Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische vluchtelinge hulp geweigerd, nu gekidnapt door familie

  •  
13-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-04-11 om 13.20.42
De Saoedische vrouw die afgelopen week het regime in Saoedi-Arabië probeerde te ontvluchten , maar op doorreis naar Australië tijdens een tussenstop werd aangehouden door de Filipijnse autoriteiten, is teruggestuurd naar haar familie. Sindsdien is er niets meer van haar vernomen. Activisten en journalisten hebben tevergeefs op haar gewacht bij de luchthaven van Riyad.
De zaak kwam in opspraak nadat de vrouw, wier familie onderweg was om haar op te halen en die vreesde om haar leven, een filmpje postte op sociale media om om hulp te smeken. In de video zegt ze al dertien uur lang vastgehouden te worden, in strijd met internationaal recht. Ze vreesde dat haar familie haar uit wraak zou doden, of dat ze door de autoriteiten om het leven zou worden gebracht. Al snel werd de video van Dina Ali veel gedeeld op sociale media, vergezeld van de hashtag #SaveDinaAli.
New vid about #SaveDinaAli , a woman whose life is essentially on the line atm stuck in Manila, plz watch. RT & help! Feel free to mirror it. pic.twitter.com/iQdJDRQOMZ
— Furious Fossa (@FuriousFossa) 10 april 2017
Vrouwen zijn in Saoedi-Arabië wettelijk vooral gescheiden gehouden van mannen in de publieke ruimte. Ze worden erg beperkt in hun bewegingen, en mogen niet zomaar reizen zonder de toestemming van een man, meestal hun echtgenoot of hun vader.
Mensenrechtenorganisate Saudi Arabian Female Empowerment (SAFE) bevestigde dat Dina Ali inderdaad werd vastgehouden op het vliegveld van Manila. Ook vraagt SAFE andere hulporganisaties, de Verenigde Naties en overheden wereldwijd om in actie te komen voor Dina Ali.
De Saoedische ambassade in de Filipijnen heeft erkend dat een van hun ingezetenen terug is gestuurd, en voegde daaraan toe dat het ‘een familieaangelegenheid’ was. Het Filipijnse bureau van immigratie heeft ontkend de 24-jarige vrouw vast te hebben gehouden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.