Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitkeringsverdrag met Marokko verdwijnt

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1080 keer bekeken
  •  
8150856778_b0b63d9dc2_z
Het uitkeringsverdrag met Marokko, dat bestond om ook in Marokko uitkeringen te kunnen doorbetalen aan Marokkaanse Nederlanders, wordt na lang touwtrekken afgeschaft.
Het uitkeringsverdrag met Marokko bestond al sinds 1970 en was al langer punt van discussie. In het verdrag was geregeld dat uitkeringen ook naar Marokko kunnen worden overgemaakt aan Marokkaanse Nederlanders. Maar Asscher wilde de regels aanscherpen, de hoogte van de uitkeringen aanpassen aan de koopkracht in Marokko en de kinderbijslag stopzetten. Dat leidde tot verdeeldheid binnen de regeringspartijen.
Asschers eigen partijgenoten uit zowel de Eerste als de Tweede Kamer waren het niet met hem eens. Zij vonden dat hij zich liet leiden door de ‘rechtse’ fracties PVV, SGP, CDA, VVD en ChristenUnie. Die waren voor het afschaffen van het verdrag. Volgens de rechter was afschaffen in strijd met het verdrag met Marokko en Marokko wilde niet meewerken aan een verdragswijziging.
Asscher gaf eerder al te kennen dat als de onderhandelingen met de Marokkaanse regering nergens op uit zouden komen, hij een wet zou indienen om het verdrag op te zeggen. Dat gebeurde en uiteindelijk stemde de Tweede Kamer voor het schrappen van het verdrag. Nu is ook de senaat akkoord gegaan met het opheffen van de regeling. GroenLinks, SP en de PvdA, Asschers partij dus, stemden tegen.
Gevolgen Een mogelijk nadeel van het opheffen van het verdrag is dat het negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de relatie tussen Marokko en Nederland. Het bedrag dat via uitkeringen naar Marokko gaat, is namelijk relatief laag. Critici van het plan het verdrag op te zeggen vragen zich af of het geen symboolpolitiek is en of afschaffen wel opweegt tegen andere diplomatieke belangen.
Helft van AOW Het verdrag stopt op 1 januari volgend jaar, schrijft de NOS. Dat komt erop neer dat Marokkaanse Nederlanders in Marokko gekort worden op hun AOW. Ze krijgen dan nog maar de helft van het wettelijk minimumloon, omdat Nederland zonder het verdrag niet meer kan controleren of er sprake is van samenwonen.
Asscher blijft wel hopen dat Marokko zich bedenkt en later alsnog wil meewerken. In het debat met de senaat zei hij dinsdag: ‘Mijn deur staat altijd open’.
 

Meer over:

marokko, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.