Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wat we bereiken is vrij revolutionair'

  •  
24-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
dijss_300_03.jpg
Jeroen Dijsselbloem: rit uitzitten moet, val kabinet leidt tot anderhalf jaar stilstand ... Samsom kan nog steeds premier worden ... Voorzitter Eurogroep zorgde er persoonlijk voor dat zijn Griekse collega werd ontslagen
Als het aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ligt zit dit kabinet de rit gewoon uit, zo verklaart hij tegenover Nu.nl. Hij sluit ook niet uit dat Diederik Samsom bij de volgende verkiezingen alsnog premier wordt. En hij ziet dit kabinet als ‘vrij revolutionair’. Het mag lijken alsof de bewindsman op een andere planeet leeft maar vergis je niet. Het ‘nobody fucks with Jeroen Dijsselbloem’ wordt duidelijk uit een reconstructie van Nieuwsuur. Dijsselbloem zorgde er eigenhandig voor dat zijn belangrijkste opponent binnen Europa, zijn Griekse collega Varoufakis, aan de kant werd gezet.
Volgens de PvdA-minister is het een slecht idee als er nu verkiezingen komen:
Ik zou er zeer voor pleiten dat dit kabinet eind volgend jaar nog steeds zit. Als minister van Financiën weet ik dat Nederland gebaat is bij economische en financiële stabiliteit. Daar hoort ook politieke stabiliteit bij.”
“Bij een val van het kabinet staat het beleid anderhalf jaar stil. En stilstand is achteruitgang. En met verkiezingen gaan politici weer van alles beloven wat niet waar kan worden gemaakt. In ieder geval niet alles. Verkiezingen zijn het mooiste wat er is, maar eens in de vier jaar is wel voldoende.”
“Iedereen die denkt dat de huidige peilingen de uitslag worden, gaat zich vreselijk vergissen. Ik heb ook vaker gezien dat Wilders of Pechtold bovenaan stonden in de peilingen, maar de uitslagen waren vaak toch heel anders.”
“Wat wij als kabinet hebben bereikt is vrij revolutionair. Nederland is echt weer een interessant land. Dat merk ik als ik in het buitenland ben. Dan vragen mensen: wat hebben jullie gedaan?”
“We hebben zelf onze huizenmarkt en ons pensioenstelsel verwaarloosd. Zelf de kosten in de zorg uit de klauwen laten lopen. Dat vergt harde ingrepen, en dat maakt je niet populair, maar het resultaat voor Nederland begint wel erg overtuigend te worden.
Jeroen Dijsselbloem heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, werd ontslagen. Dat achterhaalde Nieuwsuur in een reconstructie van de onderhandelingen met de linkse Griekse regering van premier Tsipras. Varoufakis, een speltheoreticus die opzien baarde met zijn onconventionele benadering, noemt in een interview met de Volkskrant de uitkomst van die onderhandelingen een staatsgreep. 
De reconstructie van Nieuwsuur wordt op maandag 28 december uitgezonden maar in een vooraankondiging maakt het programma alvast bekend waarom de politieke carrière van Varoufakis zo snel, na amper een half jaar, eindigde.
Op een gegeven moment was de verhouding binnen de Eurogroep tussen de andere ministers en Varoufakis zodanig verziekt dat er geen basis voor gesprek was. En dan zie je gewoon aankomen dat het verkeerd afloopt. Dat probleem heb ik wel besproken met premier Tsipras aan de telefoon.”
– U heeft hem opgebeld en gezegd het gaat niet langer zo?
“Daar kwam het wel op neer.
De minister van Financiën werd niet ontslagen maar wel door Tsipras weggehaald uit het onderhandelingsteam. Hij bleef zich keren tegen het toegeven aan de eisen van Brussel en nam uiteindelijk op 6 juli ontslag.
In een reactie stelt Varoufakis dat het handelen van Dijsselbloem laat zien hoe vuil het spel is dat Europa speelt. Tegenover de Volkskrant zet hij de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep neer als een marionet die aan de touwtjes hangt van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.
‘Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd’, zegt Varoufakis over de onderhandelingen begin dit jaar over het derde reddingspakket voor Griekenland van 86 miljard euro. ‘De Eurogroep zou nooit een regering tolereren die was verkozen op basis van een programma dat haar uitdaagde.’
(…)
Varoufakis heeft slechte herinneringen aan de vergaderingen van de Europese ministers van Financiën die hij in zijn korte regeerperiode (januari-juli 2015) bijwoonde. ‘Als je een psychopaat bent en je smult van conflict, dan is de Eurogroep the place to be.’
Volgens Varoufakis moest Griekenland niet toegeven aan de eisen van Brussel. Het dreigement dat het land dan uit de Eurozone gezet werd, zou volgens hem nooit waargemaakt worden.
Dijsselbloem ziet dat anders, zo blijkt uit het interview met Nu:
Ik denk dat het beeld dat de eurozone aan een zijden draadje hing niet klopt. Als Griekenland er op het hoogtepunt van de eurocrisis was uitgevallen, was de euro en de monetaire unie weggeslagen, maar nu zitten we echt in een andere fase.” 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.