Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schippers: 'Zorgklachten zijn mythes, daarom praat ik liever over islam'

  •  
06-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
Vragenuur in de Tweede Kamer

© 2015-06-23 14:32:09 DEN HAAG - Minister Edith Schippers van VWS tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANP MARTIJN BEEKMAN

De gezondheidszorg en alle problemen die daarbij komen kijken vormen voor Nederlanders een van de grootste zorgen. Kijk hierboven bijvoorbeeld het fragment uit Pauw van drie vrouwen die zonder zorg komen te zitten omdat ze de kosten niet kunnen opbrengen. Zeer zorgwekkend zo te zeggen, maar niet voor de minster van Volksgezondheid en VVD-kopstuk Edith Schippers. Volgens haar zijn de klachten over de zorg ‘mythes’. Dat zei ze letterlijk bij aanvang van de zogeheten H.J. Schoo-lezing, een jaarlijks evenement van het conservatieve opinieblad Elsevier. Daarom hield Edith Schippers een heel betoog over de dreiging van de radicale islam. Weliswaar is Nederland net als een groot deel van de internationale gemeenschap waaronder de islamitische landen, in een echte en serieuze oorlog verwikkeld tegen de radicale islam en gaat het maatschappelijke debat al sinds 2001 vrijwel nergens anders over maar dat is volgens Schippers nog niet voldoende.
Er is maar één conclusie mogelijk. Nu de verkiezingen beginnen te naderen heeft de VVD liever niet dat het gaat over een van de belangrijkste onderwerpen waarvoor de VVD verantwoordelijk is: de gezondheidszorg in Nederland.
Beste mensen,
Een paar maanden geleden kreeg ik een telefoontje met de vraag om deze lezing te houden. Ik kan u vertellen… dan gaat er van alles door je heen.
De Hendrik Jan Schoolezing! Wat een geweldige kans! Dat was mijn 1e gedachte.
Wat een geweldige kans om nou eens te laten zien hoe de Nederlandse gezondheidszorg in ons eigen land stelselmatig wordt onderschat.
Hoe we ten onrechte het verleden idealiseren. Hoe vrouwen met borstkanker vroeger kansloos waren en je in de slaapzaal van het verpleeghuis alleen een gordijntje had voor je privacy. Nu is 86 procent van de vrouwen met borstkanker na 5 jaar nog in leven. Nu is in het verpleeghuis een eigen kamer heel normaal.
Wat slecht was vergeten we, wat goed gaat, went heel snel.
Wat een kans om te vertellen hoe we er na jaren, waarin de uitgaven alleen maar opliepen, nu in slagen de kosten te beheersen. En dat de kosten met verstandig beleid ook in de toekomst geen probleem meer hoeven te zijn.
Om te vertellen over de enorme kloof.
Tussen de mooie dingen die ik zie en die ik hoor tijdens werkbezoeken. En het verharde debat in Den Haag.
Wat een kans. Om de mythes te ontkrachten. Door de feiten te laten spreken. En dat voor een gehoor van mensen die meestal niet naar de lezingen over de zorg gaan, voor u.
Een geweldige kans. Héél aanlokkelijk.
En toch heb ik er niet voor gekozen.
Juist in nagedachtenis van Hendrik Jan Schoo heb ik daar niet voor gekozen. Want het zijn de grote problemen en de grote zorgen van deze tijd die in deze lezing, die zijn naam draagt, moeten worden geadresseerd.
Deze lezing moet gaan over de dingen die mij ‘s nachts wakker houden. Over de zorgen die ik heb voor de toekomst van mijn kind.
En die zorgen die gaan niet over onze uitstekende gezondheidszorg.
Die zorgen gaan over de vrijheid die mijn dochter zal hebben om haar eigen keuzes te kunnen maken.
Over de vrijheid die mijn dochter zal hebben om zelf te kunnen beslissen hoe zij wil leven en wie zij liefheeft. Om zelf te beslissen waarin zij wil geloven.
Om haar eigen identiteit te kunnen bepalen. Wat zij wil worden, wat zij wil doen, hoe zij zich wil kleden.
Schippers komt op voor de emancipatie van de vrouw met een islamitische achtergrond. Dat is natuurlijk prachtig. Jammer alleen dat ze bijvoorbeeld niet even uitlegt waarom de VVD dat beleid in 2011 heeft afgeschaft.
Lees hier als je tijd te veel hebt de hele lezing.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.