Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vluchtelingen in Calais opnieuw op de vlucht

  •  
20-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
24038739973_5581dd0c44_k
‘De Jungle’ wordt het vluchtelingenkamp in het Franse Calais ook wel genoemd. Duizenden vluchtelingen overleven er in erbarmelijke omstandigheden in de hoop uiteindelijk naar Groot Brittannië te kunnen oversteken. Maar de Franse autoriteiten hebben gezegd dat ze moeten vertrekken, er is niet voldoende capaciteit meer voor ze. De Franse politie heeft nu  een ultimatum gesteld: vanaf dinsdag wordt het kamp in stappen ontruimd.
De Belgische omroep VRT meldt zaterdagochtend dat hulporganisaties inmiddels juridische stappen hebben genomen tegen de ontruiming. Zij zijn van mening dat er veel te weinig plek is om de vluchtelingen op andere plaatsen in Frankrijk op te vangen.
Een hulpverlener vertelt aan de VRT :
"De politie heeft 800 mensen geteld in het kamp, maar dat klopt niet. Er leven 3.551 mensen, waarvan 438 kinderen. De Franse staat heeft 300 plaatsen over in de containers in Calais en 600 verspreid over heel Frankrijk."
Volgens de hulpverlener lopen er dus 2.000 mensen het risico nergens meer terecht te kunnen.
"We denken dat die mensen zullen rondzwerven. Er is een grote kans dat ze ook aan de Belgische kust zullen eindigen."
Het vluchtelingenkamp in Calais is regelmatig onderwerp van discussie. Veel vluchtelingen die geen asiel in Frankrijk willen aanvragen zien de plek als een weg naar Groot Brittannië, of via veerboten, of via de kanaaltunnel. Onlangs nog, bestormde een grote groep vluchtelingen in Calais de haven in de hoop op een ferry naar Engeland te kunnen stappen. Dat mislukte toen.
De vluchtelingen in Calais leiden een verwarrend en onzeker bestaan en zijn regelmatig mikpunt van rechtse politici en vorige week nog door een extreem-rechtse groepering. De afgelopen weken werden mensen in het vluchtelingenkamp belaagd en mishandeld, schreef de Independent. Van echte opvang is geen sprake, het provisorische kamp wordt ook wel de grootste sloppenwijk van Europa genoemd.
Het aantal vluchtelingen dat er woont is de afgelopen maanden ondanks capaciteitsproblemen toegenomen. In de zomer van vorig jaar trok de Europese Unie nog vijf miljoen euro uit om het kamp geschikt te maken voor extra vluchtelingen bovenop de 3000 die er toen zaten.
Fotograaf Geronimo Matulessy verbleef vorig jaar drie dagen tussen de vluchtelingen die in het kamp wonen en maakte er een indrukwekkende beeldreportage over. Bekijk : ‘ Op de vlucht in Calais
cc foto: malachybrowne
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.