Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Speur mee naar onderzoek over seksueel geweld en afkomst

  •  
15-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1458 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-01-13-om-20.05.55
Geenstijl en de wegkijkers van de jaren negentig
Deze vrijdag brengt Van Rossem op GeenStijl een alarmerend bericht. Drie kwart van de verkrachters is allochtoon, meldt de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Daar wil je dan het jouwe van hebben. Dat rapport is vast met een vloek en een zucht aan de google-haak te slaan.
Dat viel nog niet zo mee. Wel verscheen al gauw een artikel uit Trouw  dat grote overeenkomsten vertoont met Van Rossems bericht. Het werd gepubliceerd op 27 juli 1996. In de vermaledijde jaren negentig dus, toen al die media maar wegkeken en de problematiek verdoezelden en zelfs de gezegende Pim Fortuyn nog aan het ontwaken was. Toen dus kwamen dit soort berichten standaard in een om zijn politieke correctheid uitgekreten krant als het links-christelijke Trouw. Dat niet alleen: onderaan het artikel uit 1996 staat de volgende zinsnede: “ZENZ pagina 3, in Nederland mag je met vrouwen doen wat je wilt”. Er is dus ook nog een uitgebreid achtergrondartikel.
Een enkel stuk? Nog een voorbeeld: op 26 oktober 1996 waste Henk Müller seksistische Marokkaanse jongens vreselijk de oren. In de Volkskrant. Ja, er wordt meestal op gezag van Fortuyn veel onzin voor zoete koek aangenomen over hoe vreselijk het allemaal was in het laatste decennium van de twintigste eeuw. Nu wordt duidelijk waarom de gegevens die Van Rossem noemt allemaal van twintig jaar terug zijn. Prof. dr. Leo Lucassen krijgt veel kritiek omdat hij in De Wereld Draait Door conclusies over de huidige vluchtelingen trok op basis van onderzoek naar hoe het met asielzoekers uit de jaren negentig is afgelopen.
Wie op zoek gaat naar recenter onderzoeksmateriaal over het verband tussen zedendelinquentie en etnische afkomst, vindt dan de studie uit 2008 van Arjen Blokland en Anton van Wijk, die Sywert van Lienden bij DWDD zo verkeerd citeerde. Zij werkten onder auspiciën van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, waarvan de website  heel veel interessante informatie bevat voor wie geïnteresseerd is in de verbanden tussen misdaad en veiligheid. Verder googlen bracht een artikel boven water uit het Journal of Population Economics. Daarin wordt gesteld dat de binnenkomst van immigranten wel de vrees voor misdaad vergroot maar de werkelijke criminaliteit niet. Dat lijkt in overeenstemming met de dalende misdaadcijfers in Nederland.
Toch is het mij niet gelukt om zo gauw recent wetenschappelijk materiaal over de correlatie tussen etnische of religieuze achtergrond en aanranding/verkrachting te vinden. Hopelijk zijn er onder de lezers van dit stukje deskundigen die zulk materiaal wel paraat hebben en daaruit ter verrijking van de kennis der totale Joop-gemeenschap zouden willen citeren. Uiteraard bedoel ik dan volgens wetenschappelijke criteria gefundeerde informatie want ik ga er in tegenstelling tot sommige anderen niet van uit dat modellen politiek gefundeerd zijn en wetenschappelijke conclusies ook maar een meninkje.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.