Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wouter Bos wil referendum over euro

  •  
10-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
bos_300_05.jpg
Niet meer achteraf klagen: 'Ja of Nee moet heldere consequenties hebben'
Oud-minister van Financiën en voormalig PvdA-leider Wouter Bos wil dat er een referendum wordt gehouden over de euro. Volgens Bos is dat een goede manier om meer draagvlak te scheppen. Het referendum zou dan wel ‘digitaal’ moeten zijn, met dus maar twee mogelijke opties en daarbij duidelijk alle consequenties.
Bos ontvouwde zijn idee zondagavond tijdens een debat, het Crisisdiner , in de Balie te Amsterdam. Volgens Bos zou een ‘ja’-stem betekenen dat we instemmen met gevolgen die nu voortdurend als munitie door populisten worden gebruikt: een deel van de soevereiniteit afstaan, toezicht accepteren en landen in nood te hulp schieten. En bij een ‘nee’ stappen we ook echt uit de EMU, de Europese Monetaire Unie.
Bos wil op deze manier populisten de wind uit de zeilen nemen die luidkeels verkondigen zogenaamd ‘vóór Europa’ te zijn maar ondertussen iedere maatregel proberen te dwarsbomen.
Video vanaf 1:09:45. Andere deelnemers aan tafel zijn Ewald Engelen hoogleraar financiële geografie en Harald Benink, hoogleraar Banking & Finance, Tilburg University.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.