Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verkiezingsdebat RTL gaat door ondanks dat PVV en VVD laten afweten

  •  
14-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
pvvvd
Het RTL verkiezingsdebat op 26 februari gaat toch door, ondanks dat de VVD en PVV besloten om niet mee te doen omdat ze hun zin niet kregen. De partijen waar nu mee gedebatteerd wordt zijn: CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.
Het debat zou door de weigering van VVD en PVV bijna niet meer doorgaan maar de omroep besloot toch door te zetten. Hieronder de verklaring van RTL:
"RTL heeft besloten om op zondag 26 februari het ‘RTL Rode Hoed Debat’ te organiseren in Amsterdam met de lijsttrekkers van de vijf volgende partijen: CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. Onder leiding van Frits Wester gaan de lijsttrekkers vanaf 21.00 uur bij RTL4 in debat over hun opvattingen, verschillen, leiderschap en de toekomst van Nederland. RTL geeft hiermee gehoor aan een massale roep van kijkers om meer debat op tv. Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: “We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen. Daarom hebben we besloten de verkiezingscampagne op tv met dit debat af te trappen. Ik kan zeggen dat alle vijf lijsttrekkers ondertussen hebben toegezegd.” RTL heeft – na het afhaken van PVV en VVD voor het Premiersdebat – deze keer gekozen voor de grootste vijf partijen in de Peilingwijzer na PVV en VVD. CDA, D66 en GroenLinks liggen daarbij op kop. De verschillen met SP en PvdA zijn in de laatste Peilingwijzer zeer gering."
RTL geeft hiermee gehoor aan een massale roep van kijkers om meer debat op tv. Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: “We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen. Daarom hebben we besloten de verkiezingscampagne op tv met dit debat af te trappen.
Ik kan zeggen dat alle vijf lijsttrekkers ondertussen hebben toegezegd.” RTL heeft – na het afhaken van PVV en VVD voor het Premiersdebat – deze keer gekozen voor de grootste vijf partijen in de Peilingwijzer na PVV en VVD. CDA, D66 en GroenLinks liggen daarbij op kop. De verschillen met SP en PvdA zijn in de laatste Peilingwijzer zeer gering.
Dit jaar doet een recordaantal partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart: maar liefst 31 partijen hebben de kiesdrempel weten te halen en mengen zich in de strijd om zetels in de Tweede Kamer. Lang niet iedereen kan aan bod komen in het RTL-‘premiersdebat’, waar op basis van de peilingen lijsttrekkers voor worden uitgenodigd. RTL was in eerste instantie van plan slechts vier lijsttrekkers uit te nodigen, maar met de verschuivingen in de peilingen zouden vijf of zes lijsttrekkers ook mogelijk zijn. “Het debat moet recht doen aan de democratische principes”, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws. Als de verschillen in de Peilingwijzer te klein zijn, dan zou het logischer zijn om vijf tot zes lijsttrekkers uit te nodigen.
Veto, roepen VVD en PVV nu. De partijen hebben met elkaar afgesproken niet mee te doen aan een debat waar meer partijen bij aanwezig zijn. “Vijf of zes partijen is niet de afspraak”, aldus een woordvoerder van de VVD. Bij meer dan vier lijstrekkers “komen we niet”. Een week later wordt een groter debat, met acht lijsttrekkers, gehouden. De PVV en VVD zeggen dat dat de reden is niet met vijf of zes in totaal aan te willen gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.