Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rutte, stop met de achterkamertjespolitiek'

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Rutte_deur_300.jpeg
Heibel op het Binnenhof: oppositiepartijen eisen betrokken te worden bij de totstandkoming van het nieuwe belastingstelsel
De oppositiepartijen zijn boos omdat ze niet betrokken worden bij de besluitvorming over een nieuw akkoord dat gaat over nieuwe belastinghervormingen.
Toen er woensdag sprake leek van een nieuw akkoord over het belastingstelsel, eisten de partijen directe openbaarheid van het akkoord. Staatssecretaris Wiebes beloofde de oppositie dat ze over het nieuwe akkoord mochten meepraten, maar premier Rutte liet woensdagavond weten dit toch niet zo’n goed idee te vinden.
Liever in achterkamertjes  Ook benadrukte Rutte dat het plan meer kans van slagen had als het ‘in achterkamertjes’ besproken werd, aldus de NOS. Hij voegde hier aan toe:
De enige manier is om het in alle rust te doen. Anders wordt het plan uit elkaar gescheurd. In het openbaar gaat iedereen zijn eigen leuke dingetjes eruit halen.
De uitspraak van Rutte is de de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. CDA-leider Buma reageerde geïrriteerd op de stelling van de premier:
Wat bedoelt de premier met ‘uit elkaar gescheurd’ en dat het ‘in achterkamertjes’ moet? Wat betekent nu ineens ‘dichtbij overeenstemming’?” 
ChristenUnie-leider Arie Slob is het overzicht kwijt en vraagt zich af ‘wie er binnen het kabinet de regie heeft over dit belangrijke proces’. En SP-leider Roemer benadrukt de duur van het stelsel, volgens hem gaat het nieuwe belastingstelsel niet over deze kabinetsperiode of deze coalitie. En moet het stelsel wel 15 jaar mee, aldus Roemer. 
Dat krijg je niet voor elkaar als er ergens in een bunker in Noordwijk achter gesloten deuren in het diepste geheim iets besloten moet worden. Ik wil openheid, anders wordt het sowieso helemaal niks.
Schermafbeelding_2015-06-11_om_15.51.46

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.