Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat nou, medisch beroepsgeheim?

  •  
18-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
schippers300_15.jpg
Fraude bestrijden is belangrijker dan privacy ... Kabinet wil einde maken aan medisch beroepsgeheim 
Als het aan het kabinet ligt, komt er een einde aan het medische beroepsgeheim. Dat schrijft dagblad Trouw in de weekendeditie. De krant heeft een conceptwetsvoorstel in handen van de ministers van Volksgezondheid, Justitie en Sociale Zaken, waarin wordt geregeld dat verzekeringsartsen en medisch adviseurs bij het vermoeden van fraude voortaan patiëntendossiers moeten overhandigen. Artsen moeten dus als een soort spion te werk gaan en hun beroepsgeheim negeren als zij denken dat er met een arbeidsongeschiktheid- of zorguitkering wordt gesjoemeld.
RTEmagicC_schippers850.jpg
Ik dacht altijd dat het beroepsgeheim niet wordt verkwanseld voor financiële belangen. Dat blijkt dus naïef te zijn. Verzekeringsartsen zijn toch niet van de fraudebestrijding? […] In een fractie van de gevallen is er sprake van uitkeringsfraude. Moeten wij daarom het beroepsgeheim opofferen? Als de verzekeringsarts een spreekplicht krijgt, komt het vertrouwen met integere cliënten onder druk te staan.
Er moet niet te gemakkelijk over het belang van vrije toegang tot de gezondheidszorg worden gestapt. Wij hebben al gedragsregels opgesteld hoe te handelen bij vermoedens van fraude. Een wetsvoorstel waarbij het verstrekken van medische gegevens wordt verplicht, is ons inziens niet nodig.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.