Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders vormt Europese fractie met radicale partijen

  •  
16-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wilders_europa300.jpeg
Fractie gaat 'Europa van Naties en Vrijheden' heten
PVV-leider Geert Wilders en Marine Le Pen gaan een officiële fractie vormen in het Europees Parlement. Ook andere omstreden politici gaan meedoen.
NRC schrijft over de nieuwe fractie:
Dat Wilders en Le Pen alsnog gaan samenwerken met de Poolse KNP is opmerkelijk. Gesprekken over samenwerking met de Polen liepen vorig jaar zomer nog stuk. Dat had te maken met de leider van de partij, Janusz Korwin-Mikke, die graag omstreden uitspraken over vrouwenstemrecht, Joden en homo’s deed.
De PVV weigerde eerder samen te werken met met de Hongaarse partij Jobbik omdat die te radicaal zou zijn, maar met afzonderlijke leden lijkt hij geen problemen te hebben en die leden lijken bij de fractie betrokken te gaan worden. Janice Atkinson zat voor Ukip in Europa maar werd uit de partij gezet nadat ze sjoemelde met declaraties. Voor Wilders is dat geen punt, en kan ze aansluiten bij ‘Europa van Naties en Vrijheden’.
Hans-Christian Strache
FPÖ-lijsttrekker Harald Vilimsky wordt onderdeel van de fractie maar de vraag is hoelang dat zal duren. Hij zei eerder het Derde Rijk ‘liberaal’ te vinden vergeleken met Europa. Ook leverde hij snoeiharde kritiek op Israel naar aanleiding van de invasie in Gaza. Hij zei destijds dat het Westen daarover zweeg omdat volgens hem de EU en de VS lobbyorganisaties van Israel zijn. Wilders is juist zeer pro-Israel en wuift alle kritiek op het land weg. FPÖ werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door oud-nazi’s. De NOS schrijft:
De eerste voorzitter was een oud-SS’er die in de nazi-regering minister van Landbouw was geweest. Pas begin jaren 80 werd het een ‘normale’ liberale partij en coalitiepartner in de Oostenrijkse regering.
De Europese eis is dat minimaal 25 leden uit zeven EU-landen in de fractie komen. Volgens Wilders is dat nu gelukt.
Update In de nieuwe Europese fractie komen PVV, Front National, FPÖ, Lega Nord en het Vlaams Belang samen. Ook enkele leden van het Congres van Nieuw Rechts en een voormalig lid van de Britse UKIP-fractie doen mee.
Foto: Twitter

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.