Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische straaljager intimideert Amerikaans verkenningsvliegtuig

  •  
17-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
russischestraaljager
Amerika is not amused over een actie vorige week van een Russische straaljager die een Amerikaans vliegtuig in de lucht intimideerde. Dat schrijft CNN zondag.
Vorige week maakte een Russische straaljagerpiloot een kurkentrekker om een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig. De piloot van de Russische SU-27 vloog tot ongeveer vijftien meter van de linkervleugel van het Amerikaanse vliegtuig en maakte daar een draai door de lucht naar de rechterkant van het Amerikaanse vliegtuig.
Volgens een woordvoerder van het commandocentrum voor Europa (EUCOM) hebben dit soort ‘onveilige en onprofessionele acties van een individuele piloot de potentie om de spanningen tussen beide landen onnodig te laten escaleren’. Daarbij zei hij ook dat het Amerikaanse toestel niet in het Russische luchtruim was.
Onhandig moment De timing van de Russische straaljagerpiloot is op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk. Eerder deze week uitte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog kritiek op Rusland, nadat twee gevechtsvliegtuigen boven de Baltische Zee op tientallen meters van een Amerikaans marineschip waren voorbijgevlogen.
Kerry vond de actie van de Russen roekeloos, provocatief en gevaarlijk. Hij zei dat Amerika zich niet laat intimideren en concludeerde: “We hadden het recht gehad om deze vliegtuigen neer te schieten.”
Amerika zegt het voorval met de Russische straaljager te zullen aankaarten bij Rusland.
CC beeld: Defense Images

Meer over:

politiek, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.