Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer boven Syrische grens

  •  
24-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3885 keer bekeken
  •  
turkseF16-300.jpg
Het toestel zou het Turkse luchtruim hebben geschonden
Turkse F16’s hebben een Russisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven de Turks-Syrische grens, nadat het toestel het Turkse luchtruim had geschonden. Dat meldt de Turkse zender Haberturk TV.
De Turkse zender heeft  beelden uitgezonden waarop te zien is hoe het vliegtuig brandend naar beneden stort. Twee piloten zouden daarop met een parachute in het gebied zijn geland. Volgens een woordvoerder van het Turkse leger werd het toestel gewaarschuwd voordat het naar beneden werd gehaald en neerstortte bij het dorp Yamadi, 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia. De Russen bevestigen dat er een toestel is neergehaald, maar ontkennen de Turkse berichtgeving. Volgens Moskou vloog het gevechtsvliegtuig boven Syrië en is het vanaf de grond in dat land neergehaald.
Boven het noorden van Syrië vliegen momenteel Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen, maar ook vliegtuigen van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS onder leiding van de VS. Ook Nederland hoort bij de coalitie, maar voert geen luchtaanvallen uit boven Syrië. In oktober schonden Russische gevechtsvliegtuigen ook al eens het Turkse luchtruim, maar liefst twee keer in een weekend. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep toen onmiddellijk de ambassadeur van Rusland op het matje met de mededeling dat het land dat het luchtruim schendt verantwoordelijk wordt gehouden ‘voor enig ongewenst incident’. 
Cc-foto: Turkse F16 ‘Fighting Falcon, Darren Flinders

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.