Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toekenning Wajong-uitkeringen met 90 procent gedaald

  •  
30-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
436 keer bekeken
  •  
Wajong.jpeg
Nadat de regels rondom de uitkering zijn aangescherpt daalt het aantal mensen met een Wajong-uitkering drastisch
Sinds 2015 is de regelgeving rondom Wajong-uitkeringen aangescherpt en moeten jong gehandicapten via de gemeente aan het werk
De Wajong is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd een langdurige ziekte of handicap hebben gekregen. Het aantal toekenningen van Wajong-uitkeringen was in de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar daar is dus nu een eind aan gekomen, meldt het tv-programma Nieuwsuur dinsdag.
Het nieuwe beleid geldt niet voor mensen die al voor 2015 een Wajong-uitkering ontvingen, maar nieuwe jonggehandicapte aanvragers krijgen alleen nog Wajong van het UWV als vaststaat dat ze echt nooit meer kunnen werken.
Bijstandsuitkeringen  Terwijl het verlenen van het aantal Wajong-uitkeringen drastisch gedaald is, is er nog steeds sprake van een stijging van de bijstandsuitkeringen. Het is mogelijk dat het ‘probleem’ zich op die manier verplaatst. Maar dit is volgens Nieuwsuur nog niet meer zekerheid te zeggen:
Of iemand die is afgewezen voor een Wajong bij de gemeente ook daadwerkelijk een bijstandsuitkering krijgt, hangt af van zijn woonsituatie. Als diegene huisgenoten heeft met een inkomen, wordt zijn bijstand gekort of heeft hij helemaal geen recht op bijstand.
Gerrit van der Meer, voorzitter van de Landelijke Cliënten Raad (LCR), vindt dat de situatie is doorgeschoten:
Alle mensen die een beetje kunnen werken, zoals mensen met het syndroom van Down, mensen met een halfzijdige verlamming, iemand met een verstandelijk vermogen van een 6-jarige, die kunnen dingen doen en daarom werken. En dus moeten zij naar de gemeente en hebben zij geen recht meer op een Wajong-uitkering.” 
Foto cc: Nieuwsuur

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.