Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer pleit voor belastingontwijking door havens

  •  
01-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
haven
De Tweede Kamer is het zelden eens, maar over het EU-besluit dat de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam, plus drie andere Nederlandse zeehavens, vanaf 1 januari 2017 belasting moeten betalen was de verontwaardiging overal even heftig. Van de SP tot de VVD werd schande gesproken van de vennootschapsbelasting voor havens, die als doel heeft het internationale speelveld gelijk te trekken. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
SP-er Farshad Bashir waagde het zelfs om voor te stellen die belasting dan maar via Ierland te ontwijken:
"Geef ze een ruling waardoor zeehavens winst onbelast mogen doorsluizen. Als het om 4 procent van de Nederlandse werkgelegenheid gaat mogen we daar best handig mee omspringen."
Andere partijen stelden voor om overheden de havenbedrijven in Nederland een hogere vergoeding te laten geven voor de publieke taken die ze vervullen, zoals baggeren of CO2-opvang. De winstbelasting, die voor Rotterdam oploopt tot €60 mln per jaar, zou dan weer ‘terugvloeien’ naar de havens.
Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes wijst er terecht op dat het gebruik van ‘de verboden woorden terugvloeien en terugsluizen’ in strijd is met Europese afspraken en gaat niet in beroep tegen het Brusselse besluit:
"Dan zeggen we: als staatssteun niet mag, heffen we belasting en in ruil daarvoor geven we staatssteun. Dat is vragen om ellende. Het is niet zo slecht om tot de orde te worden geroepen, speciaal op het terrein van staatssteun, omdat we daar echt ten principale voorvechters zijn van een gelijk speelveld. In het politieke gevecht in Brussel tegen staatssteun voor andere zeehavens en voor een gelijk speelveld, zou niet passen dat Den Haag zich verzet voor het EU-Hof in Luxemburg zodra het over Nederland zelf gaat. Het is in essentie niet raar dat de havenbedrijven vennootschapsbelasting betalen. IJmuiden doet dat ook. Schiphol sinds vijftien jaar ook. Het is in essentie een economische sector."
De Europese Commissie werkt momenteel aan onderzoek naar staatssteun voor zeehavens in andere EU-landen, dus er is geen sprake van achterstelling van Nederland, aldus Wiebes:
"Aan België en Frankrijk zijn maatregelen opgelegd, die nog niet publiek zijn. Ze hebben twee maanden om daaraan te voldoen, anders volgt daar ook een inbreukprocedure net als bij Nederland. Er gebeurt wel iets. We hebben twintig jaar lopen tutten over de Europese plicht om vennootschapsbelasting voor overheidsondernemingen in te voeren en waren uiteindelijk het op één na laatste land dat dat deed."
Het Rijk sluit echter wel aan bij het beroep dat Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen, Delfzijl en Moerdijk tegen het EU-besluit gaan instellen.
Cc-foto: RNW
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.