Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tepels mogen weer op Facebook (als je borstvoeding geeft)

  •  
11-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
boorstvoeding.jpg
Sociale netwerksite geeft heel klein beetje toe aan protest… Maar bizarre censuur blijft bestaan
Iedereen heeft het erover, je ziet ze overal, maar op Facebook zijn ze verboden: tepels. Het leidt al jaren tot felle discussie en protest: waarom mogen vrouwenborsten niet in beeld en mannenborsten wel? Inmiddels is er een klein overwinninkje voor de protesteerders: de vrouwelijke borst mag op Facebook, maar alleen als het om een vrouw gaat die borstvoeding geeft.
Dat schrijft de Huffington Post.
In stilte heeft Facebook de policy gewijzigd: vrouwen die borstvoeding geven mogen daar nu foto’s van op Facebook zetten. Onder andere dankzij de actiepagina  ‘Hey F@cebook, Breastfeeding is Not Obscene’, met petitie. Maar daarmee is het bizarre beleid van Facebook ten aanzien van borsten nog steeds niet voldoende gewijzigd, vinden de vele tegenstanders. Zelfs wie een foto plaatst van een borstamputatie wordt geblokkeerd. En dat terwijl foto’s van dronken vrouwen die opmerkingen plaatsen als “slipped the bitch a rufie” (rufie = rape drug) wel gewoon toegestaan. 
RTEmagicC_rihanna-topless-lui_01.jpg
Terwijl Facebook de vrouwenborsten van de site probeert te weren, wordt de commotie erover alleen maar groter. De hashtag #FreeTheNipple trekt steeds meer aandacht. Dit kwam onder andere nadat de account van zangeres Rihanna op Instagram, (waar Facebook eigenaar van is) werd geblokkeerd omdat er teveel bloot op te zien was. Instagram hief de blokkering weer op, maar voor Rihanna was het toen al te laat. Uit woede hoef ze uiteindelijk zelf haar account op.
Ook de dochter van Bruce Willis en Demi Moore, Scout Willis, maakte zich boos om de regels. Willis had een foto op Instagram geplaatst waarop ze een doorzichtig truitje droeg. Meteen blokkeerde Instagram haar account. Uit woede ging ze met ontbloot bovenlichaam de straat op in New York, waar het niet verboden is om topless te zijn, en plaatste de foto’s op Twitter  met daarbij de tekst: “Legal in NYC but not on @instagram” and “What @instagram won’t let you see #FreeTheNipple”.
De nieuwe wijziging is maar een zeer beperkte stap voorwaarts. Zeker als je bedenkt de sociale netwerksite een week geleden nog zonder waarschuwing of verklaring de Facebookpagina van de feministische actiegroep Femen International uit de lucht haalde. De Facebooksite van Femen had meer dan 80.000 volgers. De feministische actiegroep heeft inmiddels een nieuwe Facebookpagina aangemaakt.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.