, za 24 november 2012 12:19 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Evert

  Evert

  De schokkende waarheid over een geschoren foef is dat nu de lippen genivelleerd moeten worden.
  Iets dat ook populair is voor de oren wanneer de mode de haarlijn verlegt, de voorhuid van de penis indien het verstandelijke vermogen van de ouders is aangetast etc..etc...

  Kortom; het zit allemaal tussen de oren, zo ook het aanmeten van guitig nageslacht voor hen die dat kunstje van nature niet kunnen flikken.

  Je zal d'r maar 'recht' op hebben om het door de meute in stand gehouden onderwijs en alles dat daaraan verwant is daartoe aan te wenden.

  Het mes d'r in!

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven