Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wapenstilstand in Syrië ... maar eerst nog maximale schade aanrichten

  •  
12-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-09-12-om-13.56.51
Maandagavond treedt in Syrië dan eindelijk een staakt-het-vuren in werking. Voor het zover is, is Assad echter van plan alles uit de kast te halen om ‘ heel Syrië ’ te heroveren. Dat liet de Syrische president weten na een bezoek aan een moskee in Darayya, een voorstad van Damascus die jarenlang door de troepen van Assad is bestookt.
‘De staat is vastbesloten om elk gebied van de terroristen terug te nemen en opnieuw op te bouwen,’ zei Assad. Vanaf zonsondergang geldt in het land een wapenstilstand, zoals door de Russen en Amerikanen overeengekomen, voor alle strijdende partijen, met uitzondering van terreurgroepering IS.
Direct na het afkondigen van het staakt-het-vuren liet de strijdende oppositie in Syrië al weten mee te doen, maar sceptisch te zijn over de haalbaarheid van het plan. Zij hebben er weinig vertrouwen in dat Assad de rebellen inderdaad met rust laat, ook omdat er volgens hen geen afspraken zijn gemaakt over sancties voor het schenden van het akkoord.
De burgeroorlog in Syrië begon ruim vijf jaar geleden en heeft tot nu toe meer dan 280.000 mensenlevens gekost, het overgrote deel daarvan burgers. Miljoenen Syrische burgers zijn voor het geweld in eigen land op de vlucht geslagen. Assads uitspraken van maandag lijken er nu op te wijzen dat hij voor het bestand ingaat zijn tegenstanders nog maximale schade wil toebrengen.

Meer over:

syrië, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.