Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schoolprestaties kinderen kelderen door luchtverontreiniging

  •  
07-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
2255608899_065714a6e7_b
Kinderen presteren aantoonbaar slechter op school op dagen dat de luchtverontreiniging rond het schoolgebouw hoog is. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek. De onderzoekers waarschuwen in hun rapport dat er dringend maatregelen genomen moeten worden om de verkeersdrukte te verminderen.
De onderzoekers verrichtten hun metingen op drie basisscholen, in Zonhoven, Tienen en Hasselt. Wat zij ontdekten is dat de kinderen beduidend minder presteerden op de dagen met een sterke luchtverontreiniging. Hun prestaties gingen weer omhoog op de dagen dat de luchtvervuiling afnam. Voor leerlingen die ook thuis te maken hadden met verontreinigde lucht bleek het negatieve effect op hun leerprestaties chronisch.
‘De verschillen zijn subtiel maar significant,’ zegt hoogleraar Epidemiologie Tim Nawrot van de Universiteit van Hasselt, een van de onderzoekers. ‘Het effect van de luchtvervuiling is bijna even doorslaggevend als het opleidingsniveau van de ouders.’
Bron: De Standaard , cc-foto: jonbgem

Meer over:

leven, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.