Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Twee-graden grens bereikt: opwarming van de aarde op hol geslagen’

  •  
04-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-04-om-22.22.53
Wetenschappers waarschuwen er al jaren voor en het was een van de belangrijkste discussiepunten tijdens de klimaattop in Parijs: als de aarde meer dan twee graden opwarmt, zullen de gevolgen desastreus zijn.
De grote vraag die regelmatig wordt gesteld is echter: wanneer bereiken we dat punt van twee graden opwarming? Volgens een journalist van Slate Magazine afgelopen maand.
“De opwarming van de aarde is op hol geslagen. We hebben zojuist een verschrikkelijke klimaatmijlpaal bereikt”. Dat schreef meteoroloog Eric Holthaus op Slate.
Holthaus analyseerde de laatste statistieken van de maand februari over de opwarming van de aarde en concludeerde dat de gemiddelde temperatuur op het Noordelijk Halfrond voor het eerst in de geschiedenis de twee graden grens heeft bereikt. Hoewel de gemiddelde stijging van twee graden maar kort duurde, was het wel degelijk een feit: de gevreesde twee graden opwarming die nog zo ver weg leek, is er al.
Er wordt veel gediscussieerd over de vraag wanneer de opwarming van twee graden een feit zal zijn. Onlangs rekende een groep internationale onderzoekers nog uit hoeveel minder CO2 we zouden moeten uitstoten om onder de twee graden grens te blijven. Uit dat onderzoek bleek dat we over ongeveer 25 jaar een opwarming van twee graden bereiken.
Maar volgens Holthaus is zijn analyse van de laatste meteorologische gegevens het bewijs dat die grens al is bereikt. En dat terwijl wereldleiders in Parijs op de klimaattop afspraken te proberen de opwarming onder die twee graden, namelijk 1,5 graden, proberen te houden.
In het artikel over zijn bevindingen schrijft Holthaus dat zelfs de klimaatsceptici die zeggen dat de opwarming niet door mensen komt nu geschrokken reageren. Zo haalt hij een oud NASA-wetenschapper Roy Spencer aan die de stijging van de afgelopen maanden ‘enorm’ noemde.
Het nieuwe dieptepunt in de klimaatverandering komt bovenop een lange reeks warmterecords. Zo was 2015 het warmste jaar in 136 jaar. Holthaus zette een groot aantal cijfers op een rij in zijn stuk en concludeert: “Klimaatverandering verdient al onze aandacht”.
Vanuit de Nederlandse politiek is die aandacht vooralsnog nog steeds niet groot genoeg. Dat bleek vrijdag ook weer uit een interview met de directeur van de Nederlandsche Bank in NRC. Job Swank vindt dat de Nederlandse politiek harder moet strijden voor minder CO2-uitstoot om de opwarming van de aarde te beperken. Zo zegt hij:
"We lopen achter als het gaat om de productie van duurzame energie en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft te maken met de energie-intensieve industrie in Nederland."
NRC stelt hem de vraag hoeveel tijd we nog hebben voor die veranderingen. Swank daarover:
"Dat weten we niet precies. Het hangt ervan af hoe je de transitie vormgeeft. Als je binnen één decennium wereldwijd van alle kolen af wilt, heeft dat gigantische gevolgen voor de groei van de wereldeconomie. Dat zal dus niet gebeuren. Maar hoe langer je wacht, hoe meer pijn en hoe groter de kans dat er grote schokken aan de economie worden toegebracht. Dus laten we morgen beginnen, zou ik zeggen."
Met de bevindingen van de Amerikaanse meteoroloog uit Slate in je achterhoofd, is dat ‘morgen’ al te laat.
Beeld: NASA

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.