Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Te weinig geld bij ziekenhuizen voor beste behandeling patiënt

  •  
22-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
operatieopening300.jpg
Ziekenhuizen komen voor een onmogelijke dilemma te staan: kiezen voor de goedkopere medicijnen, of zelf financieel kopje onder gaan
Artsen schrijven soms medicatie voor op basis van de prijs en niet omdat het medicijn voor de patiënt de beste oplossing biedt. Reden hiervoor is dat de artsen de vaak duurdere medicijnen niet mogen voorschrijven van ziekenhuisbestuurders, ook al zijn ze soms beter voor de behandeling van de patiënt. Het probleem ontstond toen de minister in 2012 het budget voor duurdere medicijnen naar de ziekenhuizen overhevelde. Dat meldt de NOS zondag.
Het jaarbudget voor de dure geneesmiddelen houdt onvoldoende rekening met nieuwe medicijnen die op de markt komen en nieuwe patiënten die zich melden. De minister is hiervoor gewaarschuwd toen ze in 2012 het budget voor dure geneesmiddelen naar de ziekenhuizen overhevelde. Het gaat om medicijnen die zijn opgenomen in de basisverzekering.
Professor Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC in Amsterdam:
De financiering van die dure middelen loopt achter de feiten aan. In het budget voor 2015 is geen rekening gehouden met de geneesmiddelen die er dit jaar bijkomen en met de nieuwe patiënten die we dus moeten gaan behandelen.
Levi ontvangt wegens de kosten ook verzoeken van collega’s om hun patiënten over te nemen. Iets dat hij moet weigeren omdat zijn ziekenhuis de financiële ruimte niet meer heeft. Artsen worden met hun rug tegen de muur gezet en krijgen een moreel dilemma voor hun kiezen.
Ik sta op het punt te zeggen dat we hier niet mee door kunnen gaan. Dat we moeten gaan kiezen of we die maagkankerpatiënt zijn behandeling geven of die niertransplantatie uitvoeren. Als dokters is het onze plicht om onze patiënten de best denkbare behandeling te geven. Dat kan op deze manier niet meer.
Het probleem doet zich bijvoorbeeld voor bij de behandeling van uitgezaaide maagkanker. Het medicijn hiertegen kort ongeveer 8000 euro per maand. Het middel moet gemiddeld zeven maanden gebruikt worden waardoor de totale kosten uitkomen op 60.000 euro.
De professor over de situatie rondom maagkankermedicatie:
Zulke grote bedragen aan extra uitgaven kan ik echt niet even ergens anders in mijn begroting vinden.
Cc-foto: UCDMedicine

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.