Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weerstand tegen Dijsselbloem groeit

  •  
06-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
dijsselbloem300_25.jpg
Update: Verwelkte Roos van Jonge Socialisten voor Dijsselbloem ... SP-leider Emile Roemer roept Dijsselbloem op op te stappen als Eurogroepvoorzitter … Ook Rick van der Ploeg wil dat Dijsselbloem functie neerlegt … 'Hele traject heeft gefaald'
Nu de Grieken ‘tegen’ hebben gestemd, groeit de weerstand tegen Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter. SP-leider Emile Roemer, maar ook econoom en PvdA’er Rick van der Ploeg vindt dat het tijd is dat Dijsselbloem zijn conclusie trekt. Hij heeft poker gespeeld, hoog ingezet en verloren. Tijd om zijn functie neer te leggen dus.
RTEmagicC_ANP-28408562.jpg
Het is dapper dat de Grieken zich niet onder druk hebben laten zetten en dat ze er voor gekozen hebben om voor minder harde bezuinigingen te stemmen. Dat betekent dat er snel opnieuw onderhandeld moet worden in Brussel. Vanuit Griekenland hebben ze een duidelijk signaal afgegeven om met een ander team onderhandelaars te komen. Het lijkt me duidelijk dat dit voor minister Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter onhaalbaar is om die onderhandelingen te gaan doen.
Roemer is van mening dat Dijsselbloem de druk te hoog heeft opgevoerd. Hij wijst vooral ook op het ondemocratische gehalte van de onderhandelingen:
Het moest per se een ‘ja’ worden. Hoe ondemocratisch kun je zijn, hij zegt dat een ‘nee’ betreurenswaardig is. Dat vind ik ongepast. Ik vraag me af of hij de juiste man op de juiste plaats is […] Hij heeft keihard, rechts bezuinigingsbeleid opgedrongen aan Griekenland, terwijl dat economisch, maar ook sociaal onverantwoord is.
Die ondemocratische houding is geheel in lijn met hoe het er in Brussel aan toe gaat. Voorzitter van het Europarlement, Martin Schulz, zei onlangs nog dat het tijd is voor nieuwe verkiezingen in Griekenland. Als het aan Schulz ligt zou tot die tijd een regering van technocraten aantreden. Hij vindt dat premier Tipras het Griekse volk manipuleert.
Rick van der Ploeg
Wat SP-leider Roemer betreft moet niet langer bezuinigd worden in Griekenland, om de economie er weer bovenop te krijgen. Eerst moet er weer geld verdiend worden, “alleen dan hebben we nog enige kans dat we ons geld terugkrijgen”. 
Update 15.30
Ook de Jonge Socialisten, de jongeren van de PvdA, zeggen  hun steun aan Jeroen Dijsselbloem op. De Verwelkte Roos was eigenlijk bedoeld voor Willem Vermeend, maar de twijfelachtige eer gaat nu toch naar Dijsselbloem. JS-voorzitter Bart van Bruggen:
Het totale gebrek aan compassie met het Griekse humanitaire drama dat Dijsselbloem getoond heeft maakt dat hij onze Verwelkte Roos nu meer dan wie ook verdient.”
Volgens de JS heeft Dijsselbloem geprobeerd met rechtse recepten geprobeerd Griekenland uit de crisis te helpen.
Van Bruggen:
Als Dijsselbloem volhoudt dat hij z’n idealen als eurogroepvoorzitter thuis moet laten, kan hij beter vertrekken. Aan een sociaaldemocraat op die plek heeft niemand wat, als die zich als neoliberaal gedraagt. De menselijkheid is zoek. Voor sociaaldemocraten gaat economie om meer dan schulden en tekorten, maar de eurogroep en de voorzitter daarvan blijven daar oorverdovend stil over.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.