Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje: premier Rajoy kan ondanks nederlaag toch aanblijven

  •  
23-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22510256292_3f928cfe62_z
De Spaanse premier Mariano Rajoy blijft voorlopig toch in functie. Dat is de uitkomst van een stemming binnen de sociaal-democratische partij PSOE: een meerderheid is voor stemonthouding, waardoor de PP genoeg steun in het parlement heeft om met de liberale Ciudadanos-partij een minderheidscoalitie te vormen: samen hebben die partijen 169 van de 176 benodigde zetels. Dankzij de stemonthouding maakt PSOE een einde aan de politieke impasse waar Spanje al sinds december in verkeert.
In december vorig jaar leidden de verkiezingen in Spanje tot een historische verdeeldheid in de Spaanse politiek. De regerende conservatieve partij van premier Mariano Rajoy, de Partido Popular, moest flink inleveren en raakte haar absolute meerderheid zelfs kwijt. Het gevolg: de partij kan niet langer alleen regeren en moest voor regeringsdeelname opzoek naar een coalitiepartner. Het land kent echter historisch gezien geen coalitieregeringen: Spanje werd beurtelings bestuurd door de twee grootste partijen. Een coalitie met de socialistische partij, de PSOE, leek qua zetelaantal het meest voor de hand liggend, maar de leider, Pedro Sánchez, eiste het vertrek van Rajoy, wegens corruptie binnen de Partido Popular.
Voor het einde van deze maand moest een nieuwe regering gevormd worden, anders zouden er voor de derde keer verkiezingen uitgeschreven worden. Dat heeft PSOE nu weten te voorkomen, maar deze actie van de sociaal-democraten kan in de toekomst slecht uitpakken voor de partij; de achterban kan geen begrip opbrengen voor de gedoogconstructie. Mogelijk stapt een groot deel van de PSOE-stemmers over naar de in 2014 opgerichte Podemos-partij; een linkse partij die veel gemeen heeft met de Griekse Syriza. De hoop is nu dat PSOE door de steun invloed krijgt op de regering. PP zal vanwege de minderheidscoalitie immers altijd moeten zoeken naar steun.
cc-foto: La Moncloa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.