Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte is wanhopig door Oekraïneverdrag: doet beroep op landsbelang

  •  
28-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-10-28 om 20.14.01
Premier Rutte zit in een ontzettend lastige positie. Doordat een meerderheid in het raadgevende referendum tegen het associatieverdrag met Oekraïne stemde, moet hij proberen daar nu onderuit te komen. En dat voor aanstaande dinsdag, want dan loopt de deadline af die de Tweede Kamer hem heeft opgelegd. De oppositiepartijen zijn niet van plan de VVD en de PvdA zonder meer aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen. De oppositie wil dat Rutte eerst met Europa in gesprek gaat en met een voorstel naar de Kamer komt over aanpassing van het verdrag. Maar Rutte wil pas in gesprek met zijn Europese collega’s als hij verzekerd is van steun van de oppositie. Lukt het hem niet om dit voor 1 november voor elkaar te krijgen, dan moet het kabinet een wet indienen om het verdrag in te trekken en dat wil Rutte kosten wat kost voorkomen.
Rutte:
"Ons landsbelang is ermee gediend dat er stabiliteit is, in Europa, aan de oostgrenzen. En het is mijn absolute overtuiging, en van het hele kabinet, dat het afwijzen van het associatieverdrag daar grote schade aan berokkent. Ik heb gewezen op Oost-Oekraïne en het grote belang dat Europa ook daar eensgezind is. En als Nederland het associatieakkoord afwijst, dan is die eensgezindheid op dat belangrijke punt gebroken."
Walen en CETA Afgelopen week stemde het Waalse parlement in eerste instantie niet in met het handelsverdrag met Canada, CETA. Daardoor leek even het hele verdrag niet door te gaan. Woedend waren veel lidstaten, dat de Belgen het verdrag zo zouden dwarsbomen. Volgens NOS-correspondent Arjan Noorlander zijn wij er volgende week misschien nog wel erger aan toe. de Russen zijn vanwege die verdrag immers Oost-Oekraïne binnengedrongen. De druk op Nederlandse politici zal naar verwachting vanuit Europa dan ook toenemen. Noorlander:
“Dit gaat niet over een eenvoudig handelsverdrag met een bevriende staat, maar dit gaat voor velen over oorlog en vrede. Door de landen in Oost-Europa en ook door de Verenigde Staten wordt het verdrag gezien als een manier om Oekraïne uit de handen van Rusland te houden. Je kunt ervan uitgaan dat regeringsleiders uit heel Europa en de VS Rutte de komende dagen bellen om hem te smeken om het verdrag toch te tekenen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.