Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vertrouwen in politici bijna nul

  •  
22-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
ANP-studentes_debat300.jpg
Nederlanders vinden Roemer de meest betrouwbare politicus, maar geen premier 
Nederlanders hebben erg weinig vertrouwen in politici. In de top 5 van de minst betrouwbare Nederlanders staan Wilders, Rutte en Samsom achtereenvolgend op de lijst. Daarmee verkeert het vertrouwen in politici op een dieptepunt.
Een Nederlandse politicus blijkt evenveel vertrouwen te genieten als een autoverkoper, oftewel: vrijwel nul. Dat is de conclusie van het onderzoek dat tijdschrift Reader’s Digest deed in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.
Uit een representatieve steekproef onder 700 Nederlanders zegt 85 procent weinig of geen vertrouwen te hebben in politici. Daarmee scoren onze volksvertegenwoordigers het laagst van alle beroepsgroepen. 
Meer dan de helft vindt dat politici niet begaan zijn met hun welzijn. En iets minder dan de helft van de Nederlanders vindt de Tweede Kamer in het geheel niet te vertrouwen. Als rapportcijfer scoort de Kamer slechts een 5,2. 
In de top 5 van meest betrouwbare Nederlanders staat de koningin op één, gevolgd door Frans Bauer, Emile Roemer, Erica Terpstra en Mark Rutte. Welke politicus het meeste vertrouwen geniet zegt echter nog niets over of hij ook premier wordt. Uit een analyse van de gegevens van meer dan 100.000 mensen, die op onder meer Trouw.nl het Kieskompas invulden, blijkt dat als de strijd tussen Rutte en Roemer gaat, Nederland toch liever voor de VVD-lijstrekker kiest. Dat komt met name doordat de SP-leider minder steun krijgt van kiezers van andere partijen. 
Foto voorpagina: Studentes bij een verkiezingsdebat in Utrecht
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.