Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom Ajax van PSV verloor

  •  
09-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
13138846_1198061286900944_2698991468288325495_n
Wat ging er mis bij Ajax? Van voetbal heb ik niet veel verstand, maar de diagnose over de afgelopen weken is natuurlijk eerst en vooral psychologisch: geen eenheid, geen strijdbare karakters, geen overtuiging.
De manier waarop Ajax dit weekeinde het landskampioenschap verspeelde was ook voor de neutrale voetballiefhebber ontluisterend. Als seizoenkaarthouder voelde ik me rijp voor psychiatrische behandeling na het fiasco van de Vijverberg. Behalve de sportieve eer werden er talloze miljoenen verspeeld, en werd het seizoen 2016-2017 op voorhand al een stuk minder leuk. Als je niet kunt winnen van De Graafschap, een ploeg die al veroordeeld was tot extra wedstrijden voor lijfsbehoud en waar niets op het spel stond bij dit duel, heb je ook niets te zoeken in de poulefase van de Champions League natuurlijk. Ajax is nu veroordeeld tot de voorronden, en zal eind juli al een topprestatie moeten leveren om nog wat te kunnen verdienen in het kampioenenbal. De hele seizoensopbouw wordt daardoor totaal anders (lees: gecompliceerder).
Psychologische bende Kwam dit uit de lucht vallen? Eigenlijk niet. De wanprestatie in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, een paar weken terug, was ongeveer even verontrustend als het echec van zondag. Middels een onterechte penalty nog net gelijkgespeeld, maar wat een wanprestatie, ook toen al. Van voetbal heb ik niet veel verstand, maar de diagnose over de afgelopen weken is natuurlijk eerst en vooral psychologisch: geen eenheid, geen strijdbare karakters, geen overtuiging.
Mentale weerbaarheid Aan de andere kant van de Noordzee zagen we de afgelopen maanden hoe het ook kan: Leicester City, een ploeg die qua plek op de budgetranglijsten in Engeland vergelijkbaar is met De Graafschap bij ons, leverde een onwaarschijnlijke teamprestatie door met overmacht kampioen te worden. Maar bij nadere beschouwing was ook dit niet onverwacht. In februari zag ik de ploeg onverdiend verliezen van Arsenal (2-1), maar uit de manier waarop kon je al zien dat het niet deerde voor de mentaliteit van de spelers. De mentale weerbaarheid was zo groot dat het slechts een incident bleef, deze tegenvallende uitkomst.
Teveel financiële belangen Iedereen begrijpt dat het wonder van Leicester niet goed te verklaren is, anders was het ook nooit geschied. Maar dat de chemie tussen coach en spelers, en spelers onderling, ongekend was kan ook niemand ontgaan zijn. Geluk? Voor een deel vast, maar ondertussen vergeten de meeste mensen in het professionele voetbal te leren van dit soort sportieve mirakels. Je kunt een selectie met twintig toptalenten bij elkaar kopen, maar als er geen psychologisch evenwichtig team op het veld staat, dan wordt het nooit wat. Bij Ajax ontbrak het aan karakter in de ploeg, niet aan technisch talent. Een speler die dat had kunnen brengen was best te vinden, als men er naar had gezocht. Maar in de criteria voor de aankoop van spelers die tegenwoordig miljoenen kosten staan psychologische kenmerken nog altijd niet expliciet vermeld. En aan het smeden van een hecht teamverband wordt nog immer nauwelijks gewerkt. Zeker niet in verhouding tot de financiële belangen die er op het spel staan. Een kijkje in de keuken van de Amerikaanse profsport (basketbal, honkbal, American football) zou voor veel Europese voetbalbobo’s een goede investering zijn. Als je weet hoe je mentale kracht bij een team kunt  bewerkstelligen, verlies je het kampioenschap niet in de laatste wedstrijd in de Achterhoek.

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.