Bio Bekijk alles van Abdelkarim El-Fassi Word fan

Abdelkarim El-Fassi

Abdelkarim El-Fassi Journalist

15 juni 2012 Reageer (17) 920 x bekeken Leven RSS

Oud worden in Nederland

We praten ouderen onvermijdelijk een minderwaardigheidscomplex aan

Kamerdebatten die in het teken staan van de 24-uurs luier. Politici die zich opportunistisch druk maken over niet gedekte heupoperaties. En tenslotte media die op de bres springen voor ouderen die bedreigd worden door verkeerslichten die te snel op rood springen. Je zou bijna medelijden krijgen met de ouderen in Nederland.

Ouderen roepen een beeld bij ons op: infantiele senioren die in verzorgingstehuizen als schimmen rondslenteren en een ondraaglijke lucht met zich meenemen. Eenzame ouderen die dagelijks hun appartement op 7 hoog verlaten om vervolgens naar de supermarkt te gaan, op zoek naar een praatje. En in het journaal zien we tenenkrommende items over bejaarde voetgangers, die te weinig tijd zouden krijgen om een kruispunt over te steken. We praten ouderen hiermee onvermijdelijk een minderwaardigheidscomplex aan.

En als het nog niet erg genoeg is, wordt hun aanwezigheid, hun bestaansrecht ook nog eens openlijk geproblematiseerd. De vergrijzing wordt vandaag de dag zoals het klimaatprobleem gepresenteerd: 'als we niet snel iets doen aan de uitwassen van ouderdom, sterven we uit.' Uit die angst is de G500 ontstaan, een aanklacht tegen ouderen. En nu ook de partij 50+, een aanklacht tegen zemelende jongeren. Jong, oud. Iedere generatie wordt gedwongen zich te wapenen met de eigen belangen. Je zou je kunnen afvragen of je wel oud wil worden in Nederland. Een land waarin ouderdom tot zowel een politiek als economisch probleem wordt gereduceerd.

Mijn opa daarentegen heeft het geluk gehad dat hij oud werd in een samenleving waarin aanzien meegroeit met de jaren. Hij is inmiddels overleden, maar trotseerde tot aan zijn dood de steile bergen van Tamassint. Zonder rollator. Wel vijfmaal per dag – begeleid door de oproep tot het gebed die enkele kilometers verder vanuit de plaatselijke moskee de ether in werd gezongen. Mijn grootvader gaf tot zijn laatste minuten jongeren, familieleden en buurtbewoners advies: hij maakte psychiaters en antidepressiva overbodig. De ene keer kon het over verdwenen kippen gaan, op andere momenten over de huwelijksproblemen van Abdellatif. Die scheen een paar bergen verder te wonen.

Mijn opa verdiende tijdens zijn leven, maar ook in het herdenken alles behalve medelijden. Hij had geen pensioen. Hij zat niet in een verzorgingstehuis. Hij was geen last en ook niet zielig. Een bestaansrecht is hem door de maatschappij gelukkig nooit ontnomen.

Dit artikel staat ook op Wij Blijven Hier!

Volg Abdelkarim ook op Twitter

Laatste Reacties (17) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Frits Guevara, za 16 juni 2012 17:02 Reageer op Frits

  Frits

  Als wij al die BTW en andere zaken zelf hadden mogen houden hadden we ook een rooskleurige en zelfstandige oude dag kunnen hebben.

 • Ginger Ted, za 16 juni 2012 12:06 Reageer op Ginger

  Ginger

  Eerst spreek je over "ons" beeld, met een stel clichébeelden, om vervolgens te tonen dat "jij" daar zelf niet bijhoort.

  Jouw opa, anders dan de onze, werd oud in een andere samenleving dan de onze, de jouwe dus, waar men de oudere respecteert schrijf je, anders dan bij "ons" wil je maar zeggen.

  Je bedoelt voor de duidelijkheid die samenleving waar, behalve opa's, sowieso vooral ook mannen gerespecteerd worden, anders dan bij ons, om ook eens een cliché te gebruiken. Voelt dat prettig en is het terecht?

  Nou even zuiver redeneren: De oudere generatie hier wordt in het geheel niet miskend maar er zijn door de enorme vooruitgang, de seksuele revolutie van bijna vijftig jaar terug, waar sommige andere samenlevingen nog niet eens aan begonnen zijn, veel minder kinderen geboren per gezin. Daardoor is er een grijze golf aanstaande, die weliswaar, tijdelijk is, maar zo langdurig en ingrijpend, dat het niet te rechtvaardigen is de jongere generatie daar volledig zorg voor te laten dragen. Dat kan overigens ook helemaal niet, zeker niet nu er ook nog een crisis bij komt.

  Daarom zullen de tegenwoordig veel gezondere Westerse ouderen hier, die door enorm toegenomen gezondheid en levensverwachting veel langer in staat zijn te blijven functioneren, of zich op enige wijze zelf te kunnen onderhouden, wat ze overigens, vrijgevochten als ze zijn, ook veel vaker nastreven, langer minder afhankelijk moeten zijn van onderhoud door derden. Maar dat willen velen van hen ook steeds meer. Ik heb het dan niet over stratenmaken of ontginnen van ruig land. Er blijven genoeg ander zinvolle en zelfvoorzienende bezigheden, en in ieder geval mogelijkheden om voor zichzelf te zorgen zonder al te afhankelijk te zijn. En gaat het echt niet meer dan zijn er voorzieningen en is er zorg, ook van de familie. Ik spreek je nog wel eens om te zien welke samenlevingen, ook binnen Nederland, over zeg maar twintig jaar beter voor hun ouderen zorgen. Want ik weet donders goed wat je bedoelde. Ik denk dat je je nog wel eens lelijk kunt vergissen over hoe dat straks zal zijn als ik het vermogen tot zelfvoorziening van velen, ook niet ouderen, bij die diverse samenlevingen, ook binnen Nederland, zie. Maar dat ligt dan natuurlijk weer vooral aan die andere samenleving.

  Ik kan je wel tonen hoe de trendsetters van de toekomstige zeer nabij oudere Westerse zich nu al laten zien:

  http://advancedstyle.blogspot.nl/

 • Michiel Online, zo 17 juni 2012 10:54 in reactie op Ginger Ted Reageer op Michiel

  Michiel

  nou ginger ted, hier heb je een 100% nederlander. en deze 100% nederlander vertelt jou dat die bejaardentehuizen huizen zijn waar mensen in de vergetelheid worden gestopt omdat de rest van nederland het te druk heeft met de vruchten te plukken van hun harde werk.

  ze hebben het er ook wel zelf net zo goed naar gemaakt met hun keuzes in het verleden, maar ja, dit is dus wel totaal fout want wij gaan hier gewoon mee door. :)

  met vriendelijke groeten,

  een 100% nederlander.

  p.s. het maakt ook geen f*ck uit waar je vandaan komt.

 • Ginger Ted, di 19 juni 2012 07:49 in reactie op Ginger Ted Reageer op Ginger

  Ginger

  Addendum: Die betere samenleving van jou waar het de vrouwen zijn, inclusief oma zolang ze kan, die zorgen, voor hen die het nodig zijn, ook voor elkaar, en die het niet nodig zijn, zoals nagenoeg alle mannen.

 • annie koenders, za 16 juni 2012 11:43 Reageer op annie

  annie

  Ik vind het prachtig dat mensen gezond oud worden, maar het woordje gezond dat is het crusiale woord, is niet alle mensen gegeven heel veel mensen zijn niet op oude leeftijd gezond, er is veel leed bij oude mensen, mijn ouders zijn beide niet oud geworden,ik kan daar over meepraten , dus heel mooi dat je oud wordt maar moet wel leefbaar zijn.

 • Zingende Zaag, za 16 juni 2012 11:13 Reageer op Zingende

  Zingende

  Met honderduizenden mensen afhankelijk van een uitkering en een relatief grote 4-taire sector en een verhoudingsgewijs groot extern budget leeft NL boven zijn stand. Dat we al niet genoeg zouden afdragen is fabeltje omdat NL al de hoogste fiscale tarieven in de wereld heeft.
  Kortom, de herstructurering zal gaan zitten in het veel efficienter inzetten van een veel kleinere 4-taire sector, en een pas op de plaats vwb externe gelden, w.o. ook ontwikkelingshulp en andere uitgaven.
  Met eerlijke wereldhandelsverdeling is ontwikkelingshulp in 10 jaar amper meer nodig overigens. Als dan ook nog eens in de betreffende landen democratie zou zijn, vrouwen naar school mogen en over hun voortplanting mogen beschikken, dan wordt het nog wel eens wat.
  Tot dat moment is ontwikkelingshulp helaas een pleister op de wond van een te zachte heelmeester. In de landen zelf snappen ze trouwens onze opdringerigheid dienaangaande helemaal niet.

 • de REALITEIT ., za 16 juni 2012 01:17 Reageer op de REALITEIT

  de REALITEIT

  Abdelkarim, mijn opa stierf voor een supermarkt met de fiets aan de hand. Hij was 89 jaar. Ging met zijn vriend, een oud buurjongen met 85 jaar vriendschap, dagelijks boodschappen halen voor zijn familie. Op de donderdagmiddag gingen wij iets leuks doen. Biljarten, Herten kijken. Etc.. Op de zondag kwam hij naar de voetbalclub.
  Abdelkarim wat wil je nu vertellen dat jij een uitzondering bent, met jou cultuur ?

 • Bas Grootel, vr 15 juni 2012 18:33 Reageer op Bas

  Bas

  Dit is in mijn ogen een gebrek aan inzicht op de nederlandse maatschappij van een immigrant. Hij snapt gewoon helemaal niets van Nederland. Beschamend omdat hij ons daar wel op aanvalt. Sorry. Mijn grenzen zijn hiermee overschreden. Hoe waagt u het om emotionele zaken te vergelijken met uw eigen cultuur. U begeeft zich op een gevaarlijk emotioneel gebied. Niet doen. U verliest ten alle tijden.

 • Han van der Horst, za 16 juni 2012 08:38 in reactie op Bas Grootel Reageer op Han

  Han

  Het enige wat half Nederland de afgelopen tien jaar gedaan heeft, is de mensen uit andere culturen en landen om hun gewoontes de maat nemen. Misschien is het goed, Bas, als je eens ervaart hoe dat voelt en hoe dat overkomt en hoe geweldig een dergelijke houding de ander inspireert om "in te burgeren".

  Dat is één. Nou punt twee. Ik heb zelf de eer in de buurt te komen van de herfst des levens (kijk hoe voorzichtig ik het formuleer) en ik kan je verzekeren dat ik hen mijn generatiegenoten het zat zijn te worden afgeschilderd als mensen die het allemaal niet meer zo aan kunnen, die aan de ene kant in aanmerking moeten komen voor demotie omdat het we het niet meer zo zien en niet meer zo productief zijn (terwijl we natuurlijk wel moeten blijven werken, merkwaardige parqadox) als opvreters, als mensen die niet genoeg gespaard hebben en als lui die straks een overdreen beroep doen op de gezondheidszorg. Dat dit alles de essentie is van ons bestaan en onze rol in Nederland.

 • Donald Duck, zo 17 juni 2012 08:52 in reactie op Han van der Horst Reageer op Donald

  Donald

  Abdelkarim heeft gelijk. Nederlandse ouderen zijn gewoon afhankelijke kasplantjes. Ze zijn afhankelijk van uitkeringen, subsidies voor van alles en nog wat, zorginstellingen, woningbouwverenigingen, vrijwilligers enz. enz.

 • Bogdan Slaapmoe, ma 18 juni 2012 23:23 in reactie op Donald Duck Reageer op Bogdan

  Bogdan

  En als ze zich niet kapot gewerkt hadden om jou de welvaart te schenken die ze zelf als naoorlogse generatie niet hadden dan had jij je niet zo''n grote waffel kunnen permitteren.

 • Bas Grootel, vr 15 juni 2012 18:26 Reageer op Bas

  Bas

  Ik snap hier niets van. Hoe komt deze meneer er op dat wij onze ouderen niet goed zouden verzorgen. Niet in steile bergen. Nee die zijn er niet in Nederland. Maar ik heb zo schoon genoeg van dit allochtone hallaloeia. Waar was meneer toen zijn opa stierf. Hier dus. Nou wij zijn ook hier en hier sterven onze ouderen. En wij zijn er bij. Houden handen vast. En kussen de monden. Waar was jij toen je opa stierf. Ik was bij hem. Gewoon in Nederland. Ik mocht ook zijn ogen dichtdoen. Nog nooit zo'n kul verhaal gelezen. Man je weet gewoon niet waar je het over hebt.

 • Edwin Vink, za 16 juni 2012 05:30 in reactie op Bas Grootel Reageer op Edwin

  Edwin

  Maar ouderen worden hier niet goed verzorgd. We stoppen ze in bejaardentehuizen, klagen over te dure zorg voor oudeen , vinden dat ze hun rollatortje zelf maar moeten betalen, dat ze doorwerken tot ze erbij neervallen, terwijl er andere kant kriteik op ze is dat ze niet flexible zijn. etc etc. Dat u toevallig bij uw opa was toen die stierf heeft geen moer met deze constatering te maken. Ouderdom wordt nou eenmaal als een last gezien, ouderen worden van hun zelfstandigheid ontdaan , behalve als ze het niet meer zijn. dan zijn ze een last en zitten ze 3 dagen in dezelfde luier achter de geraniums in een wegstophuis.

 • Mc. William, za 16 juni 2012 11:31 in reactie op Bas Grootel Reageer op Mc.

  Mc.

  U snapt er niets meer van. Dat is wel duidelijk. Het stuk gaat niet over mensen die de ogen van hun overleden geliefde sluiten, of daarvan de hand vast houden. Het stuk gaat niet over U persoonlijk, noch over mensen waar het niet over gaat! En wat dat allochtone geOH betreft, ook daar gaat het stuk niet over. Begin eens met begrijpend lezen, scheelt een stuk. En als U daarmee klaar bent bezoek dan eens wat willekeurige bejaardenhuizen, of geriatrische verpleeghuizen. En geef dan vooral je ogen goed de kost, en niet te vergeten je OREN.

 • a P, vr 15 juni 2012 16:54 Reageer op a

  a

  Een prachtig stuk.

  Onze sociale wetgeving heeft ons asociaal gemaakt, er is geen eigen zorgplicht meer voor ouderen en jongeren, we kunnen alles maar zo snel als mogelijk dumpen in een opvang en gaan klagen als de instanties dit niet goed genoeg doen, maar er aan denken om het zelf te doen Ho maar.

  Wat u verteld over u opa, herken ik uit de Balkan. Mensen die tot het einde een menswaardig bestaan hebben zonder rollator en vaak met familie. Dit geldt overigens niet alleen voor ouderen, maar ook voor de zieken. Ik ken hier iemand die al vanaf 1983 in de AOW heeft gezeten door een bedrijfsongeval. Hij kon nog wel werken, maar mocht niet meer omdat het te gevaarlijk was. Deze man voelde zich vanaf die tijd altijd nutteloos.

  In de Balkan creeeren die mensen een omgeving voor zichzelf waardoor ze wel kunnen functioneren en hebben ze wel de trots van het zelfstandig zijn.

  Het wordt tijd dat wij ook weer terug gaan naar die mentaliteit.

 • Donald Duck, za 16 juni 2012 11:29 in reactie op a P Reageer op Donald

  Donald

  "In de Balkan creeeren die mensen een omgeving voor zichzelf waardoor ze wel kunnen functioneren en hebben ze wel de trots van het zelfstandig zijn.

  Het wordt tijd dat wij ook weer terug gaan naar die mentaliteit. "

  Dat gaat niet lukken. Nederlanders denken dat alles altijd door de overheid geregeld moet worden. Nederlanders zijn bang om hun leven in eigen handen te houden.

 • Jim Peeters, vr 15 juni 2012 16:19 Reageer op Jim

  Jim

  uw opa was onder de nederlandse gezondheidszorg waarschijnlijk 5 a 10 jaar ouder geworden. Dit is het nadeel van goede zorg. Nederlanders overleven hartinfarcten , vele soorten kanker tot uiteindelijk lichaamsonderdelen zelf het niet meer aankunnen

  Gelukkig is tegenwoordig iemand van 70 even energiek als iemand van 60 in 1970.

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven