Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WHO: bestrijdingsmiddel Monsanto veroorzaakt waarschijnlijk kanker

  •  
24-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
roundup300_01.jpg
Lancetstudie: glyfosaat - dat onder meer in het Monsantobestrijdingsmiddel Roundup zit - veroorzaakt waarschijnlijk non-Hodgkinlymfomen
Hoewel Monsanto altijd heeft volgehouden dat het bekende bestrijdingsmiddel Roundup niet schadelijk is voor de gezondheid, lijken wetenschappers nu het tegendeel te hebben bewezen. Uit een overzichtsstudie, verricht in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad The Lancet Oncology, blijkt dat glysofaat – het hoofdbestanddeel in ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel Roundup – ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen’.
De auteurs van de overzichtsstudie  citeren drie studies waaruit blijkt dat mensen die regelmatig worden blootgesteld aan glysofaat – zoals boerderijmedewerkers – een ‘verhoogd risico hebben op non-Hodgkinlymfomen, zelfs na correctie voor blootstelling aan andere pesticiden’. Daarnaast worden studies op zowel mensen als dieren aangehaald, waaruit zou blijken dat de chemische stof “cellen beschadigt op DNA- en chromosomaal niveau, bij zoogdieren, en bij menselijke dierlijke cellen in vitro”. Ook zou zijn bij inwoners van diverse landbouwgemeenschappen ‘verhoogde chromosomale schade’ in het bloed zijn gemeten nadat er met glysofaat (in diverse samenstellingen) was gespoten.
Bekijk ook ZEMBLA: De gen-tech lobby
Cc-foto: Mike Mozart

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.