Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wetenschappelijke claims mindf*ck onzin'

  •  
20-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
mindfck.jpg
Wetenschapsfilosofen kraken claims televisieprogramma
In het televisieprogramma ‘Mindf*ck’ houdt illusionist Victor Mids bekende en onbekende Nederlanders voor de gek met onverklaarbare illusies. Hij claimt dat hij dat kan door zijn illusionistische talenten te combineren met wetenschap. Hij is ten slotte afgestudeerd medicus.
Volgens wetenschapsfilosofen Hans Dooremalen en Herman de Regt is dat onzin en is de wetenschappelijke koppeling niet terecht. Herman de Regt:
Als Victor Mids de pincode uit iemands gedachten haalt dan is hij gelukkig wel zo slim om te zeggen dat hij geen gedachten kan lezen, maar lichaamstaal kan interpreteren. Maar we weten allemaal dat dat niet kan. De psychologie laat zien dat zulke gedetailleerde informatie als een getal uit je hoofd halen op grond van je lichaamstaal… dat gaat niet.
Met wetenschap heeft het programma volgens Herman de Regt en Hans Dooremalen niets te maken. Victor blijft volhouden dat hij een combinatie van wetenschappelijke methodes en illusies beoefent. Alleen:
Ik vertel nooit wanneer ik wat doe. Dat is uiteindelijk aan hen en de kijkers thuis.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.