Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vluchtelingenhaters saboteren volksvergadering

  •  
16-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geldermalsen300.jpg
Raadszaal Geldermalsen ontruimd na bestorming door tegenstanders azc...Politiechef uit schok in persconferentie...Meeste relschoppers afkomstig Geldermalsen...Zoon gemeenteraadslid bedreigd
Opnieuw is een inspraakavond over een asielzoekerscentrum compleet uit de hand gelopen door gewelddadigheden van ‘bezorgde burgers’. In Geldermalsen moest de raadszaal woensdagavond ontruimd worden, nadat tientallen relschoppers de hekken buiten het stadhuis omverwierpen en het gebouw bestormden. De politie die probeert te voorkomen dat betogers het gebouw binnendringen wordt met vuurwerk bekogeld en heeft waarschuwingsschoten gelost.
Veel inwoners van #Geldermalsen hebben zich verzameld voor het gemeentehuis waar zo de raadsvergadering begint. #AZC pic.twitter.com/nq9fS2xsbT
— Britt Lap (@BrittHVNL) December 16, 2015
De NOS schrijft: 
Het is verschrikkelijk dat we hier onder politiebescherming moeten vergaderen”, zei burgemeester Miranda de Vries, toen de kruitdampen van het vuurwerk in de raadszaal te ruiken waren. Kort daarna werd de raadszaal ontruimd.
Update vrijdag 17 december: 
Steeds meer informatie over de gewelddadigheden tijdens de inspraakavond komt naar boven drijven. Het is inmiddels door politiechef Lute Nieuwerth van Gelderland Zuid bekend gemaakt dat de veertien arrestanten allemaal uit Geldermalsen komen. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, zijn het niet enkel buitenstaande leden van de extreemrechtse NVU die xenofobische ideeën hebben en er niet om schromen geweld te gebruiken.
Nieuwerth uit zijn verbazing over de gebeurtenissen en zegt geschokt te zijn ‘door de brute aanval, die heel plotseling was en de aanwezige agenten een aantal minuten heeft overrompeld’. Ook benadrukt hij dat ongeveer negentig procent van de vandalen uit Geldermalsen komt. 
De collega’s van Nieuwert voelden zich volgens hem ‘enorm bedreigd’. Hij uit zijn waardering voor de agenten die al die tijd ‘lijn wisten te houden’. Drie van hen waren genoodzaakt de wapen te trekken en waarschuwingsschoten te lossen. 
De politie roept mensen die beelden hebben op om die te delen. Ook wordt er bij Justitie een strafrechtelijk onderzoek naar de rellen gestart. Daarnaast is gemeenteraadslid Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP woensdag voor de vergadering bedreigd. Hij doet donderdag aangifte. 
De telefoon ging thuis en mijn oudste zoon nam op. Hij kreeg te horen dat we er allemaal aan zouden gaan als zijn vader zou stemmen voor een asielzoekerscentrum.
Video: @BritHVNL

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.