Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP'er zegt lidmaatschap op vanwege xenofobe uitspraken Marijnissen

  •  
26-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
564 keer bekeken
  •  
marijnissen
Voormalig SP-boegbeeld Jan Marijnissen kwam in opspraak toen hij vrijdag met xenofobische uitspraken reageerde op een Facebookpost van Turks-Nederlands SP-Kamerlid Cem Lacin. Die laatste werd op Facebook in het Turks gefeliciteerd met zijn beëdiging en dat vond Marijnissen blijkbaar niet kunnen en reageerde met: ‘we zijn hier in Nederland, praat Nederlands’. Voor Veerle Slegers – voormalig Statenlid en raadslid – de druppel, zij zegde haar lidmaatschap op en plaatste het op Twitter.
Als reactie gaf zij het AD :
"Facebook is persoonlijk, tweetaligheid is bovendien een feit, je kunt er prima mee functioneren. Marijnissen krijgt al hartkloppingen als hij bij Hazeldonk de grens over moet. Zo’n reactie past in een optelsom van een partij die zich niet of nauwelijks uitsprak voor menswaardige opvang van vreemdelingen of tegen discriminatie en racisme. Zo viste de SP in de vijver van de PVV. Solidaire wereldburgers en een toenemend een toenemend xenofobe nationalistische conservatieve partij gaan niet samen."
Marijnis1
marijnis2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tweede Kamerlid Lacin had sussend maar duidelijk op het commentaar van Marijnissen gereageerd door te stellen dat sommige Nederlanders hun emoties beter kunnen uiten in een andere taal en dat ook dat mogelijk moet zijn in Nederland. Ook kreeg de voormalige leider van de SP veel kritiek van Turkse Nederlanders.
Bij WNL op zondag werd aan Lilian Marijnissen gevraagd wat ze van de uitspraken van haar vader vond en die zei niet op alles van hem te willen reageren maar dat ze wel denkt dat iedereen vertegenwoordigers moet kunnen volgen. Ze zei ook dat de twee ‘wijze mannen’ het er waarschijnlijk over zouden hebben bij een kop koffie.
VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz was ook in de uitzending en die uitte wel duidelijk haar verbazing:
"Ik heb de heer Marijnissen nooit eerder gehoord over kandidaten van de SP van Turkse afkomst die deze campagne, en voorgaande campagnes, alle debatten in het Turks doen”, zei Yesilgöz. “Als er nou echt een moment is dat je zegt: ‘we moeten Nederlands praten’, dan is het bij een debat over hoe we ons land gaan inrichten en niet op Facebook"

Meer over:

sp, politiek, racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.